Mars hakkında çarpıcı araştırma: Sellerin yaşandığı tespit edildi

ABD’li bilim insanları, Mars’taki krater göllerinin taşması sonucu büyük sellerin yaşandığını tespit etti.

Yayınlanma: 02.10.2021 - 00:00
Mars hakkında çarpıcı araştırma: Sellerin yaşandığı tespit edildi
Abone Ol google-news

SCI News’un haberine göre, milyarlarca yıl önce Mars’ın yüzeyinde sıvı su bulunuyordu ve krater gölleri yaygındı. Ancak su, miktarı tutulamayacak kadar fazla olunca kraterlerden taşıyordu ve vadiler oyan feci sellere neden oluyordu. Bu olaylar sadece birkaç hafta sürüyordu.

Sputnik Türkçe’nin haberine göre, Austin şehrindeki Teksas Üniversitesi’nden uzmanlar, Mars’taki mevcut nehir vadilerinin kataloğunu inceledi ve bu vadileri iki kategoriye ayırdı: Krater kenarında oluşan vadiler ve diğer yerlerde oluşan vadiler. İlk kategori, bu vadilerin göllerin taşması sonucu oluştuğuna işaret ediyor. İkinci kategori, vadilerin zaman içinde kademeli olarak oluştuğunu gösteriyor.

Bilim insanları farklı türden vadilerin derinliğini, uzunluğunu ve hacmini karşılaştırdı ve krater göllerinin taşması sonucu oluşan nehir vadilerine Mars’ın her yerinde rastlandığını ve toplam vadilerin yüzde 25’ini oluşturduğunu saptadı. Bununla birlikte bu tür nehir vadilerinin, toplam vadilerin uzunluğunun sadece yüzde 3’ünü oluşturuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler