Cemaate baskın talimatı

Siyasi cinayetleri de dosyasına koyan savcılığın isteği üzerine Emniyet’ten il müdürlerine yazı.

Yayınlanma: 06.07.2014 - 22:47
Abone Ol google-news

Ankara Cumhuriyet Savcısı Serdar Coşkun’un, Fethullah Gülen ve cemaatine yönelik gönderdiği araştırma talimatı üzerine emniyet harekete geçti. Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanlığı, 30 ilin emniyet müdürlüğüne gönderdiği yazıda, Fethullah Gülen ve cemaatinin elinde silahlı bir güç bulunup bulunmadığı, ordu, jandarma, MİT ve Emniyet birimleri içerisindeki cemaate bağlı üye olanların silahlı bir eyleme kalkışmaları halinde hükümeti yıkabilecek güçlerinin olup olmadığının belirlenmesi istendi.

Fethullah Gülen cemaatine yönelik yürüten soruşturmada savcılığın talimatının ardından dün de Emniyet’in araştırma yazısı basına sızdı. Radikal’in haberine göre, Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Dairesi Başkanı Turgut Aslan, 30 ilin emniyet müdürlüğüne gizli ibareli talimat yazısı gönderdi. 25 Haziran tarihli yazıda, Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu savcısı Serdar Coşkun’un ana talimat yazısına işaret edildikten sonra TEM Daire Başkanı, şu bilgilerin araştırılmasını istedi:

“Öncelikle istihbarat birimleriyle irtibat kurulup cemaatin tuttuğu arşvilerin bulunduğu yerlerin tespit edilerek acil aramalar yapılması ve elde edilecek delillerin değerlendirmeye tabi tutulması. Bu soruşturmanın çerçevesine giren cemaat üyesi olup örgütlü olarak hükümeti devirmek ve anayasal düzeni yıkıp doğrudan faaliyet yürüten kişilerin tespiti, adreslerinin ve açık kimliklerinin belirlenmesi. Ülke çapında eşzamanlı arama ve delil elde etmek için ayrıntılı çalışma yapılıp gecikmeksizin arama ve delil elde etme işlemlerinin gizlilik içerisinde yürütülmesi. Cemaate üye olup aktif olarak hükümeti devirmek ve anayasal düzeni yıkmak için faaliyet yürüten kişilerin cep telefonu ve elektronik iletişimlerinin denetlenip izlenebilmesi için her türlü araştırmanın yapılması, gerekli kararların mahkemelerden alınabilmesi için işlemlerin başlatılması. Fethullah Gülen ve cemaatinin elinde silahlı bir güç bulunup bulunmadığı, ordu, jandarma, MİT ve Emniyet birimleri içerisindeki cemaat üyelerinin böyle bir eyleme kalkışmaları halinde hükümeti yıkabilecek ve anayasayı ortadan kaldırabilecek güçlerinin olup olmadığının belirlenmesi.”

Cinayetlerle bağlansı

Emniyet yazısında, son 10 yılda işlenen cinayetlerle cemaatin irtibatının da araştırılması istenirken “Cemaat üyelerinin Türkiye’nin son 10 yılında işlenen önemli olaylara azmettiren, yardım eden ya da doğrudan suç işleyen sıfatıyla katılıp katılmadıklarının belirlenmesi, cemaat üyelerinin rolleri bulunduğu iddia edilen Aziz Santoro cinayeti, Hrant Dink’in öldürülmesi, Danıştay saldırısı, Zirve Yayınevi Katliamı, Necip Hablemitoğlu ve Üzeyir Garih’in öldürülmesi gibi olaylarda irtibatlarının araştırılması” denildi. Cemaat lideri Fetullah Gülen ve yanındakilerin yurtdışındaki ilişki ve irtibatları, yurtdışına ne zaman çıktıkları ve yurtdışında kim adına çalıştıklarının tespit edilmesinin araştırılması talimatı verilen yazıda, cemaatin neyi savunduğu, hangi konularda hassas olduğu, geçmişteki faaliyetleri, cemaat içi kuralları, cemaat dışı ilişkileri, bağlı olduğu ilkeler, cemaat mensuplarının davranış modellerinin belirlenmesi istendi. Adana, Antalya, Aydın, Balıkesir, Batman, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon ve Van emniyet müdürlüklerine gönderilen yazıda detaylı araştırma için talimatlar verildi. Yazıda, yurtdışına çıkanların tespiti ve dönenlerin yakalanması, Jandarma, MİT, EGM, yargı organları ve ordudaki üyelerinin belirlenmesi ve şemalarının çıkarılması istenirken “Emniyet’ten sorumlu imamın Ömer kod adlı O.H.Ö, TSK’den sorumlu imamın H.Ö, MİT’ten sorumlu imamın Sinan kod adlı M.K, Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkan Yardımcılığı yapan ve soyadı A. olan imamın ve diğer devlet kurumlarında sorumlu imam düzeyinde görevli olan kişilerin açık kimliklerinin tespiti” ifadesine yer verildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler