‘Tarihi’ bahçesinde sergiliyor

Bahçesinde müze var Dilci, ev yapmak için temel kazarken tesadüfen buldukları mozaik zeminin, antik kentte bekçilik görevine başlamalarına vesile olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 29.05.2015 - 05:50
Abone Ol google-news

Adana’nın Dilekkaya köyünde yaşayan Hatun Dilci, evinin bahçesinde Roma dönemine ait paha biçilmez onlarca arkeolojik eseri, müze müdürlüğünün izniyle sergiliyor.

Dilekkaya köyündeki açık hava müzesini andıran evin bahçesinde, Roma dönemine ait lahit, heykel, sütun başlıkları ve kabartmalardan oluşan çok sayıda arkeolojik eser bulunuyor. Dilci, 1966’da başladığı Anavarza Antik Kenti’ndeki bekçilik görevini 2005’te emekli olana kadar sürdürdüğünü, bu sürede güvenlik amacıyla tarihi eserleri evinin bahçesine getirdiğini söyledi. Ev yapmak için temel kazarken tesadüfen rastladıkları mozaik zeminin, antik kentte bekçilik görevine başlamalarına vesile olduğunu anlatan Dilci, şöyle devam etti: “Bir ev yapmaya karar verdik. Köyde araziyi temizlerken ‘Balıklı Mozaik’i bulduk. Durumu yetkililere bildirdik. Bize mükafat olarak 500 lira verip, evi biraz ileri yapmamızı istediler. İkinci yere evin temelini kazarken bu kez de başka bir mozaik zeminle karşılaştık. Yetkililer, bir süre inceleme yaptıktan sonra bize ‘Kral Kızı Mozaiği’ni bulduğumuzu söyledi. Vali, kocamı alnından öptü, burada bekçilik teklif etti. Devlet üniforma ve silah verdi, geçim sıkıntımız azaldı.”

Birkaç yıl sonra kendisini de bekçi olarak işe aldıklarını ifade eden Dilci, göreve başladıktan sonra tarihi eser kaçakçıları ve definecilere karşı mücadele ettiklerini vurguladı. Dilci, “bu konuda kendi oğluma bile güvenmem” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler