Kurultayın Kanıtladığı

08 Eylül 2014 Pazartesi

Bir CHP kurultayı daha geride kaldı. Ne kadar dar kapsamlı tutulursa tutulsun, her kurultay bir yeniden düşünme olanağı yaratır. Bu kurultay da öyleydi; parti kimliği konusunda bir sorgulamayı sağladı.

***

Kurultayın baskın biçiminde yapılması, yeri olarak küçük bir salon seçilmesi, salonun içinde yoğun ilgiden doğan kargaşa ve düzensizlik ve yönetim yetersizlikleri, kanımca CHP’ye hiç yakışmıyordu. Ülkeyi yönetmek üzere iktidarı amaçlayan bir parti, öncelikle kendi kurultayını çok daha etkin kılan bir başarıyı yakalamalıydı.

***

Kurultayda yalnızca iki genel başkan adayı konuştu. İki konuşmanın ortak özelliği CHP’nin ideolojik ya da düşünsel çizgisini Cumhuriyetin değerleri ile solun ilkelerinin birleşiminde görmeleriydi.
Ancak, hemen belirtmeliyim ki, adaylardan Muharrem İnce, bu köşede sıkça vurgulandığı gibi partinin sağa açılmasının yanlışlığını vurguladı; sağcılaşmadan da sağdan oy alınabileceğinin, ana sorunların sol gözlükle çözümü gerektiğinin altını çizdi; AKP’yi en can alıcı noktalarda ve çok ağır bir biçimde eleştirdi; CHP’lileri heyecanlandıracak bir de çıkış yaptı; CHP’yi en geç 2019’da iktidara taşıma ve bunu başaramazsa görevini bırakma sözü verdi.
Genel başkan seçimi sonuçlarının da kanıtladığı gibi, İnce’nin sözleri CHP delegelerinde yankısını buldu. Kurultay kanıtladı ki, dev uyanabilir ve toplumun umudu olabilirdi.

***

CHP içinde, ülkede ve dünyada yaşanan siyasal gelişmeler, en büyük yıkımını sol düşünce üzerinde yaptı/ yapıyor. Bu nedenle CHP içindeki geçmişin sol çizgisinden gelen arkadaşlarımızın bir bölümüyle kısa bir bildiri yayımladık. “CHP Yeniden Yapılanarak İktidar Olmalıdır” başlıklı bildiride, ülkenin, hukuktan eğitime, Kürt sorunundan özgürlük, eşitlik, adalet, dayanışma, barış ve laiklik vurgusuna kadar ana sorunlarının çözümü için büyük bir özgürlük hareketine ve sol iktidara gereksinim olduğu vurgulanıyor. Siyasal İslam ve diğer biçimleriyle sağcı siyasetin bu sorunları çözüme kavuşturmadığı, giderek ağırlaştırdıkları belirtilerek çözümün adresinin CHP olması gerektiğinin altı çiziliyor.
Bu amaca ulaşılabilmesi için, 2015 seçimlerine gitmeden önce partide; üyeliği, katılımcılığı, bir örgütsel yeniden yapılanmayı zorunlu gören bildiri, böylelikle CHP’nin inandırıcı ve güvenilir kılınabileceğini belirtiyor.

***

Her yönüyle küçültülmek istenen kurultay, CHP delegelerinin olağanüstü toplumsal duyarlılığının bir yansıması olarak anlamlı ve büyük sonuçlar verdi. Kurultay aslında iki iğne batırdı; biriyle üst yönetimin yanlışlarla şişirilmiş balonunu söndürdü; ikincisiyle de CHP’nin tamamını yeniden canlandıracak biçimde uyardı. Kurultayda yalnızca sol kanat listesinden parti meclisi üyeliğine adaydım; seçilemedim; bana oy veren, vermeyen tüm delegelere ve sevgilerini esirgemeyen diğer partililere teşekkür ederim...

***

Seçilen yöneticileri kutluyorum. Onların kurultayda oluşan duyarlılığı, somut iktidar yürüyüşü çalışmalarıyla karşılamaları, kaçınılmaz zorunluluktur. Köprüden son çıkış niteliğindeki bu gerçekten tarihsel dönemde CHP’nin güçlendirilmesi ve iktidara gelmesi gerekiyor.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Yerelde yeşermeli 25 Mart 2019

Günün Köşe Yazıları