Enis Berberoğlu, 1 Aralık'ta İstinaf Mahkemesi'nde yargılanacak

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı'nın itirazı üzerine CHP Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında yeni bir karar aldı.

Yayınlanma: 10.11.2017 - 17:14
Abone Ol google-news

İstanbul 14. Ağır Ceza mahkemesi, CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’nu gazetemizde yayımlanan MİT TIR’ları haberleri nedeniyle 25 yıl hapis cezasına mahkûm ettiği hükmü, “sırrın daha önce ifşa edildiğinin kabulü halinde casusluk suçunun unsurlarının oluşmayacağı” gerekçesiyle bozan istinaf Mahkemesi’nin kararını açıkça “tanımayarak” iade etti.

Mahkeme, istinaf’ı yasaya aykırı karar almak ve mahkeme bağımsızlığına müdahale etmekle suçladı. Cumhuriyet tarihinde ilk kez, bir alt mahkeme, üst mahkemenin kararını yok saymış oldu. İki mahkeme arasındaki hukuki tartışma bu defa da İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2.Ceza Dairesi'ne taşındı. Daire dosya üzerinde yaptığı incelemede Berberoğlu'nun tutukluluk haline devam kararı vererek duruşma tarihi olarak 1 Aralık 2017'yi belirlendi.

Davanın geçmişi

MİT TIR’larındaki mühimmata ilişkin haberleri nedeniyle “devletin gizli kalması gereken bilgilerini açıklama” suçlamasıyla Mayıs 2016’da gazetemiz Ankara Temsilcisi Erdem Gül’e 5 yıl, eski Genel Yayın Yönetmenimiz Can Dündar’a 5 yıl 10 ay hapis cezası verilmişti. Kararla birlikte örgüte yardım suçlamasına ilişkin davanın ayrı esas numarası üzerinden yürütülmesine karar verilmişti. Örgüte yardım suçlamasına ilişkin yargılamanın ilk celsesinde de Berberoğlu hakkında ‘örgüte yardım’ ve ‘devletin gizli kalması gereken bilgilerini, siyasal ve askeri casusluk maksadıyla temin etmek’ iddiasıyla açılan davanın birleştirilmesine hükmedilmişti. Haziran ayında sonuçlanan bu yargılamada Berberoğlu, “devletin gizli kalması gereken bilgilerini, siyasal ve askeri casusluk maksadıyla temin etmek” suçundan 25 yıl hapis cezasına mahkûm edilerek tutuklanmıştı.

Çıkabilecek 4 karar var 

İstinaf mahkemesi bu doğrultuda karar hakkında esastan ret, düzeltme, hükmün bozulması ya da yeniden görülmesine ilişkin karar verebilir.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler