Akıllanıyorlar mı?

01 Aralık 2014 Pazartesi

AKP iktidarı çözüm sürecine katkı yapmaları beklentisiyle onlarca kişiyi seçti; onlara olanaklar sağladı; “akil” insanlar dedi. Ancak akil yaklaşımından çözüm konusunda şimdiye dek dişe dokunur bir üretim çıkmadı. Süreç yeni bir ivme kazanırken onların adı yok. Bu nedenle olacak, yaklaşık iki yıl sonra gelinen noktadan ne AKP ne de akiller mutlu görünüyor.
Ancak, kimi akiller son zamanlarda yoğun bir biçimde AKP’ye saldırarak artık akıllandıklarını kanıtlamaya çalışıyorlar!

***

Akıllanan akillerin durumu Temel ile Dursun’un balık yeme öyküsünü çağrıştırıyor.
Bir yemekte iki kişiyi doyuracak kadar balık yok; Temel, Dursun’a döner ve:
- Balığın baş kısmı çok doyurucudur; üstelik baş yiyenler akıllanır; onları sen ye der. Kendisi de balıkları midesine indirir. Yemeğin sonuna doğru Dursun:
- Ben bu kelle yemekten bir şey anlamadım ve de doymadım diye isyan edince Temel yanıtı yapıştırır:
- Gördün mü? Yedikçe akıllanıyorsun!

***

Kimi akiller Dursun gibi uyanıyor; demeç üstüne demeç veriyor; yazı üstüne yazı yazıyor; yorumcu olarak o TV kanalı senin, bu benim dolaşıyor ve AKP’ye çok ağır eleştiriler yöneltiyor. Anlaşılır gibi değil; bu tür akillerin AKP eleştirileri o kadar sert oluyor ki, başından beri AKP’nin gerçek niteliğini görerek eleştirenlerin eleştirileri bunlarınkinin yanında devede kulak kalıyor.
AKP’yi eleştiren akillere şu soru sorulmalıdır: AKP konusunda bu kadar yanılmak için profesör ya da sanatçı olmak mı gerekiyordu?

***

Bilinen bir gerçektir ki, AKP’nin iktidara gelmesinde ve çok uzun bir süre iktidarda kalabilmesinde, yani bugüne kadar toplumu yanıltmasında ve aldatmasında bu akillerin büyük sorumluluğu var. Aslında akil olarak seçilmelerinin nedeni AKP’ye başlangıçta yaptıkları o büyük hizmetlerdi. AKP, arkasına aldığı o liberal sol rüzgâr ile iktidara geldi; sonrasında da gerçek niteliğinin bir sonucu olarak hukuk, özgürlük, eşitlik, çağdaş eğitim, bilimsel bilgi, yaratıcılık ve sanat adına ne varsa ezdi ve eziyor.
Ülkenin AKP tarafından getirildiği bugünkü dönemeçte akiller akıllansa ne olur?
Yaratılmasına büyük katkı sağladıkları AKP yaptıklarıyla toplumun aklını başından alıyor!

***

Bir zamanlar AKP’yi desteklemeyenleri demokrasi düşmanı sayacak kadar kendinden geçen bu akiller öncelikle özeleştiri yapmalı, toplumu yanıltmalarının bu büyük ve tarihsel hesabını yine topluma vermelidir!
Elbette bu yetmez. Akiller, akil kirlenmesinden kurtulup tarih ve toplum önünde aklanmak istiyorlarsa, AKP karşıtlığını çok daha anlamlı ve tutarlı yapmaları; Cumhuriyetin özgürlükçü, eşitlikçi, bilimin yol göstericiliğine dayalı ve doğal olarak sola açık niteliklerine çok daha güçlü bir biçimde sahip çıkmaları gerekiyor.
Bunu yapmayan AKP eleştiricisi akillerin tutumlarının, yeni çıkan bir kitapta (LİBERAL İHANET Siyasal İslam’a Biat Edenler, Merdan Yanardağ, Kırmızı Kedi Yayınevi, 2014) çok açık ve özlü bir biçimde sergilendiği gibi, ihanet olarak adlandırılması kaçınılmaz olur!  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Yerelde yeşermeli 25 Mart 2019

Günün Köşe Yazıları