İstatistiklerle Türkiye’nin medeni hali

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ülkenin medeni durumunu gösteren bir harita çıkardı. İşte durum:

Yayınlanma: 25.03.2015 - 06:49
Abone Ol google-news

Buna göre, bekâr oranında Hakkâri, evli oranında Nevşehir, boşanma oranında İzmir, eşi ölenlerin oranında ise Kastamonu başı çekiyor. Bekâr nüfus oranının en yüksek olduğu 14 il Doğu ve Güneydoğu’da yer alırken, boşanmalarda sahiller başı çekiyor. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) verilerine göre Türkiye’de 15 yaş üstü 58 milyon 384 bin 240 kişi bulunuyor. Bunlardan 15 milyon 998 bin 24’ü hiç evlenmeyenlerden, 37 milyon 228 bin 272’si evlilerden, bir milyon 979 bin 260’ı boşananlardan ve 3 milyon 178 bin 684’ü ise eşi ölenlerden oluşuyor.

Bekarlar Hakkâri'de

Türkiye’de bekâr oranı en yüksek il Hakkâri. Hakkâri yüzde 49 oranıyla ilk sırada. Hakkâri’yi yüzde 46 ile Şırnak, yüzde 40 ile Batman takip ediyor. Türkiye’de bekar oranı en yüksek iller sıralamasında ilk 14 il Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden.

Evlilikte Nevşehir lider

En yüksek evlilik oranında Nevşehir yüzde 69 oranıyla ilk sırada yer alırken, onu yüzde 68 oranlarıyla Uşak, Çorum ve Afyonkarahisar takip ediyor. Evlilik oranı yüksek olan diğer iller ise şöyle: Kayseri, Kahramanmaraş, Çankırı, Manisa, Burdur, Tekirdağ, Kütahya, Amasya, Konya, Bartın, Denizli, Ordu, Balıkesir, Bursa yüzde 67. Bolu, Muğla, Aksaray, Yozgat, Isparta, Niğde, Karaman, Kocaeli, Tokat, Antalya, Sinop ve Zonguldak ise yüzde 66.

Boşanmada İzmir önde

Türkiye’de boşanma oranı en yüksek il İzmir. Yüzde 6 oranıyla İzmir’i yüzde 5 oranlarıyla Antalya, Muğla ve Yalova takip etti. Boşanma oranında dikkat çeken şey, sahil illerinin ön sıralarda olması. Son sıralarda ise Doğu ve Güneydoğu illeri bulunuyor. Boşanma oranının yüksek olduğu bazı: Ankara, İstanbul, Aydın, Mersin, Eskişehir, Denizli, Uşak, Balıkesir, Adana, Zonguldak, Tekirdağ yüzde 4, Kırklareli, Bursa, Çanakkale, Nevşehir yüzde 3.

Eş kayıpları Kastamonu'dan

Türkiye’de eşi ölenlerin oranı en yüksek il Kastamonu. Kastamonu yüzde 9.4 oranıyla ilk sırada yer alıyor. Kastamonu’yu yüzde 9.2 oranıyla Sinop ve yüzde 8.6 oranıyla Giresun izliyor. Eşi ölenlerin oranında ilk sırada Karadeniz bölgesi kentlerinin olması dikkat çekici: Oranlar şöyle: Artvin, Çankırı, Amasya, Edirne, Balıkesir, Burdur, Çanakkale, Çorum, Bartın, Kırklareli, Tokat, Kütahya, Rize yüzde 8, Bolu, Ordu ve Karabük yüzde 7.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler