13 yıllık iktidar sona eriyor

İngiltere'de 5 yıl aradan sonra yapılan genel seçimde oyların sayımı tamamlandı.

Yayınlanma: 07.05.2010 - 06:10
Abone Ol google-news

Oy verme işleminin dün yerel saatle 22.00'de (TSİ 24.00) sona ermesinin ardından sandıklar açılmaya başladı ve İngiltere, Kuzey İrlanda, İskoçya ve Galler'den toplam 649 bölgeden milletvekili adayları belirlendi. 650. bölge olan ''Thirsk and Malton'' bölgesinde milletvekili adaylarından birinin kampanya döneminde hayatını kaybetmesi dolayısıyla ise, bu bölgede seçim 27 Mayıs tarihine ertelendi.

Ancak bu bir sandık seçim sonucunu etkilemiyor. Ülkedeki siyasi partilerin yüzdeleri ve milletvekili sayıları şöyle:

Muhafazakar Parti (David Cameron): Yüzde 36 (306 milletvekili)

İşçi Partisi (Gordon Brown): Yüzde 29 (258 milletvekili)

Liberal Demokrat Parti (Nick Clegg): Yüzde 23 (57 milletvekili)

Diğer partiler: Yüzde 11,9 (28 milletvekili)

İngiltere'de bu seçimde 1974 yılından bu yana ilk kez hiçbir siyasi parti, çoğunluk için gerekli olan 326 sayısına ulaşamadı ve İşçi Partisinin 13 yıllık tek başına iktidar dönemi sona erdi.
Bu arada, seçim sonuçlarının oy verme işleminin tamamlanmasının hemen ardından açıklanan sandık çıkış anketiyle yakınlığı dikkati çekti.

Sandık çıkış anketine göre üç büyük siyasi partinin milletvekili sayıları şöyle açıklanmıştı; Muhafazakar Parti 305, İşçi Partisi 255 ve Liberal Demokrat Parti 61.

 

İlk sıra Gordon Brown'un

Genel seçim sonucunun ardından, ülkede başbakan kim olacak belli değil ve siyasi partilerin koalisyon hükümeti oluşturmak için çalışmalar yapması bekleniyor. Bu çerçevede ilk koalisyon çalışmasını, seçim sonuçlarında partisi ikinci sırada yer alsa da, anayasal hakkı olduğu için Başbakan Gordon Brown'ın yapması bekleniyor. Brown'ın, Liberal Demokratlar ve diğer partilerle koalisyon hükümeti oluşturmak için görüşmeler yapabileceği belirtiliyor. Liberal Demokratlar'ın İşçi Partisi ile koalisyona, mevcut seçim sisteminin değiştirilmesi ve Brown'ın başbakan olmaması koşullarıyla gidebileceği yorumları yapılıyor.

Brown, çoğunluk hükümeti oluşturamazsa görevinden istifa edecek ve hükümet oluşturma sırası, Muhafazakarların lideri David Cameron'a gelecek. Seçimde partisini ilk sıraya taşıyan David Cameron'ın ise azınlık hükümetine liderlik yapabileceği ve ülkenin yeni başbakanı olabileceği belirtiliyor.

Hükümeti kurma çalışmalarının, İngiltere'deki bütçe açığı ve hassas ekonomik dengeler nedeniyle, uzun sürmesi öngörülmüyor. İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth ise siyasetin dışında yer alıyor ve siyasi partileri yönlendirmeden gelişmeleri Windsor Sarayından takip ediyor. Bu genel seçim sonucunda belirlenecek başbakan, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth döneminde görev yapacak 12'nci başbakan olacak.

 

Brown seçim yarışından çekilmiyor

İngiltere'de şimdi koalisyon senaryoları konuşuluyor. İlk hükümeti kurma çalışmasını anayasal hakkı dolayısıyla İşçi Partisi lideri ve Başbakan Gordon Brown'ın yapması bekleniyor. Başbakanlık konutundan yaptığı yazılı açıklamada Brown, ''Seçim sonuçlarının hiçbir partinin çoğunluğu elde edemediğini gösterdiğini ve istikrarlı bir hükümet kurmanın görevi olduğunu'' bildirdi.

Bu açıklamanın ardından genel seçimden üçüncü sırada çıkan Liberal Demokratlar'ın lideri Nick Clegg, partisinin genel merkezinin önünde bir açıklama yaptı. Clegg, ''Genel seçim sonucu Liberal Demokratlar için hayal kırıklığı oldu'' diyerek, bundan sonraki süreçte partilerden çok ülkenin çıkarları doğrultusunda hareket edilmesi gerektiğini ifade etti. Clegg, ''Seçimden en fazla oyu alan partinin, ki bu seçimde en çok oyu Muhafazakar Parti aldı, hükümeti kurması gerekiyor'' dedi.

Brown ve Clegg'den gelen bu açıklamalar, İşçi Partisi ile Liberal Demokratlar arasında koalisyon hükümeti kurulması ihtimalinin düşük olduğu yorumlarına neden oldu.

Gordon Brown, hükümeti kurma konusunda ısrarcı olur ancak çoğunluk hükümetini oluşturamazsa, görevinden istifa etmek durumunda kalacak ve hükümet oluşturma sırası Muhafazakarların lideri David Cameron'a geçecek. Seçimde partisini ilk sıraya taşıyan David Cameron'ın ise azınlık hükümetine liderlik yapabileceği ve ülkenin yeni başbakanı olabileceği belirtiliyor.

Hükümeti kurma çalışmalarının, İngiltere'deki bütçe açığı ve hassas ekonomik dengeler nedeniyle, uzun sürmesi beklenmiyor.

 

Liberal demokratlar için 'Hayal kırıklığı'

Liberal Demokrat Parti lideri Nick Clegg, seçim kampanyaları döneminde ve özellikle de ülke tarihinde ilk kez yapılan siyasi parti liderlerinin katıldığı canlı televizyon tartışma programlarında, savunduğu politikalarla seçmenlerden puan toplamıştı. Clegg, bazı kamuoyu yoklamalarında partisini İşçi Partisi'nin önüne taşımış olsa da seçim sonucu ''hayal kırıklığı'' oldu. Clegg, aday olduğu bölgede yeniden milletvekili seçildikten sonra yaptığı açıklamada, ''Bu gece Liberal Demokratlar için hayal kırıklığının yaşandığı bir gece oldu'' dedi.

Bu arada, İngiltere'de ilk kez bu seçimde Brighton'dan, Yeşil Partili bir milletvekili adayı, Caroline Lucas parlamentoya seçildi. Aşırı sağcı ve ırkçı görüşleriyle bilinen İngiliz Ulusal Partisinin (BNP) lideri Nick Griffin ise, aday olduğu Barking bölgesinden seçilemedi ve Barking bölgesi İşçi Partili bir milletvekili çıkardı.

Kuzey İrlanda'daki Demokratik Birlik Partisi (DUP) lideri Peter Robinson da bu genel seçimde milletvekili olamadı. Robinson'ın 31 yıldır sahip olduğu Doğu Belfast milletvekili adaylığını yine Kuzey İrlanda'daki Alliance Partisi Başkan Yardımcısı Naomi Long kazandı.

 

Bazı seçmenler oy kullanmadı

Öte yandan, ülkede yerel saatle 22.00'de (TSİ 24.00) sandıkların kapanmasının ardından, seçmenlerin bazı bölgelerdeki seçim merkezlerinde hazır olmalarına karşın, uzun kuyruklar nedeniyle oy kullanamadıkları ortaya çıktı.

Oy veremeyen seçmenler tepki gösterirken, seçim kurulu yasal olarak oy verme işleminin yerel saatle 22.00'de sona erdiğini anımsattı, ancak bazı bölgelerde seçime itirazlar olabileceğini bildirdi.


Türk ve KKTC'li adaylar parlamentoya giremedi

İngiltere'de yapılan genel seçimde oy sayımı sürerken, İşçi Partisi listesinden seçime giren Türk ve KKTC kökenli adaylar parlamentoya giremedi.

İşçi Partisi Basingstoke bölgesinden aday olan Funda Pepperell oyların yüzde 20'sini alarak bölgesinde üçüncü sırada yer aldı. Pepperell'in aday olduğu bölgeden Muhafazakar Parti yüzde 50 oyla milletvekili çıkardı.

İşçi Partisinden bir diğer milletvekili adayı olan Ayfer Orhan da oyların yüzde 20'sini alarak üçüncü sırada yer aldı. Orhan, aday olduğu Hemel Hempstead bölgesinde, yüzde 22 oy alan Liberal Demokrat aday ve yüzde 50 oy alan Muhafazakar adayın gerisinde kaldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler