Kapalıçarşıda işgal var

21 Nisan 2015 Salı, 21:05
Kapalıçarşıda işgal var
İstanbul’un tarihi, turistik ve ticari yapılarından biri olan ve Fatih Sultan Mehmet döneminde inşa edilen Kapalıçarşı’da bulunan Sandal Bedesteni’nde dükkanlarını boşaltmaları yönünde tebligat gönderilen yaklaşık 80 esnaf, işgal eylemine başladı. Kapılara kilit vurarak kendilerini içeriye kilitleyen esnaflar talepleri kabul oluncaya kadar eylemlerini sürdüreceklerini söylediler.
Kapalıçarşıda işgal var
Bedestenin 4 ana kapısına bugün sabah 08.30’da kilit vurarak, kendilerin içeriye kilitleyen esnafların aileleri de işgal eylemine dışarıdan destek verdi. Dışarıda toplanan esnaflar sık sık, “İhalede fesat var”, “Biz buradayız, vakıflar nerede” sloganları attı.
Kapalıçarşıda işgal var
Kendisini içeriye kilitleyen esnaflardan İlyas Öztürk, yaptığı açıklamada, “Bizlere 2012 sonunda bir tebligat geldi. ‘Buraları boşaltacaksınız. Biz buraları restorasyon karşılığı uzun vadeli kiralama modeliyle ihaleye çıkartacağız’ diye. Biz gittik görüştük ama bizi kimse muhatap almadı. Biz diyoruz ki, 2015 Nisan’ın dördünde kirasını yatırmış olan arkadaşlar var.
Kapalıçarşıda işgal var
Ben de bunlardan bir tanesiyim. Hiçbir zaman kiramı geç yatırmadım. Şu anda vakıflar, bizi hiçbir şekilde muhatap almıyor. Biz kendimizi buraya kilitledik. Biz hiçbir zaman buradan çıkmayı düşünmüyoruz. Ta ki dışarıdaki temsilcilerimizden ‘Evet çocuklar çıkabilirsiniz. Biz mutabakata vardık. Çıkın’ diyene kadar. Gerekirse de burada öleceğiz. dedi.
Kapalıçarşıda işgal var
Dışarıdan eyleme destek veren esnaflardan Çetin Gözoğlu ise, yabancı firmalara buranın peşkes çekilmek istendiğini belirterek, “Biz bunu gördüğümüz için hazmedemiyoruz. Esnaf olarak tahliye kararının olduğu güne kadar burada kalmayı düşünüyoruz. Sözde burayı restore etmek istiyorlar.
Kapalıçarşıda işgal var
Ama içerisinin restore edilecek bir yeri yok. Çarşının en sağlam yeri burasıdır. Türk yabancı ortaklığı olan bir firmaya verildi burası. Restore ettikten sonrada bize burada yer verilmez. Vakıflar Müdürlüğü’nün mağduru olduk biz” ifadelerini kullandı.
Kapalıçarşıda işgal var
Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün mülkiyetinde olan ve halı, turistik eşya, çanta, takı, giysi satılan dükkanların bulunduğu bedestenin kapısına Fatih Kaymakamlığı tarafından asılan tebligatta ‘fuzuli şagil’ yani işgalci olarak tanımlanan esnafların 22 Nisan’da dükkanlarını tahliye etmesi, tahliye sırasında güvenlik güçlerinin gerekli önlemleri alması istenmişti.

En Çok Okunan Haberler