Davada 2. duruşma... Büyükada'da Taner Kılıç'a tahliye yok

Büyükada’da dijital güvenlik ve stresle mücadele toplantısında gözaltına alınarak tutuklanan hak savunucularının davasına devam edildi.

Yayınlanma: 22.11.2017 - 11:09
Abone Ol google-news

 

<video:871214>

2. duruşmada İzmir’de tutuklu bulunan Uluslararası Af Örgütü Yönetim Kurulu Başkanı avukat Taner Kılıç ile gözaltı sürecinin ardından serbest bırakılan hak savunucuları Nejat Taştan ve Şeyhmus Özbekli savunma yaptı. İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katılan Kılıç yaptığı savunmada, söz konusu toplantının suçlama konusu edilmesiyle insan hakları alanında çalışanların kriminalize edileceğini düşündüğünü belirtti. Kılıç, yandaş medya organlarında kız kardeşinin eşinin bir dönem Zaman gazetesinde çalışmasını tekrarladığını anımsatarak, “27 yıl önce evlenen kardeşime 26 yıl sonra suçlanabilir diye engel mi olmalıydım” diye sordu.

‘ByLock kullanıcısı değilim’

Kılıç, ByLock kullanıcısı olmadığının dosyadaki raporla ortaya çıktığını belirterek, “Koray Peksayar’ın 13 Temmuz tarihli raporunda ByLock kurulduğuna veya kurulup kaldırıldığına ilişkin bir ize rastlanmadığı tespit edilmiştir” dedi. Kılıç, Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün telefonu ile ilgili incelemeyi 5.5 aydır tamamlayamadığını kaydederek, “Bu raporun gelmemesi Haziran ayından itibaren tutukluluğumun devamına gerekçe gösteriliyor” dedi.

‘Hesabımı kapattım’

Kılıç, Bank Asya hesabı ile ilgili suçlamayla ilişkin de, “Hesap hareketlerime bakıldığında 2 Ocak 2014’te paramın tamamını çekerek hesabı kapattığım, yeni bir hesap da açmadığım görülecektir” dedi ve bankacılık alanında yetkili bir kişiden rapor alınmasını talep etti. Tutukluluğunun cezaya dönüştüğünü vurgulayan Kılıç, “8 kişilik koğuşta 24 kişi kalıyoruz. Adi suçlularla aynı koğuşta kalıyorum. Bu nedenle mağduriyetime son verilmesini talep ediyorum” dedi. Ardından gözaltı sürecinden sonra serbest bırakılan hak savunucusu Nejat Taştan savunma yaptı. Taştan, “Bizi buraya şüpheli olarak getiren iddianame, insan hakları savunucularının üzerinden kurulmaya çalışılan baskıların bir benzeridir” dedi.

‘ByLock hiç yüklenmemiş’

Savunmaların tamamlanmasının ardından adli bilişim uzmanı bilirkişi Koray Peksayar dinlendi. Peksayar, Taner Kılıç’ın telefonuna hiçbir şekilde ByLock yüklenmediğini ifade ederek, “27 Kasım 2014’te ByLock sistemine IP kaydı var görünüyor. MİT raporundaki bilgiye göre o tarihlerde Ortadoğu’dan ByLock sistemine erişimin durdurulduğu yazıyor. Söz konusu telefondan VPN kullanılmadığı takdirde buna giriş yapılması mümkün değil. ByLock’un VPN ile kullanılıp kullanılmayacağına ilişkin somut veri yok” dedi. Mahkeme, Kılıç’ın tutukluluğuna devam kararı vererek duruşmayı 31 Ocak 2018’e erteledi.

 

Adli Bilişim Uzmanı: Bylock’çu olmak öyle kolay değil


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon