3 canı aldılar yılları çaldılar

Sayısız hukuksuzluk yaşayan Balyoz sanıkları özgür.

Yayınlanma: 19.06.2014 - 20:07
Abone Ol google-news

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) hak ihlali kararının ardından, tahliye ve yeniden yargılama istemlerini değerlendirmek üzere toplanan İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi, 230 sanığın serbest bırakılmasına karar verdi. Mahkeme, emekli orgeneraller Çetin Doğan, Halil İbrahim Fırtına, MHP’nin İstanbul milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, emekli Oramiral Özden Örnek, emekli Orgeneral Bilgin Balanlı, emekli Albay Dursun Çiçek’in de aralarında bulunduğu 230 hükümlünün infazlarının durdurularak serbest bırakılmasına ve yeniden yargılanmalarına karar verdi. Anayasa Mahkemesi, Balyoz’la ilgili kararını dün İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Hükümlü avukatların istemlerini alan mahkeme savcıdan mütalaa istedi. Savcılık, hükümlülerin infazının durdurulması ve yeniden yargılanmanın yapılması yönünde mütalaa verdi. Savcının mütalaasının ardından mahkeme heyeti kararını açıkladı. 230 hükümlü hakkında infazın durdurularak, serbet bırakılmasına karar verdi. Mahkeme, haklarında yakalama kararı bulunun 6 firari sanığın ise yakalama kararının kaldırılmasına, Balyoz yargılamasının da yeniden yapılmasına oybirliğiyle karar verdi.

<video:84879>

Balyoz sil baştan

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), sanıkların adil yargılanma haklarının ihlal edildiğine hükmettiği Balyoz davasında “yeniden yargılama yapılmasına” karar verdiği anlaşıldı. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, bu kararla tüm dijital delillerin şüpheli hale geldiğini vurguladı. Anayasa Mahkemesi, Balyoz davasında önceki gün verdiği ihlal tespitinin kısa kararını internet sitesi üzerinden dün yayımladı. Kararda, MHP Milletvekili Engin Alan, eski Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan’ın arasında bulunduğu 230 isim var. Kısa kararda tüm başvuruların 2013/7800 esas numarası altında birleştirildiği belirtilirken, “başvurunun konusu” başlığı altında “Başvurucular, 765 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 147. maddesinde düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti İcra Vekilleri Heyetini Cebren Iskat veya Vazife Görmekten Men suçuna teşebbüsten İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yürütülen yargılama ve yargılama sonunda verilen mahkûmiyet kararı nedeniyle anayasanın 36. maddesinde koruma altına alınan adil yargılanma hakkı ile anayasanın 19. maddesinde koruma altına alınan özgürlük ve güvenlik hakkının ihlal edildiğini ileri sürmüşlerdir” denildi.

 <video:84929>

Zaman bakımından ret

Karara göre Yüksek Mahkeme ilk olarak başvurucuların özgürlük ve güvenlik hakkına ilişkin şikâyetlerini değerlendirdi. Mahkeme, bu şikâyetlerin “zaman bakımından yetkisizlik” nedeniyle kabul edilemez olduğuna hükmetti. Anayasa Mahkemesi, bireysel başvuruların başladığı 23 Eylül 2012’den önce karara bağlanan davalarda kendisine yapılan şikâyetleri reddediyor. Balyoz davası da yerel mahkeme tarafından bu tarihten iki gün önce,
yani 21 Eylül 2012’de karara bağlanmıştı. Kararın ikinci başlığında ise adil yargılanma hakkı kapsamındaki şikâyetler ele alındı. Yüksek Mahkeme, dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ve Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman’ın tanık olarak dinlenmesi taleplerinin reddi nedeniyle tanık dinletme hakkına ilişkin şikâyetler ile dijital delillerin değerlendirilmesine ilişkin şikâyetlerinin giderilmediğine dair iddialarının kabul edilebilir olduğuna
karar verdi. Bu nedenle anayasanın 36. maddesinde güvence altına alınan adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini tespit eden mahkeme, “ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapmak üzere kararın bir örneğinin ilgili mahkemeye gönderilmesine” hükmetti. Bu kararla birlikte Balyoz davası, AYM’nin ihlal kararı verdiği konular açısından sil baştan görülecek.

<video:84941>

‘Deliller güvenilir değil

Dijital delillere ilişkin ihlal kararında TÜBİTAK’ın verdiği raporun etkili olduğunu söyleyen Feyzioğlu, TÜBİTAK raporunda 5 No’lu Harddisk’in sonradan sahte olarak üretildiğinin anlatıldığını kaydetti. Feyzioğlu, şunları kaydetti: “Bu delili mahkûmiyet hükmünün temelinden çektiğimizde hüküm çöker. İkincisi sahtelik 5 No’lu Harddisk’te tespit edilmiş. Diğerlerinde de aynı usulsüzlüklerin, sahteciliklerin olduğunu artık varsaymamız lazım. Hiçbir delil 5 No’lu Harddisk’in sahteliği ortaya çıktıktan sonra güvenilir olamaz.”

Arınç'tan balyoz açıklaması

3 asker tahliye olamadı

Serbest bırakılan isimlerden açıklamalar

Hesap soracağız!

Devlet Bahçeli'den Balyoz kararı açıklaması

Alan'ın kızından tahliye selfi'si

İşte tahliye gözyaşları


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler