Türkiye’de artan banka dolandırıcılığı vakaları DefRef adlı zararlı yazılımın yeniden ortaya çıkmasıyla dikkat çekiyor
Dijitalleşme, teknolojik geliştirmeler, mobil altyapı, yapay zekâ entegrasyonu... Çağımızın gerektirdiği tüm yenilikler artık bir tık uzağımızda, cebimizdeki akıllı cihazda veya parmağımızın ucunda. Ancak dijital çağın sunduğu kolaylıklar, aynı zamanda yeni tehditleri de beraberinde getiriyor.
Özellikle finansal kurumlar ve bireysel kullanıcılar, siber saldırıların hedefi haline gelmeye başladı. Son dönemde Türkiye’de artan banka dolandırıcılığı vakaları, Hesperbot (DefRef) adlı zararlı yazılımın yeniden ortaya çıkmasıyla dikkat çekiyor. Hesperbot, sahte fatura e-postaları aracılığıyla yayılıyor ve bulaştığı sistemlerde internet bankacılığına giriş yapıldığını tespit edebiliyor. Bu durumda, bankaya özel zararlı JavaScript kodlarını tarayıcıya enjekte ediyor.
ŞİFRENİZİ PAYLAŞMAYIN
Kullanıcıların banka hesap bilgilerini ve cep telefonu bilgilerini çalmak için çeşitli yöntemler kullanıyor. Kullanıcı bilgileri komuta kontrol sunucusuna gönderiliyor ve eğer kullanıcı daha önce bot ağına kayıtlı değilse mobil telefonuna sızma aşamasına geçiliyor. Hesperbot, genellikle oltalama (phishing) saldırıları yoluyla yayılıyor ve kullanıcıların cihazlarına bulaşıyor.
Türkiye Bankalar Birliği de (TBB) son siber saldırılara karşı banka kullanıcılarını uyardı. Açıklamada, SMS, e-posta veya sosyal medya yoluyla gelen bildirimlerdeki bağlantılara veya linklere kaynağından emin olunmadan tıklanmamasının altı çizildi. Hizmet alınan kuruluşun resmi iletişim kanallarını kullanarak doğrulama yapılması gerektiği ve tek tıkın, kişiyi sahte sitelere veya virüslere yönlendirebileceğine dikkat çekildi.
Kullanıcıların banka hesaplarının hiç kimseye kullandırılmaması gerektiği vurgulanan bilgilendirmede, “Şifrelerinizi kimseyle paylaşmayın. Kendini savcı, polis, asker, banka çalışanı, avukat olarak tanıtan veya bir ödül, prim iadesi, kart aidatı iadesi için sizden şifrenizi, kart bilgilerinizi ve kişisel verilerinizi talep eden kişilere itibar etmeyin, bu amaçla gelen linklere tıklamayın. Güvenliğinden emin olmadığınız mobil uygulamaları cihazlarınıza yüklemeyin. Güvenlik açığı bulunan veya korsan uygulamalar, kişisel bilgilerinizi ele geçirebilir, cihazınıza zarar verebilir ve hatta kimlik hırsızlığına yol açabilir” denildi.
SİLİKON VADİSİ ÇIKARMASI
Türk İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) yürütücülüğünde Türkiye İş Bankası desteği ile girişimci kadınların değişen ve dijitalleşen dünyada iş geliştirme süreçlerine daha hızlı entegre olmalarını desteklemek amacıyla düzenlenen “Girişimde Kadın Gücü” projesi sürüyor.Bu kapsamda, dünyanın inovasyon merkezi olarak görülen Silikon Vadisi’ne bir ziyaret gerçekleştirildi.
TÜRKONFED Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yasemin Açık, “Bu tür ziyaretlerin ülkemizdeki girişimci kadın sayısının artmasına ve onların güçlenmesine önemli fayda sağlayacağına inanıyoruz” dedi.
5 YILDA 5 BİN KADINA EĞİTİM
BInance TR ve Teknolojide Kadın Derneği (Wtech) işbirliğiyle hayata geçen Binance Teknolojide Kadın Akademisi yeni dönem eğitimlerini tamamladı.
Kripto, blockchain, siber güvenlik, Web 3.0 gibi konulara kadınların katılımını güçlendirmeyi, finansal okuryazarlığı artırmayı ve genç kadınların teknoloji sektörünün liderleri olmalarını sağlamayı hedefleyen projenin 4. döneminde 150 kadın daha mezun oldu. Binance TR Pazarlama Direktörü Harika Eldoğan, yeni dönem eğitim için kayıtların devam ettiği proje kapsamında, 5 yılda 5 bin kadına eğitim verilme-sinin hedeflen-diğini söyledi.
SEKTÖRDEN
DÜNYANIN önde gelen tedarikçi finansmanı platformu C2FO’nun Türkiye’de Beko ile gerçekleştirdiği ve 400 milyon dolarlık işlem hacmine ulaşan çalışma, global ölçekte örnek bir başarı hikâyesi olarak yayımlandı.
DELOITTE, yenilikçi teknolojik çözümler geliştirmeye odaklanan teknoloji ağının bir parçası olan yeni ofisini İstanbul’da hayata geçirdi.
MİGROS’un operasyonel verimliliği artıran ve çevre dostu çözüm olarak öne çıkan WAMO Projesi, 11. Perakende Teknolojileri Konferansı’nda perakende kategorisinde “En İyi Teknoloji Uygulaması Ödülü”nün sahibi oldu.
TÜRKİYE Bilişim Vakfı Başlangıç Noktası platformu (Be Node) ve 2024 Nobel Fizik Ödülü’nün sahibi Geoffrey Hinton’un kurduğu Vector Enstitüsü işbirliğiyle düzenlenen “Çevre için Yapay Zeka Konferansı (AI for Climate Summit)” 4 Kasım’da İstanbul Modern’de gerçekleşecek.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti