154 yıllık tarihi kilise alevlere teslim oldu!

154 yıllık tarihi kilise alevlere teslim oldu!

1.01.2026 15:45:00
Güncellenme:
İHA
Takip Et:
154 yıllık tarihi kilise alevlere teslim oldu!

Hollanda’nın başkenti Amsterdam’ın 154 yıllık tarihi Vondelkerk Kilisesi, yılbaşı gecesi çıkan yangında tamamen kül oldu.

Amsterdam’ın en çok turist çeken kesimlerinden Vondelpark yakınlarında bulunan 154 yıllık Vondelkerk Kilisesi’nde, gece yarısından kısa süre sonra büyük bir yangın çıktı.

Kilisenin kulesinde başlayan yangın sonucu 50 metre yükseklikteki kule çökerken, bina onarılması mümkün olmayacak şekilde hasar gördü ve yalnızca dış duvarları ayakta kaldı. Kulede başladıktan sonra hızla yayılan alevler nedeniyle sokaklar kapatıldı ve çevredeki konutlar tahliye edildi. Yangın nedeniyle yaralanan olmazken, çevrede elektrik kesintileri yaşandı.

Amsterdam Belediye Başkanı Femke Halsema, olayı "şiddetli ve korkunç bir felaket" olarak nitelendirdi.

HAVAİ FİŞEK İDDİASI

Sosyal medyada yangının havai fişekler sonucu ortaya çıktığı iddiaları konuşulurken, yangının çıkış nedeni halen araştırılıyor. Tarihi yapının yeniden inşa edilip edilmeyeceği ise henüz bilinmiyor.

Ülkede havai fişek kullanımı sırasında yaşanan kazalar sonucu 17 ve 38 yaşlarında iki kişi hayatını kaybederken, 3 kişi de ciddi şekilde yaralandı.

Bireysel havai fişek kullanımına izin verilen son yılbaşı oldu

Hollanda, havai fişeklerin bireysel kullanımının yasaklanacak olması nedeniyle vatandaşlar, yüksek miktarlarda havai fişek satın aldı. Bu yıl içinde kısıtlanacak ve 2026-27 yılbaşı kutlamalarından itibaren yürürlüğe girecek yasak öncesinde Hollandalılar, havai fişeklere 129 milyon euro harcadı.

Polis havai fişekler ve patlayıcı maddelerle hedef alındı

Bazı bölgeler havai fişek kullanımı için yasak bölge ilan edilmişti, fakat yasakların etkisi sınırlı oldu. Yılbaşı eğlenceleri sırasında polis ve acil durum çalışanları, havai fişekler ve patlayıcı maddelerle hedef alındı.

Hollanda Polis Sendikası Başkanı Nine Kooiman, yılbaşı gecesi polise ve acil durum ekiplerine karşı benzeri görülmemiş düzeyde şiddete başvurulduğunu açıkladı. Kooiman, Amsterdam’da kendisinin de devriye sırasında üç defa havai fişekler ve benzeri piroteknik malzemelerle hedef alındığını söyledi.