Türkiye’ye saldırı

Musul’daki Türk Başkonsolosluğu’nu ele geçiren IŞİD militanları başkonsolos, personel ve çocukların arasında bulunduğu 48 kişiyi rehin aldı.

Yayınlanma: 11.06.2014 - 21:37
Abone Ol google-news

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) Musul’daki Türk Başkonsolosluğu’nu ele geçirerek 48 kişiyi rehin aldı. Rehinelerin konsolosluktan çıkarılarak IŞİD’in bir üssüne götürüldüğü bildiriliyor. İngiliz Reuters ajansına konuşan Türk hükümet yetkilileri IŞİD militanlarının konsolosluğu ele geçirdiğini doğruladılar. Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan bir Türk yetkili, Başkonsolos Öztürk Yılmaz, diplomatik personel, özel harekâtçılar ve üç çocuğun da rehineler arasında bulunduğunu söyledi. Reuters’ın haberine göre Türk yetkililer rehinelerin tümünün iyi olduğunu söylediler. Reuters’e göre iki hükümet kaynağı, konsolosluk çalışanlarının güvenliğinin sağlanmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü bildirdiler. 17 Temmuz semtindeki konsolosluk binasının IŞİD militanları tarafından yağmalandığı da iddia ediliyor. Musul Eyalet Meclisi Başkanı Beşar Kiki ise Kürdistan TV’ye yaptığı açıklamada, bir grup konsolosluk çalışanının esir alındığını ve binadan götürüldüklerini söyledi. Bazı kaynaklar da Türk personel için peşmergenin de devreye girdiğiniduyurdular. Fransız haber ajansı AFP’nin haberine göre, konsolosluğu basan IŞİD militanlarından biriyle konuştuğunu belirten bir polis yetkilisi, söz konusu militanın kendisine, kaçırılanların “güvende” olduğunu ve “daha güvenli bir yere” götürüleceklerini söyledi. Militanların IŞİD’e karşı suç işlemeyenlere dokunulmayacağını belirttikleri de gelen haberler arasında. Erdoğan’ın danışmanıydı IŞİD’in kaçırdığı Başkonsolos Yılmaz, Musul’daki görevine atanmadan önce Başbakan Tayyip Erdoğan’ın danışman kadrosunda yer almıştı. AB Bakanı olduğu dönemde Egemen Bağış’ın da danışmanlığını üstlenen Yılmaz, Dışişleri’nde Ortadoğu uzmanı diplomatlardan biri olarak tanınıyor. Yılmaz, Ankara’ya gelmeden önce Türkiye’nin Avrupa Birliği temsilciğinde de görev yapmıştı. Öztürk Yılmaz, geçen yıl Dışişleri’ndeki merkez görevinden Musul Başkonsolosluğu görevine atanmıştı.

<video:81829>

CANİLER MUSUL'A BÖYLE GİRDİ / FOTO GALERİ 

IŞİD dört Türk şoförü daha kaçırdı

Irak’ın Musul kentini işgal eden IŞİD militanlarının 4 Türk şoförü daha kaçırdığı bildirildi. IŞİD’in, Türk şoförlerin serbest bırakılması için şoförlerin bağlı oldukları firmadan 5 milyon dolar fidye istediği de ileri sürüldü. IŞİD militanlarının fidye talebini ilettiği firma yetkililerinin, durumu Dışişleri Bakanlığı yetkililerine bildirdiği kaydedildi. 4 şoförün daha kaçırıldığı bilgisini önceki gün İskenderun’dan Musul’a akaryakıt taşırken örgüt tarafından kaçırılan 28 Türk TIR şoföründen biri verdi. DHA muhabirinin telefonla ulaştığı şoför, 2 TIR’ın 4 şoförünün daha rehin alındığını söyleyerek “Saat 08.00 sıralarında 7-8 kişilik silahlı grup bizi rehin aldı. Daha sonra 11 arkadaşımızı ellerini ve gözlerini bağlayarak başka yere götürdüler. Burada kalan arkadaşlarımızın şu anda sağlık durumu iyi. Bizi bir yere kapatıp bekletiyorlar. Ama götürdükleri 11 arkadaşımızın durumundan haberimiz yok. Onların durumundan endişe ediyoruz. Bizi rehin alanlar bizimle görüşmüyor. Biz onlardan gizli firma yetkilileri ile görüştük. Bizi kurtarmak için çalışma yaptıklarını söylediler” şeklinde konuştu.

FOTO GALERİ - İşte IŞİD'in ele geçirdiği Türk konsolosluğu

<video:81801>

ABD ve BM'den açıklama: Kaygılıyız!/HABERİ İÇİN TIKLAYINIZ

İstasyona sığındılar

DHA’nın görüştüğü bir diğer Türk TIR şoförü Hataylı 38 yaşındaki Abit Yumuşak da Zaho kentinde bir petrol istasyonuna sığınarak kurtarılmayı beklediklerini söyledi. Irak gümrüğünün, yükü teslim etmeden dönmelerine izin vermediğini belirten Yumuşak, IŞİD’den kaçan yaklaşık 2 bin TIR şoförünün çevredeki akaryakıt istasyonlarına sığındığını, kendi kaldığı istasyonda da yaklaşık 100 Türk TIR şoförünün bulunduğunu belirtti.

NATO toplandı! İşte ilk açıklama/HABERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Kurbanlık koyun gibi

Numaralarını bilmedikleri için hiçbir Türk makamla da irtibata geçmediklerini belirten Abit Yumuşak, “Burada kurbanlık koyun gibi bekliyoruz. IŞİD bulunduğumuz bölgeye doğru ilerliyor. Diğer arkadaşlarımız gibi esir düşmekten korkuyoruz. Yetkililerden bizi buradan kurtarmalarını istiyoruz” dedi.
ak’ın Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde yaşayan 34 yaşındaki eşi Halime Yumuşak da “Eşimin hayatından endişe duyuyorum. Eşimin ve diğer şoförlerin
Türkiye’ye getirilmelerini istiyorum” dedi.

Dışişleri Bakanlığı: Irak'ta 80 Türk rehin/HABERİ İÇİN TIKLAYINIZ

IŞİD Kerkük ve Tikrit’te

Irak’ta Musul başta olmak üzere birçok bölgeyi ele geçiren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ilerleyişini sürdürüyor. Musul’dan 500 bin kişi kaçarken IŞİD’den gelen açıklamalarda, örgüt militanlarının ele geçirdikleri helikopterlerle Musul semalarında dolaştığı bildirildi. IŞİD militanları Kerkük’ün bazı bölgelerini ele geçirirken ordu birliklerinin Selahaddin vilayetine bağlı Tikrit’ten çekildiği belirtildi. Polis yetkilileri, IŞİD’in Tikrit’i de tamamen ele geçirdiğini söylerken, militanların kente kuzey, batı ve güneyden saldırdığını, 300 mahkûmu da salıverdiklerini duyurdular. IŞİD’in Twitter üzerinden yaptığı açıklamalarda, Cumhurbaşkanlığı muhafızı 100 Kürt’ün kuşatmaları altında olduğu savunuldu. Kerkük’ün güneyindeki ilçe ve köylere saldıran IŞİD militanları Riyad ve Havice ilçelerinde hiçbir direniş görmedi. Küçük çaplı çatışmaların yaşandığı Zap nahiyesi teslim olurken Abbasi nahiyesi de düştü. Uzun konvoylar oluşturan IŞİD militanlarının havaya ateş açıp ilçe merkezlerinde zafer turları attığı, ordu güçlerininse ellerindeki modern ve ağır silahları bırakarak bölgeyi terk ettikleri bildiriliyor. Ordu birliklerinin terk ettiği bazı bölgelere peşmergelerin girdiği ve denetimi sağlamaya çalıştıkları da gelen haberler arasında. Bölgedeki kaynaklar, peşmergelerin Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani önderliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği’ne bağlı olduklarını söylediler. IŞİD’in Twitter üzerinden yaptığı açıklamalarda ise örgüte bağlı militanların Kerkük’teki 47. tugay üssünü bastığı, 6 Humvee, 20 zırhlı araç ve çok sayıda silah ele geçirildiği belirtildi. İran’ın Press TV kanalı ise ordu birliklerinin bir bölümünün geri dönerek bazı ilçeleri yeniden ele geçirdiklerini duyurdu. Musul’dan kaçanların bir bölümü Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ndeki kentlere sığınıyorlar. Sadece Erbil kentine gidenlerin sayısının 100 bini bulduğu, kaçanlar için kamp kurma çalışmalarına başlandığı öğrenildi. IŞİD, Musul Merkez Bankası’nı basarak 420 milyon dolar “ganimet” ele geçirdiklerini bildirdi. Bölgedeki kaynaklar, IŞİD’in Beyci kentinin kontrolünü ve kentin kuzeyindeki ülkenin en büyük petrol rafinesini ele geçirdiğini de duyurdular. IŞİD militanlarının, rafinede görevli 250 güvenlik görevlisine bölgeyi terk etmeleri koşuluyla güvenli geçiş sağladığı, kentte zırhlı araçlar, adliye ve polis karakolu ateşe verilirkenmahkûmların da salıverildiği öğrenildi. Söz konusu rafineride günde 300 bin varil petrol işleniyor. Irak’ın vilayetlerinin çoğuna petrol ürünleri buradan giderken başkent Bağdat’ın elektriği de rafineriden sağlanıyor. IŞİD, Ninova vilayetinin de denetimini ele geçirdiklerini ve ülke çapında saldırılarını sürdüreceklerini bildirdi. IŞİD, Irak Başbakanı Nuri el Maliki’nin Felluce kenti çevresindeki bazı birlikleri başkent Bağdat’a kaydırdığını da öne sürdü. Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Musul’u geri almak için “ölümcül tehdit” karşısında, Bölgesel Kürt Yönetimi silahlı güçleriyle işbirliği yapacaklarını duyurdu.

Dışişleri dışarıda yakalandı

Rehin alınan 32 kamyon şoförünün ardından, Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu ve 48 konsolosluk mensubu da dün IŞİD’in eline geçti. 9 Haziran’da peşmergeden gelen ‘tahliyeye yardım ederiz’ önerisine karşın Ankara harekete geçemedi. 10 Haziran günü ise tahliye için Başkonsolosluk’ta her türlü hazırlık yapıldı. Diplomatik evraklar yok edildi, bina tahliye için hazırlandı. Ancak düğmeye basan olmadı. Bu gelişmeler yaşanırken Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Sırbistan’daydı. Davutoğlu, Belgrad gezisini kesip geri dönmedi, aksine programı gereği New York’a gitmeyi tercih etti. Ancak işgal üzerine “dön” talimatıyla harekete geçti.

IŞİD adım adım yaklaştı

9 Haziran günü IŞİD’in Musul’da yönetimi ele geçirmesiyle birlikte, Musul’daki tek yabancı misyon olan Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’nun çevresi 200 metre kala IŞİD elemanları tarafından çevrelendi. Başkonsolosluktan Ankara’ya “çalışma olanağımız kısıtlandı” bilgisi iletildi. Bu aşamadan itibaren tüm personelin ailesiyle birlikte binada toplanması kararı çıktı. Personel eşleriyle birlikte 2 gün boyunca başkonsoloslukta kaldı. Bakan Davutoğlu ise hem Irak Meclis Başkanı Nuceyfi ile hem de bölgesel yönetimden isimlerle görüştü. Bu görüşmeler sonrasında Başbakanlık’a, “peşmerge yardımıyla tahliye olasılığı olduğu, ancak bunun olumlu karşılanmadığı bilgisi” iletildi. Türkiye, kendi olanakları ile tahliye çalışmalarına başladı. Başkonsolosluk ile önceki gün uydu telefon aracılığıyla iletişim kurulurken, dün sabahtan itibaren bu iletişim de kesildi.

IŞİD’le ‘pazarlık’

Hükümetten bir yetkilinin “Diplomatların can güvenliğinin temini için bazı militan gruplarıyla doğrudan temasa geçildi” dediği diplomatikkaynaklar  tarafından yalanlanmadı. Cumhuriyet’in edindiği bilgiye göre IŞİD ile ilk temas, kamyoncuların kaçırılmasının ardından kuruldu. Kaynaklar, IŞİD’in bıraktığı telefon numarası üzerinden başkonoslosluğun temas kurduğunu, daha sonra da kamyoncularla firmanın doğrudan bağlantı kurabildiğini söyledi. Dışişleri Bakanlığı krize dışarıda yakalandı. Bakan Davutoğlu, Belgrad ziyareti sırasında başlayan krize karşın programını bozmadı ve BM’deki terörizmle ilgili gözden geçirme toplantısına katılmak için New York’a gitti. Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ise ABD’den dönüş yolundaydı. Kontrol görevi ise Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru’ya kaldı. Davutoğlu, önceki gün akşam saatlerinde sosyal medya aracılığıyla IŞİD’in rehin aldığı TIR şoförlerine ilişkin yaptığı açıklamada, Musul Başkonsolosluğu’nda gerekli güvenlik önlemlerinin alındığını kaydetmişti. New York’tan geri göndü Bakan Davutoğlu, Belgrad’da ABD, Irak, IKYB ve İran başta olmak üzere muhataplarıyla temasa geçti. Olası tahliye hazırlıkları yapıldığı sırada Davutoğlu, New York’a kadar “BM Terörizmle Mücadele Küresel Stratejisi” Dördüncü Gözden Geçirme Toplantısı’na katılmak için gitti. Ancak geceyi New York’ta geçiren Davutoğlu, görüşmelerini yapamadan Ankara’dan gelen talimatla dün geri döndü.

Erdoğan’dan zirve

Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Musul’daki Türk Başkonsolosluğu’na baskın yapıp görevli diplomatları rehin almasınınardından Başbakanlık Konutu’nda zirve toplantısı yapıldı. Başbakan Tayyip Erdoğan, ilgili bakan ve bürokratları resmi konutta topladı. Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgilere göre Başbakan Erdoğan başkanlığındaki toplantıya, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Genelkurmay Harekât Başkanı Korgeneral Erdal
Öztürk katıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler