16 hektarlık orman yok olacak

Koza Madencilik, Çanakkale Çan’da altın, gümüş ve kurşun madeni aramak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurdu. Dondurma Köyü’nde maden araması yapılacak 2 işletme sahasından 14 hektarlık olan kısmı özel şahıs arazilerinde, 16 hektarlık olan bölümü ise tamamen ormanlık alanda kalıyor.

Yayınlanma: 23.12.2014 - 05:44
Abone Ol google-news

Açık ocak işletmeciliği ile cevher üretimi yapılacak olan arazide bitki örtüsünün kaldırılması, toprağın sıyrılması, cevherle ekonomik olmayan kayanın üretimi ve depolanması sonucunda arazinin görünümü ve topografyası değişecek. Maden işletme sahası 1. derece arkeolojik sit alanına da 750 metre mesafede buluyor.

Biga Yarımadası’nın verimli topraklarına, ormanlarına, havasını yok edecek termik santral ve altın madenciliği projelerine her geçen gün bir yenisi ekleniyor. En son Koza Altın İşletmeleri AŞ’nin Dondurma Köyü mevkisinde altın, gümüş, kurşun madeni arama projesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca uygun bulunarak 19 Aralık’ta Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlatıldı. Gülen Cemaati’ne yakınlığı ile bilinen Koza Madencilik’in yeni projesi için hazırlanan ÇED Başvuru Dosyası’na göre çevre düzeni planında proje alanı, orman ve tarım arazisinde kalıyor.

 

Çanakkale’de çıkarıp İzmir’de işleyecekler

Proje kapsamında yer alan 1. işletme sahası içerisinde tarla niteliği taşıyan özel şahıs arazileri mevcut. 2. işletme sahası ise tümüyle orman alanı. Bu sahalarda basamaklı çalışılması nedeniyle, faaliyet bittiğinde alanın tekrar ormana dönmesi mümkün değil.

Dondurma Köyü’nden çıkarılacak altın, gümüş ve kurşun Koza’nın İzmir Ovacık Altın Madeni’ne taşınarak burada zenginleştirilecek.

Arazinin maden işletmesine hazırlanması için önce Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü tarafından izin verilen ağaçlar kesilecek. Arazideki otsu türler ve ağaç kökleri temizlendikten sonra bitkisel toprak tabakası sıyrılacak. Şahıs arazilerinde ise kiralama ya da satın alma işlemleri tamamlandıktan sonra, mevcut olması durumunda ağaç, çalı, otsu bitki türleri temizlendikten sonra bitkisel toprak tabakası sıyrılarak depolama sahasına nakledilecek.

Çan’ın Karadağ köyünde de altın madeni işletme çalışmaları gündemde. Köylüler, altın madenine karşı direniş başlatmış durumda. Köylerinin merasına kurulmak istenen madene karşı eylem yapan yurttaşlar, köyleri için temsili cenaze töreni düzenlemişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler