Ayşe Sayın

CHP lideri, parti içi kanatları korudu

18 Ocak 2016 Pazartesi

CHP 35.Olağan Kurultayı’nda ‘de “asıl yarış” beklendiği gibi Parti Meclisi listesinde oldu. Daha önce hem PM, hem de milletvekilliği adaylıklarından merkez sağdan isimlere yer vermesi nedeniyle “parti sağa kayıyor” eleştirileri ile karşılaşan CHP lideri, bu kez “parti içi kanatlar dengesinin korunduğu, sol gelenekten gelen isimlerin ağırlıklı olduğu” listeyle delege karşısına çıktı. “Son dakika transferi” sürpriz isimlere listesinde yer vermeyen Kılıçdaroğlu’nun, liste dışı bıraktığı Mehmet Bekaroğlu gibi Numan Kurtulmuş’la HAS Parti kuruluşunda yer alan sosyalist kökenli Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan’ı Bilim Platformu’ndan aday göstermesi dikkat çekti.

Ulusalcılar listede

CHP liderinin “sürprizsiz” olarak nitelendirilebilecek anahtar listesinde dikkat çeken ayrıntılar ve kulislerde yapılan yorumlar şöyle:

* Kurultay sonrasında partide “değişim” için düğmeye basması beklenen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “parti içi dengeleri” korumaya özen göstermesi dikkat çekti. PM listesinde sol kanadın yanı sıra, “ulusalcı” çizgideki isimlere yine listesinde yer verdi. Ayrıca, Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun yanı sıra, Kürt sorunu konusunda öne çıkan eski MYK Üyesi Gülseren Onanç’ı yeniden PM listesine koyarak da “kanatlar arası dengeyi” korudu.

Değişim başka bahara

* Kurultay öncesinde Kılıçdaroğlu’nun mevcut MYK üyelerinden 3-4’ünü listeye alması bekleniyordu. Özellikle Genel Sekreter Gürsel Tekin’in liste dışı kalacağı iddia ediliyordu. Ancak tüzük değişikliği ile MYK üye sayısını daraltacak olan Kılıçdaroğlu mevcut MYK üyelerinden 8’ini yeniden listeye aldı. PM üyelerinin üçte ikisini liste dışı bırakan CHP liderinin MYK üyelerinin yarısını koruması ki 3 isim zaten aday olmamıştı- “değişim” beklentilerinin bir başka bahara ertelendiği yorumlarına yol açtı.

Tepki çekenlere tırpan

* PM listesinin üçte birini mevcut milletvekillerinden oluşturan Kılıçdaroğlu, genel seçimlerde İstanbul’dan milletvekili aday gösterilmesi gündeme gelen Prof. Dr. İştar Gözaydın, Kastamonu’dan milletvekili adayı olan ceza hukukçusu Prof. Dr. Caner Yenidünya’nın aralarında bulunduğu isimleri kendi kontenjanı olan Bilim Yönetim ve Kültür Platformu’ndan (BYKP) aday gösterdi. CHP lideri, 2014 BYKP listesinden aday gösterdiği ve ancak cinsiyet kotası ile MYK’ye giren Mehmet Bekaroğlu’nu bu kez liste dışı bıraktı. Böylece listesinde “taban tepkisi”ni çekecek isimleri ayıklayan Kılıçrdaroğlu, yine HAS Parti kurucularından Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan’ı listesine aldı. Ancak Kılıçaslan İslami gelenekten gelmiyor. Kılıçaslan Türkiye Birleşik İşçi Partisi Genel Başkanlığı yapmış ve “HAS Parti’ye sosyalist kurucu” diye lanse edilmişti.

‘Geçiş PM’si’

* CHP liderinin fazla sürprizi olmayan “denge listesi” çıkarması, kulislerde “yeni kurultayın habercisi” olarak da nitelendirildi. Kulislerde, Kılıçdaroğlu’nun, makul bir sürede tüzük kurultayını toplayıp Parti Meclisi’nin üye sayısında değişiklik yapacağı ve bu isimlerin de değişeceği yorumları yapılıyor. Kılıçdaroğlu’nun bu nedenle, tabanda tepki çeken isimleri listesine almayıp, bir “geçiş PM’si” ile yola devam etmek istemeyi tercih ettiği yorumları da yapılıyor.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

OHAL başlıyor 20 Temmuz 2016

Günün Köşe Yazıları