Çiğdem Toker

Hepiniz Şahittiniz

25 Ağustos 2014 Pazartesi

Geleneksel nikâh törenleri için iki şahit yeterlidir.
Son yıllarda, -ister güç gösterisi, ister sempati devşirmek diye yorumlayın- çok şahitli düğünlere de rastlar olduk.
Yasal olarak yine iki kişi imza atıyor.
Ama hem gelin hem damat tarafının, sevdiği-saydığı kişiler arasından dilediği kadar nikâh şahidi seçip “zengin” bir görüntü sunmasına da kimse “hayır” demiyor.

***

İşte böyle çok şahitli nikâh törenlerinden biri de 4 Mart 2013’te yapılmıştı.
Osman Hulusi Toprak ile Şeyda Tosyalı çiftinin nikâh şahidi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’dü.
Gül, Four Seasons Oteli’ndeki düğündeki şahitliği sonrası, nikâh defterini geline teslim ederek mutluluklar diledi.
O mutlu güne Gül’ün yanı sıra altı kişi daha tanıklık etti:
17 Aralık yolsuzluk operasyonu sonrası istifa etmek zorunda kalan üç bakanın da aralarında yer aldığı şahit listesi şöyleydi:
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İçişleri Bakanı Muammer Güler.

***

Miyase İlknur imzalı dünkü manşetimiz, İstanbul’un tarihi siluetini bozan “16:9” kulelerinde, AKP’li yönetici ve bürokratların da daireleri olduğunu haber veriyordu.
Meğerse bazı “etkili” ve “yetkili” ve aynı zamanda “maaşlı” bürokratlar; seçilmiş Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “tıraşlamadıkları için küstüm” dediği gökdelende, fiyatları 2 milyon TL’den başlayıp 7 milyon TL’ye ulaşan daireler satın almıştı.
Hem de “nakit”...
Halkın huzur ve güveni için çalışan Emniyet müdürleri, daire başkanlarının, 3-4 milyon TL’yi “tiko” ödemesine tabii ki şaşırmayacaktık...
Şaşırmamayı sürdürelim o halde:
Maaşlı çalışanların “biriktirdiği” daire paralarını tahsil eden adres ile -üçü 17 Aralık yolsuzluk operasyonundan sonra istifa etmiş- altı bakanın şahitlik ettiği düğünün ev sahibi aynı kişiydi: Astay İnşaat’ın sahibi Mesut Toprak.

***

Tanım evrensel: Yolsuzluk, doğası gereği kamu görevinin kötüye kullanılmasından beslenir. Bu evrensel tanıma bir ek yapmak gerekirse; büyük yolsuzluklar, geniş zamana ihtiyaç duyar.
İstanbul’un tarihi siluetini bozan yapılar bir günde ortaya çıkmadı. Kamu görevinin kalıcı ve etkili biçimde kötüye kullanılması için(!) geniş zamana yayılarak, çıkar ağları öre öre yükseldi.
Biz bugün tarihi siluetin bozulmasına şahitlik ederken, hepiniz oradaydınız.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Hoşça kalın 9 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları