1001 belgesel izleyicilerini bekliyor
Belgesel Sinemacılar Birliği (BSB) tarafından organize edilen 14. İstanbul Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali, 29 Eylül, Perşembe günü başlıyor. Bu yıl 'DarAlanlar' temasıyla organize edilen festivalde, 23'ü Türkiye'den 47'si yurtdışından olmak üzere 70 film gösterilecek. Filmler ücretsiz izlenebilecek.
Kültür Bakanlığı’nın katkılarıyla ve Beyoğlu Belediyesi’nin evsahipliğinde, Belgesel Sinemacılar Birliği (BSB) tarafından 14 yıldır organize edilen İstanbul Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali, 29 Eylül, Perşembe günü başlıyor.
Bu yıl “DarAlanlar” temasıyla organize edilen festivalde, 23’ü Türkiye’den 47’si yurtdışından olmak üzere 70 film gösterilecek. Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi, Beyoğlu Belediyesi Gençlik Merkezi, Fransız Kültür Merkezi, Nazım Hikmet Kültür Merkezi ve Beşiktaş Belediyesi Ortaköy Kültür Merkezi’nde gösterilecek bütün filmler ücretsiz izlenebilecek.
“DarAlan” çocuklar da, sanatçılar da bu festivalde
Festival Yunanistan’da oyun alanı bulamadıkları için “DarAlan” çocukları konu alan Oyun Devam Etmeli (The Game Must Go On) filmiyle açılacak. Kalabalık bir şehirde yaşayan ve top oynamak için uygun alan isteyen çocukların bir yıllık mücadelesini konu alan Yunanistan yapımı film, 29 Eylül Perşembe günü gerçekleştirilecek açılış töreninde gösterilecek. Beyoğlu Belediyesi Gençlik Merkezi’nde düzenlenecek gecede ülkesinde yaşanan iç savaştan “DarAlan” ve İstanbul’a yerleşmek zorunda kalan Kongolu Müzisyen Enzo İkah ve grubu da sahne alacak. Dinleyen herkese 'film gibi' dedirtecek türden bir hayat hikâyesi olan İkah, mini bir konser verecek.
Festival gösterimlerle sınırlı olmayacak
Avrupa Belgeselciler Ağı Başkanı C. Cay Wesnigk ve Alman Belgeselciler Birliği Başkanı Tomas Frickel gibi dünya belgesel sinemasından 20 önemli ismin davetli olduğu festival, her yıl olduğu gibi bu yıl da önemli etkinliklere ev sahipliği yapacak.
Festival kapsamında gerçekleştirilecek önemli etkinliklerden biri “Türkiye-Almanya Belgesel Sinema Buluşması”. Her iki ülkeden belgeselcilerin katılımıyla gerçekleştirilecek etkinliğe Avrupa Belgeselciler Ağı (EDN) Başkanı C. Cay Wesnigk ve Alman Belgeselciler Birliği Başkanı Tomas Frickel’in de aralarında olduğu 8 Alman belgeselci ile birlikte Belgesel Sinemacılar Birliği üyeleri katılacak. EDN Başkanı Wesnigk ayrıca, 30 Eylül Cuma günü, Fransız Kültür Merkezi’nde “Dijital Dağıtım" konulu bir seminer verecek. Almanya'da bağımsız yapımcıların en büyük birliği olan, 850 üyeli AG DOK'un (Alman Belgesel Birliği) Yönetim Kurulu Üyesi ve Online Films A.G. Başkanı olan C. Cay Wesnigk, dijital hak yönetim sistemleri, Apples I-Tunes, Youtube ya da Amazon gibi yeni pazar yerleri, internetin film dağıtımındaki payı gibi pek çok konuyu değerlendirecek.
14. İstanbul Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali kapsamında geçen yıl başlatılan Sinema Laboratuarı bu yıl da devam edecek. Bilkent Üniversitesi, İletişim ve Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi-Yönetmen Ersan Ocak, Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf ve Video Bölümü Öğretim Görevlisi-Yönetmen Kurtuluş Özgen, Yazılımcı Koray Löker ve Araştırmacı-Yazar Alkım Özaygen tarafından kurgulanan "Sinema Laboratuarı"nda, sinema alanında dünyada yapılan denemelerle ortaya çıkan yenilikler tartışılacak.
Seminer ve laboratuar kadar dikkat çekmesi beklenen bir başka etkinlik de “Belgesel Arkası” Bölümü. Bugüne kadar tüm dünyadan 117 tanınmış belgeselcinin ağırlandığı festivalde sinemaseverler yönetmenlerle bir araya gelerek sohbet etme fırsatı da bulacak. İlk kez geçen yıl gerçekleştirilen “Belgesel Arkası” bölümünde, yönetmenler izleyenlerin sorularını yanıtlamakla yetinmeyip film süreçlerini, çekim aşamalarını, izlenimlerini, deneyimlerini, sinema anlayışlarını da paylaşacak.
Çocuklara özel filmler olacak
Festivalde bu yıl ilk kez, çocuklara özel bir bölüm de olacak. “Çocuklar İçin Belgeseller” bölümünde, Çürük Elma, Oyun Devam Etmeli, Enda’nın Günü, Sütçü Kadın ve Oğlu’nun yanı sıra 12 filmden oluşan Define Sandığı isimli filmin dört bölümü gösterilecek. Tüm dünyadan yönetmenlerin, 07-15 yaş grubuna yönelik hazırladıkları ve gerçek öyküleri konu alan belgeselleri Beyoğlu Gençlik Merkezi ve Fransız Kültür Merkezi’nde izlenebilecek.
Filmler İznik’teki “İzleme Kampı”nda seçildi
Bu yıl festivalde gösterilmesi için gönderilen 530 film festival komitesi tarafından üç ay boyunca izlenerek ön elemeden geçirildi. Ön elemeyi geçen filmlerse 12 Ağustos’ta, İznik’te düzenlenen 3 günlük İzleme Kampı’nda akademisyenlerden, yönetmenlerden, yapımcılardan ve sinema emekçilerinden oluşan 70 kişilik bir grup tarafından izlendi. Seçilen filmler konularına göre siyah, kırmızı, turuncu, sarı, mavi, mor ve yeşil olmak üzere 7 ayrı başlık altında toplandı.
3 Ekim Pazartesi günü son bulacak olan Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali, bu yıl da gerçekliğin 1001 yüzüyle, söylenmemiş 1001 sözle, yitip gitmekte olanlar için 1001 ses, 1001 renk, 1001 müzik, 1001 belgesel filmle izleyicilerini bekliyor…
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama