İki partiden birleşme kararı

BDP yönetimi, uzun tartışmalardan sonra HDP'ye katılma kararı aldı. Karar açıklama ile duyurulurken BDP'li milletvekillerinin en kısa sürede partilerinden istifa edip HDP'ye geçeceği belirtildi.

Yayınlanma: 19.04.2014 - 08:31
Abone Ol google-news

BDP yönetimi, uzun tartışmalardan sonra HDP'ye katılma kararı aldı. Karar açıklama ile duyurulurken BDP'li milletvekillerinin en kısa sürede partilerinden istifa edip HDP'ye geçeceği belirtildi.
 
Demirtaş katılmadı

BDP ve HDP milletvekilleri, BDP’nin HDP’ye katılması ve gündemdeki konuları değerlendirmek üzere  ikinci kez biraraya geldi. BDP genel merkezinde yapılan toplantıya başkanlık etmesi beklenen BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın katılmaması dikkat çekti. Toplantıya BDP Grup Başkan Vekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken, HDP Eş Genel Başkanları Sebahat Tuncel, Ertuğrul Kürkçü ve iki partinin milletvekilleri katıldı. Toplantıda BDP ve HDP'li bazı milletvekillerinin birleşmeye karşı görüş belirtmesine rağmen HDP'de politikaya devam edilmesi yönünde karar alındı. HDP'de birleşme kararı açıklama ile deklare edildi.

"Yeni kuruluş sürecini yaşayacağız"

Toplantı sonrası açıklama yapan HDP Eşbaşkanı Ertuğrul Kürkçü, BDP'li milletvekillerinin HDP'ye katılımı noktasında her iki partinin ortaklaştığını ve bu sürecin en kısa zamanda gerçekleşeceğini söyledi. Kürkçü, "Hedef kitlemize göre yeniden bir şekillendirmeyle, yeni kuruluş sürecini yaşayacağız. HDP grubu sadece meclis grubu olmakla yetinmeyip, Türkiye'nin geleceğine dönük bir süreci kapsıyor. Toplumun tamamının gelecek tercihi olacağız. Bu durum sadece Türkiye'yi değil dünyayı ilgilendiriyor. Buradaki Kürt sorununda çözümün gelişmesi bölgeye ve Ortadoğu'ya da yansıyacaktır" dedi.

Öcalan'la görüşme Pazar'a

BDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan ise BDP ve HDP heyedtinin Abdullah Öcalan'la Pazarg ünü görüşme yapacağını belirterek, "Pazar günü adaya gidilerek sayın Öcalan ile görüşme gerçekleştirilecek. Sayın Öcalan ile de bugünkü toplantı sonuçları paylaşılacak. Kendisi HDP'ye büyük önem atfediyor. Türkiye'deki tüm kesimleri kapsaması açısından önemsiyor. Kendisine anlatacağız. Nasıl bir değerlendirme yapacak, onu bilemiyoruz" diye konuştu.

Resmi bildirim de yapıldı

Birleşme kararı resmi olarak ta HDP'nin ilgili organlarına iletildi. Miletvekillerinin HDP'ye geçişlerinin teknik alt yapı hazırlanmasından sonra gerçekleşecek. BDP muş milletvekili Demir Çelik, HDP'ye geçişin bir hafta on gün içinde gerçekleşebileceğini söyledi. Çelik, "HDP yönetimine
grup olarak geçişe hazır olduğumuzu bildirip katılma rkararımızı ilettik. Kongreyi beklemeden HDP'ye geçiş yapılacak" dedi.
HDP'ye geçiş kararı sonrası iki partide kongre çalışmaları hızlandı. Milletvekillerinin HDP'ye geçişi sonrasında 8 Haziran'da BDP, 22 Haziran'da ise HDP'nin olağanüstü kongresi yapılacak.

HDP'ye geçiş sancısı

Milliyet'in haberine göre; Haziran'da her iki partinin de eşbaşkanlarının değişmesi bekleniyor. Kongre ile BDP bir süre daha varlığını sürdürecek ve belediye başkanları ile yerel yönetimler BDP çatısı altında faaliyet sürdürecek.

Gültan Kışanak'ın Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesinden sonra tek eşbaşkan olarak faaliyetini sürdüren Selahattin Demirtaş'ın, parti tüzüğündeki 2 dönem kuralı gereği eşbaşkanlığı bırakması bekleniyor. BDP grup toplantısında son iki haftadır Demirtaş'ın yerine HDP eşbaşkanları Sabahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü konuştu. Demirtaş daha çok çalışmalarına Diyarbakır'da devam ediyor. Demirtaş'ın BDP'nin HDP'ye geçiş kararının verildiği toplantıya katılmamasının parti içinde "kriz mi yaşanıyor" sorularına yolaçtı. Demirtaş'ın uzun süredir eşbaşkanlığa devam etmeme ve gelecek dönem milletvekili adayı olmama eğiliminde olduğu ileri sürülüyor. BDP tüzüğünde her ne kadar eşbaşkanlık, milletvekiliği, belediye başkanlığı ve parti yöneticiliği için 2 dönem kuralı bulunsa da bunun resmi anlamda geçirliliği yok. BDP tabanı ise Demirtaş'ın yeniden eşbaşkanlığa aday olmasını istediği ve baskı kurduğu öğrenildi.

Pazar günü gerçekleştirilmesi beklenen İmralı ziyaretinde Öcalan'ın, eşbaşkanlık için Demirtaş'ı işaret etmesi halinde durumun değişebileceği ve Demirtaş'ın yeniden aday olabileceği belirtiliyor.

İmralı görüşmesine sürpriz erteleme

Öcalan ile görüşmenin pazar günü yapılması bekleniyordu. Ancak bugün bir sürpriz yaşandı. Adalet Bakanlığı, İmralı görüşmesini erteledi. HDP'de birleşme kararını pazar günü İmralı'ya yapacakları ziyarette Öcalan'a aktaracaklarını belirten BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, daha sonra görüşmenin 26 Nisan'a ertelendiğini açıkladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler