Podyumda 50 yaş üstü rüzgarı

New York, Milano ve Londra’daki moda haftalarından akılda kalanlar...

Yayınlanma: 04.03.2019 - 11:06
Abone Ol google-news

New York, Milano ve Londra 2019 Sonbahar Moda Haftası’nda podyumda yürüyen 50 yaş üstü kadınlar görünürlüklerini artırdı. 50 yaş üstü modeller kategorisi, podyumda az temsil edilen bir grup olduğundan bu yıl görünürlüklerinin artması nedeniyle “umut verici bir yıl” tanımı kullanıldı. Peki, 50 yaş üstü kadınlar sadece podyumda mı? Hayır, dergilerde de öne çıkıyorlar. “New York Moda Haftası”na göz atacak olursak; ırk, beden ve yaş çeşitliliğinin öne çıktığını gözleyebiliriz. Bu sezon podyumda yürüyen kadınların yüzde 45’inden fazlasını “Women of color” (beyaz olmayan kadınlar) oluşturdu.

Kasvetli açıldı

77 şovun yapıldığı ve 2 bin 197 modelin yürüdüğü New York Moda Haftası’nda trans bireyler ve cinsiyetsiz modeller her zamankinden fazlaydı. Ancak hiçbir tasarımcı, 50 yaşın üzerinde trans veya cinsiyetsiz bir modele yer vermedi. Ayrıca sosyal medyada da kilolu blogger’lar #fatfashionweek şeklinde paylaşımlarda bulunuldu. Tüm bu atılımlara karşın devasa markalar çeşitlilik meselesine yeteri kadar özen göstermedi. Milano Moda Haftası ise efsanevi tasarımcı Karl Lagerfeld’in ölümü nedeniyle kasvetli bir açılış yaptı. Fransız markası Chanel’in yaratıcı yönetmeni olarak tanınan Lagerfeld’in, İtalyan markası Fendi’de de yaratıcı yönetmen olarak bir dönem önemli bir rol üstlendiği vurgulandı.

Londra Moda Haftası'ndan Mary Katrantzou tasarımı 

Protesto damgası

İtalyan tasarımcıların süslü ayrıntılara ve lükse odaklandığı Milano Moda Haftası’nda neon renkler kelimenin tam anlamıyla göz kamaştırdı. Bazı defilelerde modellerin vücudu neon renklere boyanırken bazılarında da modeller neon ışıklar içinde yürüdü. Londra Moda Haftası’na ise Milano ve New York’un aksine protestolar damga vurdu. Aktivizm rüzgârı podyumlarda esti. Açılış günü, 14 Haziran 2017’de çıkan Grenfell Kulesi yangınına yönelik soruşturmanın ilerlememesi protesto edildi. Londra’da Grenfeel binasındaki yangında 72 kişi ölmüş, Lübnanlı Choukair ailesi de üç kuşağını kaybetmişti. Podyuma çıkan modeller, “72 ölü ve hâlâ tutuklama yok? Nasılsın?” diye sordu. Bir diğer eşzamanlı protesto da büyük beden modeli Felicity Hayward’ın da aralarında olduğu bir grup aktivistten geldi. Kadınlar, geleneksel moda anlayışına karşı durup podyumlarda ve reklamlarda beden ölçüsü olarak daha fazla çeşitliliği görmenin vakti geldiğini vurgulayarak “Çünkü kadınlar beden ölçülerinden çok daha fazlasıdır” dediler.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler