Hacettepe’de yemeğe yine zam
Üç ay önce zam yapılan yemekhaneye bir zam daha yapıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 26 Temmuz’da ikinci dönemine başlayan Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran’a öğrencilerin tepkisi sürüyor. Geçtiğimiz haftalarda Hacettepe Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’na bağlı Barınma Birimleri Yönetim Kurulu’nun açıkladığı zam kararı gündeme gelmişti. Karara göre 4 kişilik öğrenci yurtlarının fiyatı yapılan yüzde 65’lik zamla birlikte 980 TL’den bin 625 TL’ye, yine Hacettepe Üniversitesi’ne bağlı Öğrenci Evleri’nin fiyatı ise yapılan yüzde 95’lik zammın ardından 2 bin 440 TL’den 4 bin 760 TL’ye yükselmişti. Öğrencilerin bu karara yoğun tepkisi sürerken bir zam haberi de üniversitenin yemekhanesinden geldi. 3 ay önce zam yapılan yemekhaneye bir zam daha yapıldı. Önceki gün açıklanan duyuruya göre yemekhane ücretlerine yüzde 50 zam uygulandı. Karar kapsamında öğle ve akşam yemeği 20 liradan 30 liraya, sabah kahvaltısı ise 16 liradan 24 liraya yükseldi. Günlük 3 öğününü her gün üniversitenin yemekhanesinden karşılayacak bir öğrencinin her ay en az 2 bin 520 lirayı gözden çıkarması gerekecek. Yalnızca KYK’den aldığı 2 bin liralık ücretle yaşamını geçirmeye çalışan bir öğrencinin beslenme ve barınma ihtiyacını nasıl karşılayacağı merak unsurlarından biri...
YENİ ZAMLAR GELEBİLİR
Yükselen fiyatları Cumhuriyet’e değerlendiren Ankara Eğitim-Sen 5 No’lu Şube Başkanı Özlem Ergüven, “Bu, eğitim öğretim döneminin veli ve öğrenci için çok külfetli geçeceğinin bir göstergesi. Henüz eğitim öğretim yılı başlamadan yapılan bu zamlar muhtemelen rektörlüğün inisiyatifinde olan zam yapma sürecini hızlandıracak. Ara zamların yapılacağı hakkında da duyumlar alıyoruz” dedi. Sıklıkla temel eğitim gören çocuklar için kullanılan ‘okul açlığı’ teriminin üniversite öğrencileri için de başat bir sorun olduğuna dikkat çeken Ergüven, “Bizim öğrencilerimizin büyük bir çoğunluğu ailesinden de uzakta yurtlarda kalıyor. Dolayısıyla sağlıklı gıdaya ulaşımları biraz daha zor oluyor. Öğrenci bursları ya da kredilerin sadece gıdayı karşılama ihtiyacı bile çok düşük. Çünkü yurtlara da zam yapıldı” ifadelerini kullandı.
‘EĞİTİM, SAĞLIK VE ÖZGÜRLÜKTEN TASARRUF OLMAZ’
Ocak ayına kadar KYK burs ve kredilerine zam yapılmayacağını anımsatan Ergüven, öğrencilerin beslenmesinin devlet tarafından karşılanması gerektiğini vurguladı. Ergüven, “En azından bir öğün sağlıklı gıda ve sağlıklı temiz içme suyu sağlayabilecek güce sahibiz. Başka yerlerden kısıtlama yapılabilir ama eğitim, sağlık ve özgürlükten asla tasarruf edilemez” diye konuştu.
‘KAYYIM REKTÖRLER KOLTUĞU DOLDURAMAZ’
Öğrencilerin zamlara tepkisinin doğal olduğunu söyleyen Ergüven, “Makamlar ve mevkiler bu tip protestolara açık yerlerdir. Bunu hoşgörüyle karşılayacak olgunluğa sahip değilseniz o koltuklarda oturmayacaksınız” dedi. Sorunların temel sebebinin ‘Kayyım olarak atanan rektörler’ olduğuna işaret eden Ergüven, “Anayasa Mahkemesi kararına aykırı bir şekilde kayyım olarak atanan rektörler o koltuğu asla dolduramazlar. Bu güce sahip insanlar değiller. Biz üniversite rektörlerinin üniversitenin tüm bileşenlerinin katılımıyla geniş tabanlı bir katılımla seçilmesinden taraftarız. Seçilen rektörler; öğrencinin ne istediğini bilirdi. Bize tepeden gelen rektörler üniversitenin iç işleyişini bilmeden profesör olmuş insanlar” ifadelerini kullandı.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi