Yargı Erdoğan'ı ayakta alkışladı

Yargı bağımsızlığının olmadığının bir örneği, Saray’da yapılan hâkim ve savcı atamasında yaşandı. Yeni atanan 1236 hâkim ve savcı salona giren AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Yıldırım’ı ayakta alkışlarla karşıladı. Daha önce de bazı yüksek yargı mensuplarının Erdoğan karşısında cüppelerini iliklemeye çalışırken görüntülenmesi tartışma konusu olmuştu.

Yayınlanma: 19.03.2018 - 17:39
Abone Ol google-news

<video:945211>

Avukatlıktan hakim ve savcılığa geçiş için atama kurası Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle yapıldı. Tüm hakim ve savcıların Başbakan Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın salona girişleri sırasında ayağa kalkmaları dikkat çekti. Erdoğan atanan bin 236 hakim ve savcıya FETÖ ile mücadele için “Bitti mi derseniz, bittiğine inanmıyorum. Daha çok çalışacağız. Bu virüs aynen kanser gibi. Kim bilir, nerelerde neler çıkacak takip edeceğiz, çıkaracağız” sözleri ile seslendi. Erdoğan’ın “İnsan hakları alanında yaptığımız reformlar sayesinde vatandaşlarımıza karşı gönlümüz ferahtır. Uluslararası alanda da ciddi hiçbir sıkıntıyla karşılaşmıyoruz” ifadeleri dikkat çekti.

Saray’da 15.00’da başlaması beklenen tören, Erdoğan gelmeden, Başbakan Yıldırım’ın gelmesi ile başlatıldı. Erdoğan ve Yıldırım’ın salona girişleri sırasında, tüm hakim ve savcıların ayağa kalkması dikkat çekti. Törenin açılış konuşmasını dönem birincisi Yasin Yakar yaptı. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, törenin Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirildiğini ifade etti. Başbakan Yıldırım, bu kurada alınanlarla birlikte hakim/savcı sayısının 18 bine çıktığını, 15 Temmuz 2015’teki darbe girişiminden sonra yargının mevcudunun iki katına yükseldiğini açıkladı.

Başbakan Binali Yıldırım ise hakim ve savcı adaylarına, “Yargı mensuplarının donanımı, liyakatı, kalitesi önem taşıyor. Adaletin güçlü olduğu yerde devlet de güçlüdür. Hukuk devletinde vatandaş keyfi uygulamalardan korunur. Bu amaçların sağlanmasında adil, tarafsız, etkin ve hızlı işleyen bir yargı sisteminin varlığı olmazsa olmazdır. Yargının evrensel etik kurallarını; bağımsızlık tarafsızlık, doğruluk, dürüstlük, ehliyet ve liyakat ilkelerini daima gözetmelisiniz” sözleri ile seslendi.

‘FETÖ bitmedi’

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da adalet teşkilatının, içindeki FETÖ’cüleri en hızlı, kararlı temizleyen kurum olduğunu söyledi. Erdoğan, “Bitti mi derseniz, bittiğine inanmıyorum. Daha çok çalışacağız. Bu virüs aynen kanser gibi. Kim bilir, nerelerde neler çıkacak takip edeceğiz, çıkaracağız. Bunların temizlenmesi gerekiyor. Bu kurumun çok güzlü, çok sağlam, tertemiz, pırıl pırıl olması lazım” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’ın, “Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkını getirmiş, istinaf mahkemelerini faaliyete geçirmiş olmamız dahi, hak arama yollarının genişletilmesi bakımından hukuk devrimidir. İnsan hakları alanında yaptığımız reformlar sayesinde vatandaşlarımıza karşı gönlümüz ferahtır. Uluslararası alanda da ciddi hiçbir sıkıntıyla karşılaşmıyoruz” ifadeleri dikkat çekti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon