İlaç değil roketmiş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tezcan, Adana’da durdurulan 3 TIR’la ilgili arama tutanaklarını açıkladı...

Yayınlanma: 21.07.2014 - 23:39
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Adana’da durdurulan ve daha sonra soruşturmayı yürüten savcının değiştirildiği 3 TIR’a ilişkin arama tutanaklarını açıkladı. Tutanaklarda,“200 cm uzunluğunda, 150 milimetre çapında gri renkli üzerinde Kiril alfabesi ile yazılmış yazı bulunan yaklaşık 25-30 adet füze veya roket olduğu değerlendirilen mühimmat” ifadelerinin kullanılması dikkat çekti. İkinci TIR’da ise kolilerin üzerinde Arapça yazılı olduğu kaydedildi. Tezcan’ın aktardığı bilgiye göre tutanaklarda, TIR’lardan birinin şoförleri ile ilgili “Araç içerisinde ve dorsesinde ne olduğu sorulduğunda ne olduğunu bilmediğini, Ankara ilinde bulunan havalimanından yükleri aldığını, bu yükü Hatay iline götürdüğünü söyledi” ifadeleri kullanıldı. Tezcan, TIR’ların içinde bulunan şahısların arama sırasında “Emniyet personeli olduklarını, kendilerine dokunulamayacağını” söylediklerini ve “Sizin savcınız beni arayamaz, bunların da hesabı sorulacaktır” yönünde ifadeler kullandıklarını aktardı.

Üzerinde Kiril alfabeli yazı bulunan silahların menşeinin bu alfabeyi kullanan bir ülkeyi işaret ettiğini dile getirerek bu silahların Suriye’de El Kaide ve IŞİD militanlarına gönderildiğini ileri süren Tezcan, “Silahlara MİT aracılık etmiştir, hükümet destek vermiştir” dedi.

Tezcan, dün TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, 19 Ocak’ta Adana’da durdurulan TIR’larla Suriye’de El Kaide ve IŞİD’e silah ve mühimmat götürüldüğünün belgeleriyle ortaya çıktığını söyledi. Arama işlemiyle ilgili tutanakları okuyan Tezcan, “Adana-Ceyhan yolunda önlem alan güvenlik kuvvetleri, jandarma ekipleri, savcının nezaretinde, bildiğiniz bir kısmı basına yansıyan bir kısmı yansımayan çok problemli, kavgalı, arbedeli, kavga, dövüş, gürültü içerisinde aramayı kısmen gerçekleştirerek, kısmen de gerçekleştiremeden görebildikleri kısmıyla ilgili tutanak altına alıyorlar. Aramanın engellenmesi nedeniyle kısmen tespit yapılabiliyor ve yapılan kısmi tespitlerin tamamı tutanağa bağlanmış durumda. Bunların tamamının görüntüleri de mevcut” dedi. Tezcan, şu bilgileri verdi:

Birinci TIR: Her TIR’da sacdan yapılmış 2’şer adet 3, 3, 2 metre ebatlarında büyük sandıklar var. Toplam 6 sandıkta mühimmat taşınıyor. Birinci TIR’daki birinci sandıkta, kafile numaraları Kiril alfabesi ile yazılı 25-30 adet füze ve roket. 30-50 milimetre ebatlı füze ve roket hassas tapaları. 40, 30, 15 santimetre ebatlı yaklaşık 15 ahşap sandık içerisinde her sandıkta 24 civarında bomba atar mühimmat, yani 15 sandıkta yaklaşık 300’e yakın 450’ye yakın bomba atar mühimmat. İkinci sandıkta da 20-25 füze roket tespit edilmiş. 25-30 ahşap sandıkta da 60 milimetre çapında havan mühimmatları bulunduğu tespit edilmiş. 5-6 çuval içinde de uçaksavar mühimmatı.

İkinci TIR: 90-100 adet top mermisi. Üzerinde Arapça yazılı koliler.

Üçüncü TIR: 3. TIR’da neredeyse hiç arama yapamıyorlar. Sadece sandıkların kapağını kaldırabiliyorlar. Bunun da tutanağı mevcut. Üçüncü TIR’da çap ve miktarı tespit edilemeyen gelişigüzel konulmuş mühimmatlar olduğu tespit edilmiş. Mühimmatların o ortamda sayılması mümkün olmadığı için garnizona çekmek istiyorlar, ancak müdahale ediliyor ve garnizona çekilmesi engelleniyor.

TIR’lara yükleme Esenboğa’da: 19 Ocak günü sabaha karşı saat 02.30’da Esenboğa Havaalanı’ndan yükleniyor ve yabancı uyruklu bir uçaktan yükleniyor. Ve yine şoförün beyanına göre TIR’lar Reyhanlı’ya götürülüyor. Sınırdan sonra şoförler araçları MİT elemanlarına teslim ettiklerini ifade ediyorlar. MİT elemanları sınırdan geçirip Suriye’ye El Kaide ya da IŞİD militanlarına teslim edip silahları geliyor. Şoförler bunu daha önce de bir kez yaptıklarını söylüyorlar.

‘Emniyet personeliyiz’: Tutanaklara göre araçta bulunan iki şahsın araçtan inmeleri ve kimlik göstermeleri söylendi. Şahıslar kendilerini araca kilitledi. Kilidin ikna edilerek açılması sonrasında, şahıslardan tekrar kimlik sorulması sonrasında, kimlik göstermeyerek kendilerine dokunulamayacağını, “Emniyet personeli olduklarını” ifade ettiler. Görevli personel tarafından araçtan zorla indirildiler. Şahısların araçtan indirilmesi sırasında, mukavemet göstermelerinden dolayı şahıslara bedeni kuvvet uygulandı.

‘Bunların da hesabı sorulacaktır’: Şahıs araç başında beklediği esnada, “Bunların da hesabı sorulacaktır”, “Sizih savcınız beni arayamaz” şeklinde beyanda bulundu. Ayrıca, kazma kürek ile mühimmat arandığını, patlayacağını ve suç işlendiğini söyledi.

El Kaide ve IŞİD’e: Sistemli bir şekilde MİT, iktidarın kontrolünde bölgeye silah sevkıyatı yapıyor. Resmi belgelerle El Kaide terör örgütüne, bölgede silahlı terör örgütlerine Türkiye’den Türk istihbarat birimlerinin desteği altında silah ve mühimmat taşınmıştır. Soruşturmayı yürüten savcı Aziz Takçı’nın başka bir soruşturma dolayısıyla verdiği ifadede bu konuda açık beyanı var. Şimdi bu terör örgütleri bölgede Türk vatandaşlarını tehdit eder noktaya gelmiştir. IŞİD’e verdikleri bu silahlar, vatandaşlarımıza doğrultulmuştur. Şimdi soruyorum, 4 tane göndereceğiniz elemanın Türkiye’ye fırlatacakları füzeleri peşin peşin bu TIR’larla mı taşıdınız? Reyhanlı saldırısında kullanılan mühimmatları bunlarla mı taşıdınız?


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler