Sanatçılar Soma'da
Manisa’nın Soma İlçesi’nde meydana gelen maden faciasında aynı köyden 11 işçinin hayatını kaybettiği Elmadere Köyü’ne gelen birçok sanatçı yakınlarını kaybeden ailelere taziye ziyaretinde bulundu.
Soma’da yaşanan maden faciasında bir köyden 11 işçinin hayatını kaybettiği İzmir’in Kınık İlçesi Elmadere Köyü’nü sanatçılar ziyaret etti.
Sanatçılar, hayatını kaybeden işçilerin yakınlarıyla bir araya gelerek acılarını paylaştı. Sanatçılar Onur Akın, Edip Akbayram, Yavuz Bingöl, Öykü Gürman, Halil Sezai Paracıkoğlu ve Tahtacılar Eğitim Kültür Ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Yolcu Bilginç, ziyaret edenler arasında yer aldı.
Teker teker cenaze evlerine taziye ziyaretinde bulunan sanatçılardan Edip Akbayram yaptığı açıklamada, şunları söyledi:
"Ülkemizi derinden yaralayan maden faciası nedeniyle bu ülkenin sanatçıları olarak İstanbul’dan kalkıp Soma ve Kınık ilçelerini gezip, bu insanların acısını paylaşmak istedik. Buraya gelirken de bunun reklamını yapmadık. Ne kamera getirdik ne de gazetecilere haber verdik.
7 gündür olayın tanıklarının bilim adamlarının yaptığı açıklamalarda burada büyük bir vahşetin yaşandığını biliyoruz ve öğrendik.
Tedbirsizlik bir kere kader olamaz sen tedbirini alırsın ihmalde bulunmazsın dünyanın her yerinde olduğu gibi insanların başına elinde olmadan kazalar gelebilir ama burada gördüğümüz kadarıyla katiller var ve bu katiller bunun hesabını önce adalete sonrada Türk milletine vermek zorundadır.
Ülkenin adaletine baktığımız zaman ülkenin adaletine de kuşkumuz var ama genede bu adaletin içinde ezilen insanların yanında duracak onurlu savcı ve hekimlerin olduğuna ben bir sanatçı olarak inanıyorum. Bu 301 insanın hesabını halkımıza vereceğine inanıyorum. Ulusumuzun başı sağolsun diyorum sanatçı olarak."
Köyde çocukların bir an olsun elini bırakmadığı ve sık sık annelerle birlikte gözyaşı döken Pelin Batu, son 15 - 20 yılda madenlerin çok vahşi çalışma ortamları sunduğunu söyledi. İşçilerin işlerini kaybetme korkusu nedeniyle tüm gerçekleri açıklayamadığını vurgulayan Batu, şöyle konuştu:
"Bizi ittikleri sistem, insanları sömürme ve modern köle olarak kullandırma üzerine kurulu. Bunu bilmemek ayıp, hepimizin bunda bir rolü var. Bu facia olana kadar birçok şeyi bilmiyoruz, insanlarımız yaşamlarını yitirince bunları biliyoruz.
Çalışma şartlarının bu kadar kötü olduğunu buraya gelince anlayabildik. Bir kabusun içinde gibiyiz. Bu olay iki ay sonra unutulur tekrar başka bir faciaya kadar böyle gider, önemli olan bu şartları çok hızlı bir şekilde değiştirmek."
Pelin Batu ve Öykü Gürman, dul kalan genç anneleri çocukları ile birlikte gördüklerinde gözyaşları sel oldu. Yavuz Bingöl ve Gonca Vuslateri sık sık not alarak her evin maddi eksikliklerini tespit etti. Şehit yakınlarına miktarı açıklanmayan ekonomik yardım yapıldı.
Maden faciasında üç oğlundan ikisini Sami ve İlkay Yıldırım’ı kaybeden 68 yaşındaki Sencan Yıldırım "Ekmek derdinden başka düşünceleri olmayan evlatlarım elimi öpüp vedalaşıp gittiler, bir daha dönmediler. Bizler yandık başka evlatlar yanmasın, tedbirler alınsın" diye konuştu.
Köyde bulunan çocuklar, sanatçılara yoğun ilgi gösterirken bol bol fotoğraf çektirdi.
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama
- ‘Hepinize test yapalım, bakalım kim ne kadar geçiyor!’
- Erdoğan'ı protesto eden gençlere işkence iddiasına yanıt