Naim Süleymanoğlu yaşamını yitirdi

Halter dünyasının en önemli sporcusu ‘Cep Herkülü’ lakaplı Naim Süleymanoğlu, yaşamını yitirdi. Karaciğer nakli olan sporcu yoğun bakımda tedavi görüyordu. Bulgaristan doğumlu Süleymanoğlu, Türkiye adına yarıştığı 1988 Seul Olimpiyatları’nda 6 dünya, 9 olimpiyat rekoru kırdı. Bu rekorlar hâlâ egale edilemedi. Süleymanoğlu’nun cenazesi, bugün öğle namazının ardından Fatih Camii’nden kaldırılacak.

Yayınlanma: 18.11.2017 - 15:07
Abone Ol google-news

<video:868767>

 Siroza bağlı karaciğer yetmezliğinden dolayı 28 Eylül’den bu yana Memorial Ataşehir Hastanesi’nin Yoğun Bakım Ünitesinde tedavi gören olimpiyat ve dünya şampiyonu eski Milli Halterci Naim Süleymanoğlu’na 6 Ekim’de hastanenin Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yalçın Polat ile ekibinin gerçekleştirdiği ameliyatla karaciğer nakli yapılmıştı.

Nakil sonrası karaciğer fonksiyonları sağlıklı düzeye ulaşan ve nakil kaynaklı önemli bir problemi olmayan Süleymanoğlu, beyin kanamasına bağlı ödem nedeniyle bir ayı aşkın süredir yoğun bakım ünitesinde tedavi görüyordu. Sağlık durumu ciddiyetini koruyan Süleymanoğlu, beynindeki kanama ve artan ödem nedeniyle ameliyata alınmıştı. Ancak Süleymanoğlu  tüm müdahalelere rağmen tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. 

Doktoru ve Vali Şahin'den açıklama 

Naim Süleymanoğlu'nun ölümüyle ilgili İstanbul Valisi Vasip Şahin ile Prof. Dr. Yalçın Polat açıklama yaptı. İstanbul Valisi Vasip Şahin, Naim Süleymanoğlu'nun vefatının ardından hastaneye geldi. İstanbul Valisi Şahin, olimpiyat ve dünya şampiyonu eski milli halterci Naim Süleymanoğlu'nun vefatı ile ilgili doktorlarından bilgi aldıktan sonra açıklama yaptı. Şahin hastane önünde yaptığı açıklamada, "Cenaze yarın nasip olursa Fatih Camii'nde öğle namazına müteakiben kılınacaktır ve Edirnekapı'da defnedilecektir. Ben hocalarımıza, hastane yönetimine ve tüm bu konuyla yakından ilgilenen emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Cenab'ı Haktan rahmet diliyorum" dedi.

"NAİM SÜLEYMANOĞLU'NU BUGÜN 14.50 İTİBARİYLE KAYBETTİK"
Hastanenin Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Yalçın Polat ise "İşin doğasında olan bir takım problemler yaşadık. Her türlü medikal protokolü ve tedaviyi geniş bir ekiple, konsensüsle karar vererek yaptık. Tüm müdahalemize rağmen Naim Süleymanoğlu'nu bugün 14.50 itibariyle kaybettik. Başımız sağ olsun" dedi.

"MADALYALARA HASRET KALDIĞIMIZ DÖNEMLERDE RAHMETLİ ÖZAL'IN HAMLESİYLE UMUT OLMUŞTU"

Eski milli güreşçi Hamza Yerlikaya da kısa bir açıklama yaparak, "Naim Süleymanoğlu bizim ülkemizin olimpiyatlardaki madalyalara hasret kaldığımız dönemlerde rahmetli Özal'ın hamlesiyle umut olmuştu. 3 olimpiyat şampiyonudur ve kendisi kilosunun 3 kat ağırlığını kaldırabilen ve kırılamayacak rekorlara imza atmış bir sporcu arkadaşımızdı" dedi.

ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Olimpiyat ve dünya şampiyonu eski milli halterci Naim Süleymanoğlu'nun vefatına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Yazılı açıklama şu şekilde: "Olimpiyat şampiyonu, milli haltercimiz Naim Süleymanoğlu'nun vefatını derin bir teessürle öğrendim. Genç yaşlardan itibaren elde ettiği başarılarıyla spor tarihine adını yazdıran, halter alanında ülkemize gurur dolu şampiyonluklar armağan eden Naim Süleymanoğlu, her zaman sevgi ve saygıyla yad edilecektir. Merhum Naim Süleymanoğlu'na Allah'tan rahmet niyaz ediyor, ailesine, sevenlerine ve spor dünyamıza başsağlığı diliyorum." 

"MİLLETİMİZİN BAŞI SAĞOLSUN" 
Erdoğan, Twıtter adresinden ise, "Dünya ve olimpiyat şampiyonumuz Naim Süleymanoğlu Rahmeti Rahmana kavuştu. Ailesine sabırlar diliyorum, milletimizin başı sağ olsun" şeklinde paylaşımda bulundu. 

SPOR BAKANI BAK'TAN TAZİYE MESAJI

Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak da bir  taziye mesaj yayımladı. Bakan Osman Aşkın Bak'ın mesajı şöyle:

"Türk sporunun efsane isimlerinden, dünyaya adını altın harflerle yazdıran olimpiyat şampiyonu milli haltercimiz Naim Süleymanoğlu'nu kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz. Olimpiyatlar başta olmak üzere ülkemize ilkleri yaşattığı uluslararası organizasyonlarda şanlı Ay Yıldızımızı göndere çektirerek İstiklâl Marşımızı defalarca dünyanın dört bir yanında yankılandıran ve milletimize tarifsiz sevinçler yaşatan millî gururumuz Naim Süleymanoğlu'na Allah'tan rahmet, acılı ailesine ve yakınlarına sabır diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun."

NAİM SÜLEYMANOĞLU'NUN BAŞARILARI 

Naim Süleymanoğlu, 23 Ocak 1967'de Bulgaristan'da doğdu. Naim Süleymanoğlu haltere 1977 yılında başladı.

15 yaşında iken Brezilya'da düzenlenen dünya gençler halter şampiyonasında 52 kiloda iki altın madalya alarak şampiyon oldu. Aynı dönemde silkme kategorisinde vücut ağırlığının üç katını kaldıran ikinci halterci olarak tarihe geçmiştir. On altı yaşında rekor kırarak yine şampiyon oldu. Böylece halter tarihinde en genç dünya rekortmeni ünvanını aldı.

İlk dünya rekorunu 15 yaşında kırdı.
1984, 1985 ve 1986 yıllarında dünyada 'yılın haltercisi' seçildi.

1988 Seul, 1992 Barcelona ve 1996 Atlanta Olimpiyatları olmak üzere üç kez olimpiyat şampiyonu oldu.

8 Kez dünya şampiyonu oldu, 46 dünya rekoru kırdı.

Kendi kilosunun üç katından fazla kaldırarak, 'efsane' oldu.

Spor otoritelerine göre 'tüm zamanların en iyi haltercisi.

1988 yılında Time dergisine kapak oldu.

60 kg'de koparmada 200 kg kaldırarak dünya rekoru kırdı.

1988 yılında Seul olimpiyatlarında 9 dünya 6 Olimpiyat rekoru kırarak büyük bir zafer kazanmıştır.

Türkiyeye Olimpiyatlarda güreş dışında ilk altın madalyasını kazandıran sporcudur.

1992 yılında Uluslararası Halter Basın Komisyonu tarafından "Dünyanın En İyi Sporcusu" seçildi.

Cep Herkülü Naim Süleymanoğlu kimdir?


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler