AB raporunda Kosova'ya eleştiri

Avrupa Komisyonu tarafından Kosova için hazırlanan ilerleme raporunda Kosova yönetimine ciddi eleştiriler yöneltiliyor.

Yayınlanma: 13.10.2009 - 14:54
Abone Ol google-news

Avrupa Komisyonu'nun yarın yayımlanması beklenen raporunun basına sızan içeriğine göre, Kosova'nın AB standartlarına ulaşma yolunda çaba sarf ettiği, ancak hala birçok alanda ciddi eksikliklerinin bulunduğu belirtiliyor.

Kamu kurumlarında yönetim kurullarının ombudsman ve Anayasa Mahkemesi üyelerinin seçimine karıştığı belirtilen raporda, atamaların doğru ve şeffaf bir şekilde yapılmadığı ifade ediliyor.

Raporda, yolsuzlukla mücadelede bazı olumlu adımlar atılmış olmasına rağmen yolsuzluğun hala ciddi bir tehdit olmaya devam ettiğine dikkat çekiliyor. Komisyonun raporunda, düşünce özgürlüğünün tam olarak sağlanamadığı, devlet radyo ve televizyonunun bağımsız ve tarafsız yayın yapmadığı ileri sürülüyor.

AB Kosova Misyonu'nun (EULEX) Sırbistan'dan Kosova'ya giren malların kaydını yapsa da, demir yoluyla Kosova'ya giren malları hiç kimsenin denetlemediği belirtilen raporda, bu durumdan AB'nin ciddi rahatsızlık duyduğu kaydediliyor.

Raporda, Kosova kurumlarının EULEX ile işbirliğinin istenilen düzeyde olmadığı belirtiliyor ve Kosova'da yaşayan Sırplara 15 Kasımda yapılacak yerel seçimlere katılmaları çağrısında bulunuluyor.

Kosova'daki uluslararası siyasi gözlemciler raporu "gerçekçi" olarak nitelendirdiler. Gözlemciler, ilerleme raporunda eleştirilerin yapıldığı alanlarda yeni düzenlemeler yapılması için harekete geçilmesi görüşünde birleşiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon