Kuru yemişlerin, baharatların ve aromatik malzemelerin nefis uyumuyla ortaya çıkan iç pilav, özellikle özel gün sofralarının baş tacı. İşte tane tane dökülen, bol aromalı iç pilav tarifi!
MALZEMELER
- 2 su bardağı baldo pirinç
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet orta boy soğan (ince doğranmış)
- 200 gram tavuk veya kuzu ciğeri (isteğe bağlı)
- 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
- 2 yemek kaşığı kuşüzümü (ılık suda bekletilmiş)
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı yenibahar
- Tuz
- 2.5 su bardağı sıcak su veya et suyu
- Yarım demet dereotu veya maydanoz (isteğe bağlı)
YAPILIŞI
Pirinci hazırlayın:
Pirinci birkaç kez yıkayıp ılık suda 20 dakika bekletin. Süzün ve kenara alın.
Fıstıkları kavurun:
Tereyağı ve zeytinyağını tavada ısıtın. Dolmalık fıstıkları hafifçe pembeleşene kadar kavurun.
Soğan ve ciğeri ekleyin:
Doğranmış soğanları ekleyip yumuşayana kadar kavurun. Ardından küçük doğranmış ciğerleri ilave edip suyunu salıp çekene kadar pişirin.
Baharatlar ve kuşüzümü:
Kuşüzümünü, tarçını, karabiberi, yenibaharı ve şekeri ekleyip karıştırın.
Pirinci kavurun:
Süzülmüş pirinci tencereye ekleyin ve 4-5 dakika, pirinçler saydamlaşana kadar kavurun.
Suyu ekleyin ve pişirin:
Sıcak suyu veya et suyunu ve tuzu ekleyin. Kaynamaya başlayınca altını kısın, kapağını kapatın ve suyunu çekene kadar pişirin.
Demlendirme:
Pilavın altını kapatın, üzerine bir kağıt havlu koyup kapağını kapatın ve 10-15 dakika demlendirin.
Servis:
Dilerseniz ince kıyılmış dereotu veya maydanozla süsleyerek sıcak servis edin.