Starbucks'ta işgal edilmişti... Boğaziçi Üniversitesi'nin direnişlerle dolu tarihi

Cumhurbaşkanı’nın talimatıyla kampusunda öğrencilerin gözaltına alındığı Boğaziçi’nin tarihi, başarı ve direnişlerle dolu.

Yayınlanma: 23.04.2018 - 22:37
Abone Ol google-news

Boğaziçili akademisyenler ve öğrenciler şimdi büyük bir baskı altında. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hedef göstermesi sonucu çok sayıda Boğaziçili öğrenci, evinden, kampusundan gözaltına alındı. 13 öğrenci tutuklandı. Tüm yaşananlara karşın rektörlük sessizliğini koruyor. Oysa Boğaziçi, kurulduğu 1971 yılından bugüne hep direnişin, özgürlük talebinin akademideki kalelerinden birisi oldu. İşte Boğaziçi Üniversitesi’nin parlak tarihinde yer eden önemli öğrenci direnişleri:

Boykot dayanışması

* 27 Şubat 1976’da okuldaki not ve averaj sistemini, hazırlık ve ara sınıflarda okuyan öğrencilerin sene sonu not ortalamasının altında kalmasını, okuldan atılmalarına protesto etmek için Boğaziçili öğrenciler boykottaydı. Boykot tam 39 gün sürdü. 7 Nisan 1976’da Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Kurulu, öğrencilerin taleplerini kabul ederek okuldan atılan öğrencilerin geri dönmesini sağladı.

* 12 Eylül darbesinde dahi Boğaziçili akademisyenler ve öğrenciler duruşlarından taviz vermedi. Bu konuda üniversite hocaları tarafından anlatılan bir anekdota göre, 12 Eylül darbesinden sonra üniversiteye, askeri yönetimin atadığı bir rektör gelmiştir. Rektörün önemli icraatlarından biri de hocaların kılık kıyafetlerine ‘çekidüzen’ vermekti. Rektör, üniversitede karşılaştığı Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Faruk Birtek’i sakallı görünce, bu durumun üniversiteye yakışmayan bir manzara olduğunu düşünerek ‘Hocam, sakalınızı kesin!’ emrini vermeye kalktı. Birtek, elleriyle sakalını avuçladı ve şöyle dedi: ‘Sayın hocam, bu sakallar çok rektör gördü!’

* 6 Şubat 1988’de ise Boğaziçili öğrencilere Gaziantep’i tanıtmak üzere bir program düzenlendi. Programa katılan 75 öğrenci düzenlenen programda İslami Hizmetler Vakfı Genel Müdürü’nün konuşma yapması üzerine toplantıyı terk etti. Öğrenciler o günlerde tepkilerini, ‘Dini oyunlarına alet olmayacağız’ diyerek gösterdi.

* 2 Ağustos 1990’da ise Irak’ın Kuveyt’i işgaline Boğaziçililer tepkisiz kalmadı. Kampusta yaptıkları protesto yürüyüşleriyle ‘savaşa hayır’ diye haykırdılar.

* 14 Ekim 1990’da gazetemiz yazarı Doç. Dr. Bahriye Üçok’un suikaste kurban gitmesi de Boğaziçili akademisyenlerin ve öğrencilerin tepkisine neden oldu. 139 akademisyen imzaladıkları bildiri ile saldırıyı kınadı. Bildiride yer alan, “Bu gibi cinayetler özgür düşünceye, laikliğe olan inancımızı sarsamaz” cümlesi her şeyin özetiydi aslında.

Erkek şiddetine karşı

- 25 Mayıs 1993’te ise Boğaziçili kadın öğrenciler kadınlara yönelik şiddeti ve çocuk istismarını protesto etmek için İstiklal Caddesi’nde büyük bir yürüyüş düzenledi.

- 10 Mart 1992’de ise direnişlerin en görkemlisi yaşandı. Boğaziçili öğrenciler Zonguldak’taki maden faciasında ölen işçilerin ölümünü protesto etmek için rektörlüğü işgal etti. İlk kez bir helikopter üniversite kampusunun içerisine indi. Ama o dönemde üniversite yönetimi öğrencilerine müdahale edilmesine izin vermedi. Öğrencilerin işgali üç gün sürdü. Üç günün ardından özel harekât tarafından müdahale edilerek öğrenciler gözaltına alındı. Tutuklanan öğrenciler yaklaşık dört ay tutuklu kaldı.

Starbucks’ta menemen

- 23 Şubat 1995’te bu kez öğrenciler ‘Eğitim hakkı satılamaz’, ‘Zamları yemezler’ sloganlarıyla harçlara ve yemeğe yapılan zamlar için alanlardaydı. Öğrencilerin eylemleri sonucu yönetim yine geri adım atmak zorunda kaldı. Zamlar geri alındı.

- 21 Temmuz 2004’te de öğrenciler bu kez Munzur için isyandaydı. Tunceli Vadisi’ne yapılacak barajı protesto eden öğrenciler, “Küresel şirketler için her şey paradır” diyerek tepkilerini dile getirdiler.

- 23 Mart 2007’de de Boğaziçililer sokak ortasında öldürülen gazeteci Hrant Dink anısına fidan dikmek istedi. Ancak polisin saldırısına uğradılar.

- 9 Aralık 2011’de ise kampuslarına açılan Starbucks’u işgal etti Boğaziçili öğrenci ve akademisyenler. Kimi öğrenciler menemen yaparken, kimi akademisyenler dersleri kafenin içerisinde verdi.

- 5 Kasım 2011 yılında da akademisyenler cüppeleriyle ve öğrencileriyle eylemdeydi. Bu kez eylemin konusu KCK operasyonunda tutuklanan Prof. Dr. Büşra Ersanl’nın serbest bırakılmasıydı.

İşçi ölümlerine protesto

- 16 Nisan 2015, Boğaziçili öğrenciler 11 işçisi çadırda yanarak can veren Marmara Park AVM inşaatının yükleyici firmasının kampuslarında açtıkları standı kovdu.

- 29 Mart 2016, Barış Bildirisi’ni imzalayan akademisyenlerin tutuklanması Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen bir yürüyüş ile protesto edildi.

- 14 Kasım 2016, Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri bu kez tepeden inme rektör için isyandandaydı. Oyların yüzde 86’sını alan Gülay Barbarosoğlu’nun yerine Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından seçimlere bile girmeyen Mehmed Özkan’ın rektör atanması protesto edilmek istendi. Ancak öğrenciler darp edilerek gözaltına alındı.

- 21 Haziran 2017, Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, mezuniyet töreninde seçimlerde aday bile olmamasına karşın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanan rektör Prof. Mehmed Özkan’ı protesto etti. Özkan’ın konuşması sırasında sahneye arkalarını dönen öğrenciler, alkışlar ve ıslıklarla eylem yaptı. Öğrenciler pankartlarında açlık grevindeki Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’yı unutmadı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler