Savcılık: Halk oyunları ekibini insan tacirleri kaçırdı.. O tarihte festival yoktu

Festivale katılma gerekçesiyle Macaristan'a gidip iltica eden halk oyunları ekibinin insan tacirleri tarafından sahte belgelerle yurt dışına çıkarıldığı iddia edildi. Savcılığın yürüttüğü soruşturmada, söz konusu tarihte Macaristan'da bir festivalin olmadığı bilgisine ulaşıldığı belirtiliyor.

Yayınlanma: 04.01.2018 - 12:22
Abone Ol google-news

Festivale katılma gerekçesiyle Macaristan’a gittikten sonra iltica eden 11 kişilik halk oyunları ekibiyle ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturmada olaya ilişkin yeni detaylara ulaşıldığı belirtildi.

Habertürk’ten Fevzi Çakır’ın haberine göre, soruşturmayı yürüten savcılığın talimatı üzerine Ankara Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri çalışma başlattı. Polis, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Türkiye Halk Oyunları Federasyonu’nda (THOF) gelen belgeleri inceledi. İncelemede, Ankara Kent Çocuk ve Gençlik Halk Dansları Topluluğu Derneği’nde bazı şahıslara sahte belgelerle lisans çıkarıldığı bilgisine ulaşıldı.

‘DAVET BELGELERİ SAHTE’ İDDİASI

 Macaristan’dan geldiği iddia edilen ve sahte olduğu anlaşılan davetiye de dosyaya girdi. Sahte davetin, şüpheli Y.K. tarafından derneğe verildiği iddia edildi.

 Halen Türkiye Halk Oyunları Federasyonu’nda (THOF) hakem olarak görev yapan ve Ankara Kent Çocuk ve Gençlik Halk Dansları Topluluğu Derneği’nin eski kurucularından olan Haydar B.’nin yurt dışına kaçacaklar için sahte belge düzenlediği ve derneğin yönetiminde bulunan mevcut yöneticilerin imzalarını taklit ettiği de öne sürüldü.


Polisin Haydar B.’ye, K.T. ve L.İ.’nin yardımcı olduğunu saptadığı belirtildi. Yine polisin elde ettiği öne sürülen bulgulara göre sahte belge ve beyanlarla sürecin tamamlanmasının ardından şüpheli Y.K., M.K. ve Y.Ş.’nin, 13 sahte lisanslı sporcudan oluşan kafileyi Kırklareli Dereköy Sınır Kapısı üzerinden yurt dışına çıkardığı belirlendi.

 Y.K. ve M.K.’nın yurtdışına kaçırılmak üzere eleman temin ettiği, Y.Ş.’nin de olaya konu sahte davet işini organize ettiği öne sürülüyor.

İltica eden halk oyunları ekibi için Interpol devrede

Halk Oyunları Yarışması için Macaristan'a giden 11 kişi iltica etti

DÖRT KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

 Polis ekipleri, yürüttükleri çalışmanın ardından operasyon başlattı ve Y.K., M.K., K.T. ve L.İ.’yi gözaltına aldı. Organizatör Haydar B., 2 Ocak’ta savcılığa teslim oldu. ‘Resmi belgede sahtecilik’ ve “insan ticareti yapmak”la suçlanan Haydar B. ve 4 kişi, nöbetçi hâkimlik tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Savcılığın karara itiraz edeceği belirtiliyor.

 Şüphelilerin ifadelerinde Haydar B. ve ekibinin Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Muş ve İzmir’de gençlerden ‘yurt dışına çıkarma’ vaadiyle 5-6 bin Euro topladığını anlattığı kaydediliyor. Buna göre 13 kişi parayı ödedi ve yurt dışına kaçırıldı. Savcılık, para vermedikleri için yurt dışına gidemeyen 3 kişinin de bilgilerine başvurdu.

O TARİHTE FESTİVAL YOKTU

 Olayın baştan sona bir kurguya dayandığı öne sürülürken o tarihte iddia edildiği gibi Yaza Veda isimli bir festivalin olmadığı belirlendi. 5-10 Kasım tarihleri arasında yapılacağı öne sürülen organizasyona katılacağı iddia edilen kafilenin 1 Kasım’da Türkiye’den çıkış yaptığı tespit edildi. Kafileyi götüren aracın şüpheli M.K. tarafından bir turizm firmasından tek gidiş şeklinde kiralandığı öğrenildi.

 Şüpheliler savcılık sorgusunda suçlamaları kabul etmedi. Şüpheliler, kafilede yer alanların nerede olduklarına ilişkin de çelişkili beyanda bulundu. Şüpheli M.K., “Münih’e kadar gittik, orada bazı şahıslar gelip kafileyi bizden aldı” dedi. Y.K. ise “Macaristan’ın farklı kentlerinde servisten gruplar halinde kaçtılar” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler