6 Bilim insanı için anıt

Isparta'nın Keçiborlu ilçesi yakınlarında meydana gelen uçak kazasında hayatını kaybedenler arasında yer alan bilim insanları anısına, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) doğu yerleşkesindeki Fen Edebiyat Fakültesi önüne yaptırılın ''Prof. Dr. Engin Arık Parkı ve Bilim Şehitleri Anıtı'' açıldı.

6 Bilim insanı için anıt
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 23.08.2008 - 11:32

Isparta da 30 Kasım 2007'deki uçak kazası sonucu hayatını kaybeden Prof. Dr. Engin Arık'ın büstünün yer aldığı parkta Prof. Dr. Fatma Şenel Boydağ, Doç. Dr. İskender Hikmet, Araştırma Görevlisi Özgen Berkol Doğan, Araştırma Görevlisi Mustafa Fidan ve Yüksek Lisans Öğrencisi Engin Abat'ın isimlerinin bulunduğu kaidelerden oluşan bir de anıt yer alıyor.


Anıt ve parkın açılış törenine SDÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Erol Keskin, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Enver Topuz, dekanlar, müdürler ile uçak kazasında hayatını kaybedenler bilim adamlarının yakınları katıldı.


Açılış töreninde ilk olarak uçak kazasında hayatını kaybeden ve parka ismini veren Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Arık'ın eşi Prof. Dr. Metin Arık konuştu. Arık, SDÜ Rektörü Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar başta olmak üzere anıtın yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür etti. Şehit bilim insanlarının Türkiye için önemli değerler olduğunun altını çizen Metin Arık şunları söyledi:


''Engin Arık'ın vefatı toplumda çok ses getirdi. Engin, ilk olarak bize kaybettiğimiz değerleri hatırlattı. Neydi bunlar? Çok bilmek, çok çalışmak ve çok öğretmekti. Burada önemli olan öğrenilen bilgiler ışığında dik durmak ve esen rüzgarlar önünde eğilmemekti. Yapılan çalışmalar Türk gençlerine örnek olacak nitelikteydi.
Bir diğer dikkat çekmek istediğim konu ise bu uçağın düşmesinde meydana gelen dikkatsizliklerin bir daha yaşanmamasıdır. Bir gözetleme kulesinin üstüne bir kırmızı ışık dikmek bu kadar zor olmamalı. Bu konularda dikkatli olmak gerekir. SDÜ başından beri göstermiş olduğu hassasiyetle önemli bir duruş sergilemiştir. Tüm çalışanlarına bir kez daha teşekkür ediyorum.''


Türk Hızlandırıcı Merkezi Teknik Tasarımı ve Test Laboratuvarı Proje Yürütücüsü Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Yavaş ise, bilim insanlarına göstermiş olduğu ilgiden dolayı SDÜ'ye teşekkür ederek bu tür üzücü olayları bir daha yaşamak istemediklerini belirtti.
Yavaş, şöyle konuştu: ''30 Kasım 2007 tarihi hayatımızın en acı günü olarak hafızamıza yer etti. Çalışmalarımızın sonucunu paylaşıp geleceğe yönelik planlar yapmak için toplanan ekibimizi elim bir uçak kazası sonucu kaybettik. Merkezimiz inanmış, çalışkan ve işini seven insanlardan oluşuyordu. Ortak idealler doğrultusunda çalışıyorduk. Hepimizin acısı büyüktür. Şehitlerimizin ruhları şad olsun.''


SDÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Erol Keskin de, uçak kazasında ölen bilim insanlarını minnet ve şükranla andığını ifade etti. SDÜ'nün uçak kazasında ölen bilim şehitlerinin unutulmaması amacıyla, bir park ve anıt yaptırdığını kaydeden Keskin, şu bilgileri verdi:
''Prof. Dr. Engin Arık Parkı ve Anıtı, 6 bilim şehidimizin sonsuza dek unutulmaması amacıyla yaptırılmıştır. Anıtta projenin yürütücüsü Prof. Dr. Engin Arık hocamızın bir büstü ile diğer çalışma arkadaşlarının ad, doğum ve ölüm tarihlerinin yer aldığı kaideler bulunmaktadır. Anıtta ayrıca siyah mermer üzerine, 'bu anıt ülkemize bir Türk Hızlandırıcı Merkezi kazandırmak üzere bilimsel çalışmalar yürütürken, 30 Kasım 2007'de Isparta'da elim bir uçak kazasında yaşamını yitiren değerli bilim insanlarımız Prof. Dr. Engin Arık, Prof. Dr. Fatma Şenel Boydağ, Doç. Dr. İskender Hikmet, Araştırma Görevlisi Özgen Berkol Doğan, Araştırma Görevlisi Mustafa Fidan, Yüksek Lisans Öğrencisi Engin Abat'ın anısına yapılmıştır' yazısı yer almaktadır. Bu anıtın yapılmasında emeği geçen tüm arkadaşlarımıza ve siz misafirlerimize üniversitem adına teşekkür ediyorum. Bilim şehitlerimizin ruhları şad olsun.'


Konuşmaların ardından Prof. Dr. Engin Arık'ın eşi Prof. Dr. Metin Arık, büstün açılışını gerçekleştirdi. Prof. Dr. Ömer Yavaş ile Prof. Dr. Fatma Şenel Boydağ'ın eşi Hayrettin Boydağ kaidelerin, SDÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Erol Keskin ile Garnizon Komutanı Tuğgeneral Enver Topuz ise yazıt bölümünün açılışını birlikte yaptılar.
Daha sonra Prof. Dr. Ömer Yavaş tarafından hazırlanan Türk Hızlandırıcı Merkezinin çalışmalarının yer aldığı bir sinevizyon gösterisi izlendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler