Akın Öztürk: Başkasının pantolonu ve gömleği ile mi darbe yapmaya gittim?

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminin komuta merkezi olan Akıncı Üssü’ndeki eylemlere ilişkin açılan davada dördüncü celse başladı. Darbenin askeri kanadının bir numarası olduğu iddia edilen eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk savunmasını yaptı. Öztürk, "Keşke ölseydim de bugün bu haksız suçlamayla karşı karşıya kalmasaydım" dedi.

Yayınlanma: 04.08.2017 - 10:54
Abone Ol google-news

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Cezaevi Kampüsü’ndeki duruşma salonunda görülen davaya tutuklu ve tutuksuz sanıklar, taraf avukatları ile müştekiler katıldı. Bazı siyasi parti üyeleri ile sivil toplam örgütleri de davayı takip ediyor. Bugünkü celsede dün savunması yarım kalan FETÖ’nün sivil imamı Nurettin Oruç’un savunmasına devam edildi. Oruç'un ardından savunma yapan Orgeneral Akın Öztürk, "Başkasının pantolonunu, başkasının gömleğini giydim. Pantolon kısa geldi. Üzerime uymayan kıyafetle bir konsey liderliğini yapıyor durumdayım. Ben hazırlıklı değilim, demek ki bir elbise bile getirmemişim. Bu da benim hazırlıklı bir insan olmadığımı, bilgim olmadığını gösteriyor" dedi. Öztürk, çapraz sorgu sırasında da gözaltında işkenceye maruz kaldığını söyledi.

HARUN BİNİŞ SAVUNMA YAPMADI

15 Temmuz darbe girişiminin komuta merkezi olan Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 sanık hakkında açılan davada, darbenin planlayıcısı olduğu gerekçesiyle yargılanan 'sivil imam' Harun Biniş, avukatının mahkemeye, savunmaya hazır olmadığı yönünde mazeret dilekçesi vermesi nedeniyle savunma yapmadı.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Cezaevi içerisindeki duruşma salonunda görülen davanın sabahki bölümünde, savunması dün biten 'sivil imam' Nurettin Oruç'un çapraz sorgusu tamamlandı. Oruç, çapraz sorgusu sırasında Akıncı Üssü'nde 15 Temmuz gecesi güvenlik kamerasından alınan fotoğraf ve görüntünün kendisine ait olmadığını belirterek, "Bana soruşturma sırasında bunlar gösterilmedi, bahsedilmedi. Görüntülerin ısrarla bana verilmemesi ben de şüphe oluşturdu.
Dün de bu konuda sorulan sorulara 'Bir yapımcı olarak böyle görüntüler üretmek, montaj yapmak çok basit' demiştim" diye konuştu.

BU BİR FETÖ DARBESİ Mİ?
Bir müşteki avukatı, Oruç'a FETÖ ile irtibatı ve iltisakı olmadığı yönündeki ifadesini hatırlatarak, "Peki bu darbe sizce bir FETÖ darbesi mi?" sorusunu yöneltti. Oruç, soruyu, "Dünkü savunmam sırasında sorduğum bazı sorular var. Bunların cevaplanması gerekiyor. Ama şu an itibariyle FETÖ olarak görüyorum" diye cevapladı.

GİTTİĞİ KÖYÜN İSMİNİ HATIRLAMADI
Bir müşteki avukatı, Oruç'a, Kazan'a belgesel çekmek için gittiğini söylediğini hatırlatarak, "Peki bu belgesel için kimlerle görüştünüz? Gittiğiniz köyün adını söyler misiniz? şeklinde sorular yöneltti. Oruç bu sorulara "Hatırlamıyorum" diye yanıt verdi. Bir avukat da, Oruç'a belgesel çekimi ve yapımcılıkla ilgili bazı teknik sorular yöneltti. Oruç, bu soruları, "Bu terimleri biliyorum ama açıklamak istemiyorum" şeklinde cevapladı.

SANIK AVUKATINA TEPKİ
Sanığın çapraz sorgusunun tamamlanmasının ardından avukatı Ertuğrul Cem Cihan savunma yaptı. Cihan'ın, müvekkilinin işkence gördüğünü ve cezaevinde tecrit edildiğini söylemesi salondaki müşteki yakınlarından tepki gördü. Avukata yönelik sinkaflı sözler sarf eden bir kişi salondan çıkartıldı.

AKIN ÖZTÜRK, "KEŞKE ÖLSEYDİM" 
Nurettin Oruç'un savunması tamamlandıktan sonra Mahkeme Başkanı Selfet Giray, davada sivil imam olduğu gerekçesiyle yargılanan 4'üncü 'sivil imam' Harun Biniş'in, avukatının mazeretinden dolayı savunmasının bugün alınmayacağını söyledi. Duruşmaya ara veren mahkeme, öğleden sonraki bölümde darbenin askeri kanadının bir numarası olduğu iddia edilen eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk'ün savunmasına geçileceğini belirtti. Duruşmanın yeniden açılmasının ardınran savunmasını yapan Öztürk şunları söyledi: 

15 Temmuz darbe girişiminin komuta merkezi olan Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 sanık hakkında açılan davada, darbenin askeri kanadının bir numarası olduğu iddiasıyla yargılanan eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk savunmasını yaptı. Öztürk, 46 yıllık pilotluk hayatında bir çok operasyona katıldığını belirterek, "Keşke bu operasyonlardan birinde ölseydim de bugün bu haksız suçlamayla karşı karşıya kalmasaydım" dedi.

ŞEHİT YAKINLARI VE GAZİLERDEN ÖZTÜRK’E TEPKİ

15 Temmuz’un bir gerçek olduğunu ifade eden Öztürk, darbe teşebbüsü ile Türkiye’nin ve milletin bir travma yaşamasına neden olan çok üzücü olayların yaşandığını söyledi. Öztürk’ün savunmasına müşteki sıralarında oturan şehit yakınları ve gaziler tepki gösterdi. Mahkeme Başkanı Selfet Giray, ıslık çalan bir vatandaşın salondan çıkarılmasını istedi.

Darbe girişiminin yöneticilerinden olmadığını öne süren Öztürk, algı operasyonu yapılarak kendisinin hedef gösterildiğini iddia etti. Öztürk, 6-7-8-9 Temmuz 2016 tarihlerinde Ankara Çukurambar’da darbecilerle toplantı yaptığı iddialarını reddederek, itirafçı konumundaki "Şapka" ve "Kuzgun"un bu yöndeki beyanlarını kabul etmedi. Bir başka kişi tarafından PKK’lı olduğu yönünde iddiaların da ortaya atıldığını ifade eden Öztürk, bu tür söylemlerle linç kampanyasının devam ettirildiğini savundu.
İzmir’de askeri kampta olduğunu, eşinin rahatsızlığından dolayı Ankara’ya geldiğini iddia eden Öztürk, "Koruma subayım İsmail Keskin yoldan beni arayarak ’Komutanım, Genelkurmay’a saldırı olmuş’ demesi üzerine onu yoldan geri çağırdım. Ne oluyor diye sorduğumda kendisinin de bir bilgisinin olmadığını, bir mesaj geldiğini söyledi. Hava Kuvvetleri nizamiyesini aradığında ise silah sesleri duyduğunu söylemesi üzerine Hava Kuvvetleri Harekat Merkezini aramasını istedim ancak ulaşılamadı. Hava Kuvvetleri Genel Sekreterini aradım, bunda da başarılı olamayınca Genelkurmay Harekat Merkezini arattırdım. Telefondaki kişinin olayla ilgili bir bilgisinin olmadığını, Mehmet Partigöç ile konuşulması gerektiğini İsmail’e söylemesi üzerine Partigöç’ü aramasını istedim. Telefona çıkan emir astsubayı Partigöç’ün yanında olmadığını, komutanın Akıncı Üssü’ne götürüldüğünü beyan etti" ifadelerini kullandı.

"BUNLAR BU İŞİ YAPTILAR, BUNLARLA KONUŞ, ONLARI İKNA ET, DARBEYE KALKIŞIYORLAR"

Öztürk, saat 23.30 sıralarında Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal’ın kendisini aradığını aktararak şunları kaydetti:
"Abidün Ünal beni arayarak ’Ağabey, Ankara’da uçaklar havalanmış ne oluyor öğrenip bana aktarır mısın?’ diye rica edince Akıncı Üssü’nü aradım. Kubilay Selçuk çıktı telefona ve ’Komutanım, operasyon var’ dedi. Benim ona ne operasyonu olduğunu sormam üzerine, ’Komutanım da burada sizi bekliyor’ cevabını verdi. Bu sözler üzerine de Akıncı Üssü’ne gittim ve karargah binasına geçtim. İçeride Kubilay Selçuk, Ömer Faruk Harmancık ve Mehmet Dişli vardı. Orgeneral Akar’ın yanına gittim ’Hayırdır Komutanım?’ diye sordum. Akar, bu sorumdan sonra bana hitaben odada bulunanları göstererek, ’Bunlar bu işi yaptılar, bunlarla konuş, onları ikna et, darbeye kalkışıyorlar’ demesiyle olayı öğrendim. Bir süre TV’den olayları takip ettikten sonra Akar’ın isteğiyle darbecileri ikna etmek için 143. Filoya gittim. Orada çok sayıda silahlı, tam teçhizatlı personel vardı. Ben direkt komutanların bulunduğu gazino binasına gittim. Orada Kubilay Selçuk, Ömer Faruk Harmancık ve irili ufaklı rütbedeki askerler vardı. Genelkurmay Başkanından almış olduğum talimatla onlara bu işin yanlış olduğunu söyledim. Onlardaki kararlılığı görünce komutanın yanına geri döndüm. Ben kimin ne olduğunu bilemediğim için mülayim bir şekilde onlarla konuştum."

"BAŞKASININ PANTOLONU, BAŞKASININ GÖMLEĞİNİ GİYDİM"

Öztürk, bu olaylar esnasında sivil kıyafetli olduğunu, emir astsubayından üniformasını getirmesini istediğini aktardı. Emir astsubayının dışarısının müsait olmadığını söylemesi üzerine kendisinden bir üniforma bulmasını istediğini anlatan Öztürk, "Başkasının pantolonunu, başkasının gömleğini giydim. Pantolon kısa geldi. Üzerime uymayan kıyafetle bir konsey liderliğini yapıyor durumdayım. Ben hazırlıklı değilim, demek ki bir elbise bile getirmemişim. Bu da benim hazırlıklı bir insan olmadığımı, bilgim olmadığını gösteriyor" dedi.

“GÖZALTINDA YAPILAN İŞKENCELERİ İFADE ETMEYE UTANIYORUM"

Hulusi Akar, Abidin Ünal ve Yaşar Güler’in tanık olarak dinlenmesini isteyen Öztürk 1 saat süren savunmasını “yuh” sesleri arasında tamamlarken, “Gözaltında yapılan işkenceleri ifade etmeye utanıyorum. Sorumluların tespit edilerek cezalandırılmasını ve tahliyemi talep ediyorum” dedi. Saat 15.00 itibarıyla Öztürk’ün çapraz sorgusuna geçildi.

 Akın Öztürk, Başkan Giray’ın sorusu üzerine Hakan Evrim’in, Akar’a “Sizi kanaat önderimizle görüştürebiliriz” dediğini duymadığını, Ömer Faruk Harmancık’ın Akar’a bildiri okuduğunu görmediğini söyledi. Yine başkanın sorusu üzerine Öztürk, Akar’ın nasıl derdest edildiğini bilmediğini, ama yanına gittiğinde Akar’ın boynundaki çiziği gösterdiğini belirterek, “Çiziği görünce kendimle ilgili olarak da endişelendim. Bir gözümle acaba bir şey olur mu diye baktım” dedi. Mahkeme başkanı Giray, Öztürk’e ısrarla herkesi derdest eden darbecilerin kendisine neden bir şey yapmadığını, Akar, Ünal, Güler’in emirlerini dinlemeyenlerin kendisinin emirlerini neden dinlediğini ve öyle nasıl rahat dolaşabildiğini sordu.

DAVANIN KONUSUNU VE KAPSAMINI OLUŞTURAN BAŞLIKLAR

Akıncı 4. Ana Jet Üst Komutanlığında darbeye teşebbüs eyleminin yönetilmesi, Hava Kuvvetleri Komutanlığı karargahında darbeye teşebbüs eyleminin yönetilmesi, Kayseri 12. Hava Ulaştırma Üst Komutanlığından Gören ve askeri kargo uçaklarıyla darbeye teşebbüs eylemine iştirak edilmesi, Diyarbakır 8. Ana Jet Üst Komutanlığından F-16 uçaklarıyla darbeye teşebbüs eylemine iştirak edilmesi, Adana/İncirlik 10. Tanker Üs Komutanlığından tanker uçaklarıyla yakıt ikmali yapmak suretiyle darbeye teşebbüs eylemine iştirak edilmesi, Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığı Muhabere Arama Kurtarma (MAK) timinden İstanbul’a giden darbe karşıtı komutanların Ankara Akıncı Üssü’ne kaçırılması suretiyle darbeye teşebbüs eylemine iştirak edilmesi ve İstanbul Sualtı Taarruz (SAT) Komutanlığından, Hava Kuvvetleri Komutanlığı karargahından, Kara Kuvvetleri Komutanlığından, Deniz Kuvvetleri Komutanlığından, Jandarma Genel Komutanlığından, İnsani Yardım Tugayından, Özel Kuvvetler Komutanlığından, Kara Kuvvetleri MEBS Komutanlığından ve diğer askeri birliklerden darbenin yönetim merkezi Akıncı Üssü’ne gelerek darbeye teşebbüs eylemine iştirak edilmesi eylemleri soruşturmanın konusunu ve kapsamını oluşturan başlıklar arasında yer aldı.

Akıncı Üssü sanığı Nurettin Oruç: 15 Temmuz bir filmdi, başrol de Adil Öksüz

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler