Acı bekleyiş sürüyor... Siirt'te madende göçük: 4 işçi öldü, 12 işçi kayıp

Siirt'in Şirvan ilçesine bağlı Maden köyünde bulunan madende göçük meydana geldi... Siirt'in Şirvan ilçesine bağlı Maden köyündeki bakır madeninde heyelan nedeniyle oluşan göçükte ilk çalışmalarda 3 işçinin cansız bedenine ulaşıldı. Siirt Valisi'nin yaptığı son açıklamada cansız bedenine ulaşılan işçi sayısının 4 olduğu belirtildi. Göçükte arama çalışmaları devam ediyor.

Yayınlanma: 17.11.2016 - 22:07
Abone Ol google-news

<video:632267>


Şirvan ilçesine bağlı Maden köyünde bulunan bakır madeninde dün akşam saat 20.30 sıralarında göçük meydana geldi. Göçükte 4 işçi yaşamını yitirdi. 12 işçi göçük altında kaldı. Bir işçi ile temas sağlandığı belirtildi. CNN Türk'ün haberine göre, göçük altındaki bir işçi kardeşini telefonla arayarak temasa geçti. Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz yaptığı son açıklamada, "4 cenazeyi çıkardık, 12 işçi halen göçük altında" dedi. Valisi Tutulmaz,  faciayla ilgili soruştur başlatıldığını belirtti. 

1 CESET DAHA ÇIKARILDI

Şirvan İlçesi'ne bağlı Maden Köyü'nde bulunan bakır madeni sahasında dün akşam meydana gelen heyelanın altında kalan 13 işçiden 1'inin daha cesedine ulaşıldı. Böylelikle dün geceden bu yana heyelan altında bulunan 4 işçinin cansız bedeni çıkarılırken, 12 kişiyi kurtarma çalışmaları sürüyor.
 
Siirt Valisi: 4 işçinin cenazesi çıkartıldı, 12 işçi enkaz altında - VİDEO 

KARDEŞİNİN KENDİSİNİ GÖRÜNTÜLÜ ARADIĞINI SÖYLEDİ

Heyelanın altında kalan 12 kişinin kurtarılma çalışmaları devam ederken; toprak altında kalanlardan kamyon şoförü Halil Başer'in hem ağabeyini, hem de arkadaşlarını telefonla görüntülü olarak aradığı ileri sürüldü.

Halil Başer'in ağabeyi ve arkadaşları Jandarma ve AFAD ekiplerine yaptıkları görüşmeyi anlatırken, telefonda karanlık bir görüntü görüldüğünü Başer'in kendilerine "Biz sağız" dediğini anlattı. Bu bilgi üzerine ekipler çalışmalarını yoğunlaştırırken, özellikle heyelanın bulunduğu bölge yerin altını dinleyebilen cihazları devreye koydukları öğrenildi.



FİRMA TEMSİLCİSİ: CİHAZ UYARI VERMEDİ

Meydana gelen heyelan sonrasında bölgede bulunan bakır madeni sorumlularından Jeoloji Birim Amiri Kamil Narman, temmuz ayında doğu duvarındaki çatlağın ardından ocakta çalışmaların durdurulduğunu ve bu bu süre zarfı içinde bütün çatlakları tespit etmek amacıyla çözüm önerilerinin geliştirdiklerini söyledi.  Narman, "Her yere anlık ölçüm cihazları yerleştirdik. 6 dakikada bir cihaz ölçüm yapıyor. Dün akşamki çökme de 6 dakikalık zaman içinde olmuş. Gereken her türlü önlemi almıştık. Maden temmuzdan sonra 2 ay tatil edilmişti. Sonra önlemler alınarak yeniden çalışmalara başlamıştık. Dün yaşanan olay sırasında anlık ölçüm cihazlarından hiç bir uyarı almadık" dedi.

HEYELAN ALTINDA KALANLARIN 35 ÇOCUĞU BULUNUYOR

Siirt Valiliğinden yapılan açıklamada, heyelan nedeniyle kayan toprak altında kalan işçilerden 3'ünün bekar olduğunu, diğerlerinin evli olup toplam 35 çocuğu bulunduğu belirtildi. Açıklamada Murat Ant, Halil Başer ve Sedat Bulut'un bekar olduğu, Savaş Kızılkan'ın 1, Kerem Arat'ın 1, Kasım Tari'nin 4, Şefik Tuncer'in 3, Abdurrahman Sönmezsoy'un 4, Reşit Can'ın 2, Mahmut Batumak'un 3, Bedrettin Caylı'nın 5, Nusret Beyazalma'nın 6, Yavuz Yıldız'ın 2, İsmail Tekin'in 1 ve Abdulbaki Aydın'ın 3 çocuğu olduğu, İbrahim Kılınç'ın ise çocuğu bulunmadığı belirtildi. 

Maden ocağında facia!.. 3 ölü, 13 işçi kayıp! - FOTOĞRAFLAR

Göçük haberinin yetkililere bildirilmesi üzerine Siirt merkez ve Şirvan ilçesinden çok sayıda ambulans ve arama kurtarma ekipi bölgeye gönderildi. Siirt Vali Yardımcısı Bünyamin Kuş, olay yerine geldi.

Göçük faciasının ardından madenin işletmecisi Ciner Grubu'na bağlı Park Elektrik'ten yapılan açıklamada " Bölgede toprak kayması riskinin devam ettiği de dikkate alınarak Madenköy bakır madeni sahasında üretime ara verilmiştir. Gelişmeler kamuoyu ile paylaşılacaktır" denildi.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Siirt Şirvan'da göçük altında olan 13 işçiyi arama çalışmalarının 90 kişilik AFAD ekibiyle devam ettiği belirtildi. AFAD'ın açıklamasında, ayrıca arazinin engebeli olmasının ve ikinci bir heyelan riski taşımasının, arama kurtarma çalışmalarını olumsuz etkilediği belirtildi.

Madende yakınları bulunan yurttaşlarını bekleyişi sürüyor

Bakan Müezzinoğlu'ndan göçük altında kalan işçilere ilgili açıklama

DİYARBAKIR'DAN KURTARMAK EKİPLERİ SEVK EDİLDİ

Siirt'in Şirvan İlçesi'ne bağlı Maden Köyü'nde yağmur nedeniyle meydana gelen heyelanda göçük altında kalan işçileri arama çalışmaları oluşturulan kriz masası tarafından yönlendirilmeye başlandı. Bu amaçla bölgeye Diyarbakır'dan da arama kurtarma ekipleri sevk edildi. Ekiplerin çalışmalarını kolaylaştırmak amacıyla bölgeye aydınlatma sistemi kurulduğu, yeni heyelanların meydana gelmemesi için önlemlerin de alındığı belirtildi. 

DAHA ÖNCE DE HEYELAN MEYDANA GELMİŞTİ... KÖYLÜLER: UYARDIK, ÖNLEM ALINMADI

Bu arada, aynı bölgede, geçen 25 Temmuz tarihinde de heyelan meydana gelmiş ve can kaybının yaşanmadığı bu heyelanda 6 kamyon ile 2 iş makinesi göçük altında kalmıştı. Köylüler aynı sahada 3 ay önce de heyelan olduğunu ve 3 kişinin hafif yaralandığını söyledi. Köylüler, 13 yıldır işletilen bakır madeninde heyelanın oluştuğu yerde bir yıl önce çatlakların görüldüğünü ve yetkilileri uyarmalarına rağmen önlem alınmadığını vurguladı. Madende toprak hareketlerini ölçen cihazın olay akşamı uyarı verdiğini ileri süren köylüler, heyelanın iki gün önceki şiddetli şiddetli yağmurdan kaynaklandığını sandıklarını anlattı.



VALİLİK: 3 İŞÇİNİN CESEDİNE ULAŞILDI


Siirt Valiliği, Şirvan İlçesi'ne bağlı Maden Köyü'nde maden sahasında meydana gelen heyelanın ardından göçük altında kalan 3 işçinin cesedinin çıkarıldığını açıkladı. Göçük altında kalan işçilerin kurtarılması için çalışmaların aralıksız devam ettiği belirtilen açıklamada şöyle denildi:

"İlimize bağlı Şirvan ilçesi Maden köyünde bulunan Bakır madenlerinde meydana gelen heyelan nedeniyle göçük meydana gelmiştir. Valilik bünyesinde kriz Merkezi faaliyete geçirilmiştir. Devam eden arama-kurtarma çalışmalarında göçük altından (3) işçinin cenazesine ulaşılmış olup, bölge illerden takviye arama-kurtarma ekipleri talep edilmiştir. Bölgede arama ve kurtarma çalışmaları, AFAD, Jandarma ve kurtarma ekiplerimizin desteği ile aralıksız devam etmektedir."

ARAMALARDA DRONE KULLANILIYOR

Arama kurtarma çalışmaları Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz başkanlığında oluşturulan kriz masasından yönlendirilirken, çalışmalarda havadan görüntü için drone kullanılıyor. Yakınları heyelan altında bulunan ailelerin bekleyişi devam ederken, çalışmaların toprak kayması riski nedeniyle yürütüldüğü belirtildi. Bölgeye getirilen dinleme cihazları ile toprak altında bulunan işçilerin yaşayıp yaşamadığı ve yerlerinin tespiti için de çalışma yapıldığı öğrenildi.



SİİRT ŞİRVAN'DA GÖÇÜK KALAN 16 KİŞİNİN İSİMLERİ BELLİ OLDU

Siirt Şirvan'ını Maden köyündeki bir bakır madeninde dün akşam saarlerinde meydana gelen göçükte toprak altında kalanlar için arama çalışmaları sürerken, heyelan olduğu sırada iş makinaları ile çalışan ve madende çalışan 16 kişinin kimlikleri açıklandı. Yapılan resmi açıklamada, cesedi çıkarılan 3 kişiyle birlikte heyelan altında kalan 16 kişinin adları ve memleketleri şöyle:

1- Savaş Kızılkan: Ekskavatör operatörü (Diyarbakır)
2- Kerem Arat : Ekskavatör operatörü (Şirvan ilçesi Derinçay köyü)
3- Murat Ant : Ekskavatör operatörü, (Şirvan ilçesi Madenköy)
4- İbrahim Kılınç: Ekskavatör operatörü, (Siirt)
5- Kasim Tari : Ekskavatör operatörü (Diyarbakır)
6- Şefik Tuncer : Ekskavatör operatörü (Batman)
7- Sedat Bulut : Rok operatörü (Şirvan ilçesi Otluk köyü)
8- Abdurrahman Sönmezsoy : Rok operatörü (Batman)
9- Reşit Can : Kamyon şoförü, (Siirt Yağmurtepe köyü)
10- Halil Başer : Kamyon şoförü (Siirt Kurtalan ilçesi)
11- Mahmut Batumak : Kamyon şoförü (Şirvan ilçesi Taşkaya köyü)
12- Bedrettin Caylı: Kamyon şoförü (Şirvan ilçesi Yatağan köyü)
13- Nusret Beyazalma: Kamyon şoförü (Van Edremit)
14- Yavuz Yıldız: Kamyon şoförü (Şirvan ilçesi)
15- İsmail Tekin: Kamyon şoförü (Siirt Eruh ilçesi)
16- Abdulbaki Aydın: Kamyon şoförü (Siirt Eruh ilçesi)

CESEDİ ÇIKARILANLAR 4 KİŞİNİN KİMLİKLERİ
Heyelanın ardından dün akşamdan bu yana yapılan çalışmalarda cansız bedenleri toprak altından çıkarılan 4 kişinin kimlikleri belli oldu. Dün gece yapılan çalışmada çıkarılan ekskavatör operatörü Murat Ant ile kamyon şoförü Reşit Can, bugün yakınları tarafından Siirt'te toprağa verilirken, cesedi çıkarılan diğer iki kişinin ise ekskavatör operatörü Savaş Kızılkan ve kamyon şoförü Bedrettin Çaylı olduğu öğrenildi.

SİİRT VALİLİĞİ'NDEN İKİNCİ AÇIKLAMA: 3 ÖLÜ, 13 KAYIP

SİİRT Valiliği, Şirvan İlçesi'ne bağlı Maden Köyü'nde heyelan nedeniyle meydana göçükle ilgili ikinci bir açıklama yaptı. 1 işçinin cesedine ulaşıldığı, iki işçinin ise cesedinin bulunduğu yerin tespit edildiği açıklamada, kayıp 13 işçiyi ise arama çalışmalarının sürdüğü belirtildi. Açıklamada, "İlimize bağlı Şirvan İlçesi Maden Köyünde bulunan Özel bir bakır işletmesinde çalışma yapıldığı sırada heyelan meydana gelmiştir. Valilik bünyesinde ivedilikle Kriz Merkezi oluşturulmuş, arama kurtarma çalışmalarına hemen başlanmıştır. (1) işçinin cenazesi çıkarılmış olup, (2) işçinin cesedi tespit edilmiştir. Diğer (13) işçinin kurtarılması için arama-kurtarma çalışmalarına devam edilmektedir" denildi.



Heyelanın aşırı yağışlar nedeniyle meydana geldiğinin değerlendirildiği açıklamada şöyle denildi:

"Bölge illerden takviye arama-kurtarma ekipleri de olay yerine intikal etmektedir. Bölgede arama-kurtarma çalışmaları heyelan riskinin devam etmesi nedeniyle AFAD, Kızılay, Sağlık Bakanlığı, şirket yetkilileri ve Jandarma desteği ile kontrollü bir şekilde yürütülmektedir. Heyelanın aşırı yağışlar nedeniyle meydana geldiği değerlendirilmekle birlikte, sebepleri hususunda araştırma ve inceleme devam etmektedir.

Arama-kurtarma çalışmaları, Siirt, Batman, Bitlis, Diyarbakır, Van AFAD kurtarma ekipleri, Sağlık Bakanlığı Umke ekibi, Kızılay, maden şirketine ait arama-kurtarma ekibi ve jandarma arama-kurtarma ekibinin katılımı ile sürdürülmektedir. AFAD Erzurum arama-kurtarma ekibi, olay mahalline ulaşmak üzeredir."

MADEN ŞİRKKETİNDEN İLK AÇIKLAMA

Göçük faciasının ardından Ciner Grubu'na bağlı Park Elektrik'ten açıklama geldi. Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yer alan duyuru, "Şirketimizin Siirt'in Şirvan ilçesinde bulunan Madenköy bakır madeni sahasında ilk belirlemelere göre aşırı yağışlar nedeniyle heyelan meydana gelmiştir. Kurulan kriz masasının çalışmaları devam etmektedir. Bölgede toprak kayması riskinin devam ettiği de dikkate alınarak Madenköy bakır madeni sahasında üretime ara verilmiştir. Gelişmeler kamuoyu ile paylaşılacaktır." ifadeleri kullanıldı.

AFAD'DAN AÇIKLAMA

AFAD, Siirt'in Şirvan İlçesi'nde bulunan bakır madeni ocağında, dün akşam saat 21.07'de meydana gelen heyelan sonucu, 16 işçinin göçük altında mahsur kalmasıyla ilgili açıklama yaptı.

AFAD'ın mahsur durumdaki işçiler için başlattığı arama ve kurtarma çalışmalarının; Başbakanlık AFAD, İçişleri Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Siirt Valiliği ve Türk Kızılayı işbirliğiyle sürdüğü belirtildi.

AFAD Başkanı Mehmet Halis Bilden'in bugün saat 06.10'da Şirvan'a ulaştığı ve çalışmaları sahada yönetmeye başladığı bildirildi. Göçük sonucu 3 işçinin hayatını kaybettiğinin tespit edildiği belirtilen açıklamada; halen göçük altında olan 13 işçiyi arama çalışmalarının AFAD Siirt, AFAD Diyarbakır, AFAD Erzurum, AFAD Van, AFAD Ankara, AFAD Bitlis ve AFAD Batman'dan toplamda 90 kişilik bir ekiple devam ettiği kaydedildi.

ARAMA ÇALIŞMALARINDA HEYELAN ENGELİ

Diğer illerde bulunan AFAD ekiplerinin alana ulaştırılması için 2 helikopter ve 1 uçak desteği alındığı bildirilen açıklamada, 18 araç ve 3 arama kurtarma köpeğinin de çalışmalara katkıda bulunduğu ifade edildi. Arazinin engebeli olmasının ve ikinci bir heyelan riskini taşımasının ise arama kurtarma çalışmalarını olumsuz etkilediği vurgulandı.

VALİLİK: 1 MİLYON METREKÜPLÜK TOPRAK HAREKETİ OLUŞTU

Siirt Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, Siirt'in Şirvan ilçesinde özel bir maden ocağında 17 Kasım akşamı meydana gelen heyelan sonucu 1 milyon metreküplük bir toprak hareketi oluştuğu ve kamyon şoförü ve iş makinesi operatörü 16 kişinin toprak altında mahsur kaldığı belirtilerek, şöyle denildi:

"Türkiye'nin ilgili tüm kurum ve kuruluşlarının Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda seferber edildiği çalışmalar Başbakanlık AFAD, İçişleri Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Siirt Valiliği ve Türk Kızılayı işbirliğiyle aralıksız sürüyor. 90 arama kurtarma personeli, 2 helikopter, 1 uçak ile çalışmalara destek verilmektedir. Göçük sonucu 3 vatandaşımızın hayatını kaybettiği tespit edildi. Halen göçük altında olan 13 vatandaşımızı arama çalışmaları AFAD Siirt, AFAD Diyarbakır, AFAD Erzurum, AFAD Van, AFAD Ankara, AFAD Bitlis ve AFAD Batman'dan, toplamda 90 kişilik bir ekiple devam ediyor. Diğer illerde bulunan deneyimli AFAD ekiplerinin hızla alana ulaştırılması için 2 helikopter ve 1 uçak desteği alındı. İş makineleri ile olası bir heyelan riski azaltılırken, yeni bir risk oluşturmamak adına köpekli arama kurtarma timleri çalışmalara katkı veriyor. Arazinin engebeli olması ve ikinci bir heyelan riskini taşıması, arama kurtarma çalışmalarını olumsuz etkiliyor. Başbakanlık AFAD, olay yerinde çalışmaların bir noktadan koordine edilmesi ve bilgi akışının düzenli bir şekilde yapılabilmesi için maden ocağında ayrıca bir AFAD Mobil Koordinasyon Merkezi görevlendirdi. Türkiye'nin ilgili kurum ve kuruluşları seferber edildi. Şirvan'da mahsur kalan vatandaşlarımız için Türkiye'nin tüm ilgili kurum ve kuruluşları seferber edildi. Bölgede bulunan ekiplerin ve madenci ailelerinin iaşe ihtiyaçları da düşünüldü. Türk Kızılayı, 12 personel, 150 battaniye, 1 ikram aracı, 200 kişilik kumanya ve 2 ikram çadırını bölgeye sevk etti. Sıcak yemek ihtiyacı da kısa sürede karışılacak."

CHP HEYET GÖNDERİYOR

CHP Basın Birimi'nden yapılan açıklamaya göre, İşçi Sendikaları ve Sivil Toplum Kuruluşlarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba başkanlığındaki heyette, Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş ve Sinop Milletvekili Barış Karadeniz yer aldı. Heyet, maden ocağında incelemelerde bulunacak ve arama kurtarma çalışmalarını takip edecek.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler