İkiz göllerden ikincisi kurudu
ANTALYA'da yayla turizm merkezi Kaş İlçesi'ne bağlı Gömbe'de Toroslar'ın bölgedeki en yüksek zirvelerinden Akdağ'ın eteğindeki muhteşem manzaralı İkiz göllerden ikincisi kurudu. Birinci gölün su seviyesinde de ciddi azalma oldu. Batı Akdeniz'de Fethiye, Kaş ve Elmalı üçgeninde, Toroslar'ın başlangıcı olarak bilinen 3 bin 51 metre yükseklikteki Akdağ zirvesi eteklerinde yaklaşık 2 bin 200 metre rakıma sahip Subaşı Yaylası'nda bulunan İkiz Göller'den 'İkinci göl' olarak bilinen göl kurudu.
Fethiye, Kaş, Elmalı gibi ilçelerden Yörükler ve köylüler, bahar ve yaz dönemlerinde Akdağlar'ın eteklerindeki yaylalara göçüyor. Yörükler ve köylüler hayvanlarıyla yaz aylarını burada geçirirken, bölge 'doğa turizmi' adı altında yerli ve yabancı turistlere de hizmet veriyor. Silsilesindeki Kartal Gölleri, Sarı Göl, Bucak Gölü, Yeşil Göl, İkizgöl, Çimenli, Girdev, Baranda, Bulanık ve daha birçok adsız minik göle sahip Akdağ'da, Subaşı yaylası, Karadere yaylası, Kartal yaylaları gibi yaylalar bulunuyor. Antalya'dan ve bölgedeki diğer yerleşim alanlarından yerli ve yabancı turist bu yaylalarda trekking yürüyüşleri de gerçekleştiriyor.
Antalya Doğa ve Sanat Topluluğu'nun (ANDOST) geçen hafta gerçekleştirilen doğa yürüyüşünde Subaşı Yaylası'ndaki İkiz Göller olarak bilinen ve muhteşem manzaraya sahip iki gölden birinin kuruduğu görüldü. ANDOST kurucusu Cemal Ertugay, her yıl grup olarak yılın çeşitli dönemlerinde Gömbe ve yaylalarına yürüyüş düzenlediklerini söyledi.
Subaşı Yaylası'nda iki gölden oluşan İkiz Göller'den birinin bu yıl kuruduğunu belirten Cemal Ertugay, şöyle dedi:
"Bölgede de küresel ısınmanın olumsuz etkileri ciddi düzeyde kendini gösteriyor. Çok güzel manzarasıyla yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan İkiz Göller'den birincisinde su seviyesi ciddi oranda azalmış durumda. İkinci göl ise tamamen kurumuş. Sonbahar, kış ve bahar dönemindeki yağışlarla yeniden su tutabilir."
"TURİZM İÇİN YETERLİ DESTEK YOK"
Bölgenin doğa turizmi açısından Antalya'nın en önemli merkezlerinden biri olduğuna dikkat çeken Cemal Ertugay, ancak gereken destek ve ilginin gösterilmediğini savundu. Fethiye ve Kaş bölgesi başta olmak üzere Antalya'ya gelen turistlerin gruplar halinde buraya götürüldüğünden bahseden Ertugay, çevre düzenlemelerinin yetersiz, yolların bozuk ve su kaynaklarının ciddi düzeyde kirletildiğini söyledi.
SON ÇOBAN
Sonbaharın yaklaşmasıyla birlikte bölgedeki yaylalarda yaz dönemini geçiren onlarca çoban, hayvanlarıyla birlikte yerleşim merkezlerine döndü. Yaylada hala hayvanlarıyla yaşamayı sürdüren Mestan Yeşil, diğer çobanların havanın soğumaya başlamasıyla birlikte yayladan indiklerini ve tek kaldığını söyledi. Kasım ayına kadar yaylada kalacağını belirten Yeşil, bu yıl turizm anlamında geçen yıllara göre çok ciddi düzeyde azalma olduğunu söyledi.
MOR ÇİĞDEMLERLE SÜSLENDİ
Akdağ'ın eteklerindeki yaylalar, Ekim ayıyla birlikte mor çiğdemlerle süslendi. Aralık ayına kadar açık kalan çiğdemler, Türkiye'nin endemik bitki türleri arasında yer alıyor ve Antalya Toroslar'da görülüyor.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu