Alanya'da su baskını

Antalya'nın Alanya ilçesinde bulunan Dim Barajı'nın kapaklarından biri yerinden çıktı. Bölgede su baskını riski var. Kapaklarda meydana gelen çatlama nedeniyle bölgedeki yurttaşlar dikkatli olmaları konusunda uyarılıyor.

Yayınlanma: 27.03.2009 - 08:14
Abone Ol google-news

Alanya Kaymakamı Hulusi Doğan, baraj kapaklarından birinin henüz belirlenemeyen bir nedenle yerinden çıktığını ve Dim Çayı'na su akışı başladığını belirtti. Dim Çayı çevresindeki yerleşim birimlerinde anons yapılarak yurttaşların dikkatli olmaları konusunda uyarılıyor. Alanya Kaymakamı Hulusi Doğan, Dim Barajı'nın tahliye kapağının kırılmasıyla ilgili endişe edilecek bir durum olmadığını, herhangi bir ev, okul ve iş yeri tahliyesi gerçekleştirmediklerini söyledi.

Tahliye tünelinin kapak kısmında bulunması gereken vananın henüz yerleştirilmemiş olması nedeniyle bu kapağın basınçtan etkilenmesi ihtimali üzerine Dim Çayı havzasında kalan bölgenin yaşayanlarına uyarıda bulunduklarını ifade eden Doğan, ''Ancak herhangi bir ev, okul ve iş yeri tahliyesi gerçekleştirmedik. Çünkü bu kırılan kapaktan akan su zaten Dim Çayı havzasının taşıyabileceği hacimden daha küçük kapasitede'' dedi.

Barajın olduğu bölgeye araç girişine izin verilmiyor. Dim Barajı'na giden alt kesimdeki yolları trafiğe kapattı. Dim Barajı'na ulaşmak isteyen gazeteciler de, üst yola yönlendirildi.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, sabah saat 06.00'da Dim Barajı Derivasyon Tüneli'nin su alma yapısına ait geçici emniyet kapaklarının henüz belirlenemeyen bir sebeple yerinden hareket ettiği belirtilerek, üzerindeki suyun derivasyon tüneline ve oradan da Dim Çayı'na akmaya başladığı kaydedildi.
Dipsavak içerisindeki yaklaşık 2 metre çapındaki cebri borudan geçen su miktarının 175 metreküp/saniye civarında olduğunun belirtildiği açıklamada, bu debinin 350 metreküp/saniye kapasiteli Dim Çayı yatağında taşkın yönünde herhangi bir olumsuz etkisinin olmadığı ifade edildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Dipsavak vana odası, önündeki tıkaç betonunun sudan zarar görmesi halinde Dim Çayı'na akacak suyun artma ihtimaline karşı tedbir alarak Dim Çayı çevresindeki vatandaşlar konu hakkında bilgilendirilmektedir. Konu DSİ ve ilgili kamu kuruluşları tarafından yakından takip edilmekte olup, gerekli tedbirler alınmaktadır.''

Yapımı geçtiğimiz yıl sonunda tamamlanan Dim Barajı'nda 17 Ocak 2009 tarihinde düzenlenen toplu açılış töreniyle su tutulmaya başlanmış, baraj henüz tam olarak dolmamıştı.

 

ŞİRKET MÜHENDİSİNİN GÖRÜŞÜ-

Dim Barajı'nı inşa eden firmanın mühendislerinden Ali İhsan Yıldırım ise ''tahliye kapağının patladığı'' yolundaki ifadenin teknik olarak yanlış olduğunu dile getirerek, barajın alt kısmında bulunan dip savak önündeki duma kapaklarından birinin, bilinmeyen bir nedenle yerinden çıktığını ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler