38 öğrencinin yargılandığı davada skandal

Soma’daki iş cinayetini protesto nedeniyle toplam 798 yılla yargılanan üniversite öğrencilerine ait görüntülerin yer aldığı CD’nin, dava dosyasına “zımbalandığı” öğrenildi. Bu nedenle sanık avukatlarına, bugün yapılacak yargılama öncesinde görüntü CD’si verilemedi.

Yayınlanma: 14.10.2014 - 10:35
Abone Ol google-news

Ege Üniversitesi’ndeki olaylar nedeniyle yargılanan öğrencilerin avukatlarından Bahattin Özdemir,  “CD’nin duruşmaya kadar yetiştirilmesi için dilekçe yazdık. Bu durum, mahkeme heyetinin dosyayı  ne kadar incelediğinin de göstergesidir. Açılmayan, dosyaya zımbalanan CD’den biz söyleyince haberleri oluyor” dedi. Mahkeme heyetinin polisten yeni CD isteyeceğini kendilerine bildirdiğini dile  getiren Özdemir, “Polis, savcı adına soruşturma yapar. İşi bittiğinde de tüm delilleri, evrakları savcıya  verir. Ancak ‘polisten isteyelim’ demeleri, polisin bütün adli soruşturmaların paralel evrakını kendinde  tuttuğunu kanıtlıyor.Üstelik bunu öylesine kanıksamışlar ki açık açık söylüyorlar” diye konuştu.

38 öğrencinin avukatlarından Dinçer Çalım da, iddianamenin maddi hatalarla dolu olduğunu belirterek  “İddianamede orantısız suçlamalar söz konusu. Hangi öğrencinin, hangi eylemi nedeniyle, örgüt  propagandasıyla suçlandığı bile belli değil. Yapılan eylemle kanun maddesi arasında herhangi bir illiyet bağı kurulmamış” dedi. Aynı tarihte ülkedeki diğer üniversitelerde de gösteri ve işgaller olduğunu, buralarda öğrencilerin kendi iradeleriyle eylemlere son verdiğini kaydeden Çalım, “Burada da aynısı olacaktı ancak, polis gece 2’de helikopterlerle müdahele ederek, neredeyse öğrencileri suça teşvik etti. Öğrenciler, Soma’daki katillerden daha fazla yılla yargılanıyorsa, burada hakkaniyet sıkıntısı vardır. Toplumun vicdanını yaralayan bir durum söz konusudur” dedi.

Öte yandan mahkeme heyetinin dosyayı, asliye mahkemesinin bakması için savcılığa iade ettiği, ancak savcılığın buna itiraz ederek geri gönderdiği öğrenildi. Dava bugün İzmir 2. Ağır Ceza  Mahkemesi’nde başlayacak.

Soma’da yaşananlara dikkat çekmek ve Berkin Elvan’ın ölüm acısını paylaşmak isteyen Ege  Üniversitesi öğrencileri bu sırada baskı gördükleri iddiasıyla Yabancı Diller Bölümü’nü işgal etmiş,  kapıları zincirleyip binanın çatısına çıkmıştı. Eylem, polisin geceyarısı helikopterli baskınıyla sona  ermişti. Eyleme katılan 38 öğrenci hakkında eğitim öğretim hakkına engel olmak, kamu malına zarar  vermek, görevi yaptırmamak için direnme, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ile  terör örgütü propagandası yapmakla suçlamalarıyla 21’er yıl hapis cezası istendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler