Cüneyt Arcayürek

'Kanlı mı Kansız mı?'

07 Mayıs 2011 Cumartesi
\n

Geçmiş seçimlerin aksine; 12 Haziran yaklaştıkça siyasal kimliklerine hemen bütün partilerin şapka çıkardığı cemaatlerin hangi partiyi destekleyeceği artık açık seçik konuşuluyor.

\n\n\n

Geçmiş seçimlerde özellikle sağ partiler kamuoyunun adını bildiği kimi cemaat liderleriyle gizliden gizliye temas kurarlardı.

\n

Bu görüşmelerden sonra örneğin Nurcuların ya lideri ya da göstereceği isim aday listelerinde yer alırdı.

\n

Bir ara Isparta, Burdur ve Antalya çevresinde etkili olduğu bilinen cemaat pek gözde idi.

\n

Mezara mı denize mi gömüldüğü tartışmalarının yeniden alevlendiği Nurculuğun mimarı Ispartalı Said-i Kürdinin bir deha olduğuna inanan parti genel başkanları da vardı.

\n

Cemaatlerden oy desteği koparmak o denli önemliydi ki, geçmiş seçimlerde iktidarda olan veya seçimlerde yine iktidara oynayan parti lideri, propaganda gezilerine ara verdiği Sideden, bir gece basına çaktırmadan Antalyaya giderek cemaat lideri ile görüştü idi.

\n

Daha sonra Necmettin Erbakan; cemaatlerle içli dışlı ilişkileri İstanbula nakletti.

\n

Zaten Erbakan ve daha sonra Özal, cemaatlerle gizliden gizliye değil, açık seçik görüşmenin olağan, toplumsal ve siyasal gerekliliğini kabul ettirdiler.

\n

Cemaat sorununun gizliliği kalmadı.

\n

Bugün iktidarı muhalefetiyle bütün partiler; cemaatlerin siyasal alanın legal birer öğesi olduğunu açıklamalarıyla, davranışlarıyla kabul ettiler.

\n

***

\n

12 Haziran seçimlerinin gözde cemaati kuşku yok Fethullah Gülen cemaati!

\n

Devlet içinde devlet gibi kabul gören, her alanda etkili. Bir eli poliste diğer eli yargıda, medyada kudretli bir cemaat!

\n

İster sanatçı olsun, ister futbolcu, gazeteci ya da siyasetçi, fark etmez.

\n

Birini destekledi mi tutmayın artık kişiyi!

\n

Hangi alanda boy gösteriyorsa yükseliyor da yükseliyor. Para, şöhret kapıları ardına kadar açılıyor o kişilere.

\n

Uzun lafın kısası, 12 Haziran seçimlerinde Fethullah Gülen cemaatinin hangi partiye destek verdiği artık biliniyor: AKPnin önünde, arkasında, yanında!

\n

Kanıtını Fethullah Gülen taa ABDden açıkladı.

\n

Ilgaz eteklerinde Başbakanın seçim konvoyuna PKK saldırısından hemen sonra, saat sektirmeden RTEye bir mesaj gönderdi.

\n

Gülen bu mesajı gönderdi mi göndermedi mi diye kimse bir tartışma açamaz; zira, gerçek satışı 30-50 bin, ama bedava dağıttığı gazete tirajı yüz binler olan Gülen borazanı Zaman gazetesinde yayımlandı mesaj ve aynen şöyle diyor:

\n

Kastamonu mitingi sonrasında yapılan menfur saldırı vesilesiyle Yüce Rabbimden Başbakanınız R.T.Eı bu millete bağışlamasını niyaz ediyor, onu ve ülkemizi her türlü kötülükten muhafaza buyurmasını temenni ediyorum.

\n

Gülen bu mesajı ile AKPye ve liderine cemaatinin tam destek verdiğini ilan ediyor.

\n

***

\n

Cemaatlerin siyasal bir aktör konumuna geldikleri tartışıladursun.

\n

Kürt açılımının aldığı biçim, yazar çizerlerde kaygı yaratıyor.

\n

Siyasal çevreler ise suskun!

\n

Ana muhalefetin Ilgaz saldırısı sonrası Terör nereden gelirse gelsin karşıyızdiyen demeci, sorunun vardığı son noktaya acaba yeterli bir yorum olarak kabul edilebilir mi?

\n

PKK ve örgütün siyasal ayağı Barış ve Demokrasi Partisi (BDP); terörün artık bilinen anlamdan çıktığını, hemen her kente sıçrayan sokak hareketlerinin -dayatmalarına gerekli yanıt alamadıkları için- daha başka hareketlere yöneleceğini açıklıyor.

\n

Partinin eşbaşkanı Aysel Tuğluk; artık aba altından sopa da göstermiyor. Sözüm ona dili varmıyormuş ama; kötü şeyler olacağınısöylüyor.

\n

Devletle olmuyorsa halkımız (halkımız dediği Kürt halkı elbette) kendi demokrasisini kuracak ve kurduğu sistem içinde yaşamasını bilecek kadar örgütlüdür. Bu statüsüzlük durumu daha fazla devam edemez. Mısır gibi mi olur, Suriye gibi mi bilinmez. Ancak bir statü kazanılacak ve ne pahasına olursa olsun korunacaktırdiyor.

\n

***

\n

Aysel Tuğluk, tecahülü arifâneden gelerek sanki kötü şeyler olmasını istemez gibi bir izlenim vermeye çalışıyor ve ne ki, bal gibi devleti tehdit ediyor.

\n

Son açıklamalarıyla BDP+PKK; Artık bıçak kemiğe dayandıdemek istiyorlar. Ya devleti, Türk ulusu yanında Kürt ulusu ile birlikte tanımlarsınız ya da Kürt halkı kendi demokrasisini (statüsünü) kurmaya kararlıdır. Mısır ve Suriyede olduğu gibi isyan hareketleriyle devletin vermediği haklarımızı alırız demek istiyor.

\n

Son tehdidin bir eksiği var. Necmettin Erbakanın ünlü sözü:

\n

Dayatmalar; Kanlı mı kansız mı?” gerçekleşecek!

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları