Özel Olimpiyatlarda Kısacık Bir Gün...

06 Temmuz 2011 Çarşamba
\n

\n\n\n

ATİNA - Atina kavruluyor... Bir yanda bastıran yakıcı sıcaklar, bir yanda parlamento binası önünde her akşam süregelen protestolar... Halk öfkeli mi? Syntagma Meydanında çadır kuranlar evet. Ama sokak normal yaşamında... Restoranlar dolu, mağazalar da... Ekonomik krizin belini büktüğü ülke bu mu diye soruyor insan ister istemez. Yunanlıların ekonomik krize ilişkin görüşlerine birazdan geleceğiz ama ondan önce kente 10 günden beri damgasını vuran önemli bir etkinlikten bahsetmek istiyorum. 13. Özel Olimpiyatlar Dünya Yaz Oyunlarına ev sahipliği yapan Atinanın sokakları bu özel sporcularla her zamankinden çok daha renkli. Jamaikadan Lübnana ABDden, İrandan, Çinden Afrika ülkelerine dünyanın her yerinden gelen zihinsel engelli genç ve çocuklar gruplar halinde daracık sokaklarda dolaşıyor, küçük hediyelik eşyalara bakıyor, şakalaşıyor, başka ülkelerden gelen gençlerle sohbet ediyor. Down sendromundan otizme, çok farklı zihinsel engelli farklı ırk, farklı renkten yüzlerce insan olanca doğallığı, saflığı ve çocuksuluğu ile bambaşka bir dünyanın içine sürüklüyor sizi. Yaklaşık 50 yıl önce zihinsel engelli genç ve çocukların spor yoluyla yaşama katılmasına ortam sağlama amacıyla başlatılan uluslararası bir spor programı özel olimpiyatlar projesi. 185 ülkede yaklaşık 3.5 milyon zihinsel engelli sporcusu, 32 olimpik yaz ve kış oyunu, 250 bin antrenörü, 1 milyonu aşan izleyicisi, 1 milyon gönüllü çalışanı ile dünyanın en büyük amatör spor organizasyonlarından biri. Atinada bu yıl 13.üncüsü düzenlenen olimpiyata 7000 sporcu katıldı. Türkiyeden de P&G Türkiye ve Özel Olimpiyatlar Türkiye Organizasyonunun desteğiyle 106 özel sporcu yarışmalara katıldı. Basketbol, voleybol, yüzme, futbol, jimnastik ve masa tenisi branşlarında 43 madalya kazandılar. 11 altın, 14 gümüş, 18 bronz...

\n

Öyle uzaktan izlemekle ya da basında çıkanları okumakla olayı gerçekten hissedebilmek mümkün değil. Olimpiyat alanında Almanya ile Türkiyenin karşılaşmasını izledim örneğin. Yüzlerindeki azmi, birlik ruhunu, coşkularını, dayanışmalarını Onların dünyasında bir noktada ülke, ten rengi, din, dil hiçbiri geçerli değil. Bambaşka bir boyutta yürüyor yaşam. Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre dünya nüfusunun yüzde 3ü zihinsel engelli. Bu oran, yaklaşık 170 milyon kişi anlamına geliyor.

\n

P&G Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Karpat 8 yıldan beri özel olimpiyatlara Türkiyeden katılan sporculara destek olduklarını anlatıyor. Bugüne kadar 4 bin gencin ve ailelerinin yaşamına sporla dokunduklarını söylüyor. Proje engellilerin sosyalleşmeleri açısından da önemli bir misyon üstleniyor. Bu çerçevede engelli gençlerin spor yaparak fizik kondisyonlarının artmasına, özgüven kazanmalarına ve kişisel karar verme becerilerinin geliştirilmesine ortam sağlanıyor.

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Pusulanın ibresi... 17 Mayıs 2024
Benim Cumhuriyet’im... 10 Mayıs 2024

Günün Köşe Yazıları