Alevi çalıştayları kitap haline geldi
Alevi yurttaşların sorunlarını tespit etmek ve çözüm konusunda adımlar atmak için gerçekleştirildiği belirtilen 7 Alevi çalıştayında yapılan müzakereler kitap haline getirildi.
Çalıştayların 7 oturumu, Madımak Oteli ile ilgili toplantı, Alevi inanç önderlerine verilen yemekte yapılan müzakerelerle, çalıştay ön raporu ve çalıştaylar hakkında basında yer alan haberler 11 cilt halinde basıldı.
Sunum yazısını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan kaleme aldığı kitaplarda, Devlet Bakanı Faruk Çelik de çalıştay süreci hakkında değerlendirmelerde bulundu.
''Alevi Belleği'' olarak tanımlanan ve 2 bin 500 adet basılan ciltler, çalıştaylara katılan 600 davetli başta olmak üzere milletvekillerine, il ve üniversite kütüphanelerine, rektörlüklere, tüm Alevi sivil toplum kuruluşlarına, diyanet işleri başkanlığına, tv ve gazetelerin yöneticilerine, yazarlara ve entellektüellere gönderilecek.
Kitaplar, Devlet Bakanı Çelik'in düzenleneceği basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaşılacak.
''Tutanaklar, devlet-vatandaş buluşmasının önemli unsurları"
Başbakan Erdoğan sunum yazısında, hükümetleri döneminde demokratikleşme, şeffaflaşma, hukukun üstünlüğü, insan hakları, özgürlükler, birlik ve bütünlüğün pekiştirilmesi gibi hususlarda kararlı adımlar atıldığını ifade etti.
Bu alandaki en büyük adımlarımızdan birinin, ''Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi'' olarak adlandırılan ''Demokratik Açılım'' süreci olduğunu belirten Erdoğan, bu süreçte farklı toplumsal kesimleri ilgilendiren tüm sorun alanların masaya yatırılarak en geniş şekilde tartışıldığını, hal yoluna konmaya çalışıldığını kaydetti.
Bu kapsamda 7 etap halinde gerçekleştirilen Alevi çalıştaylarının, Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi çerçevesinde başlatılan girişimler içinde taşıdığı öneme değinen Erdoğan, çalıştayların Alevi vatandaşların sorunları konusunda ilgili tarafların görüşlerine doğrudan kulak vermek, sorunları doğrudan tespit etmek, çözümü konusunda bilgi eksenli adımlar atmak ve konunun enine boyuna tartışılmasını sağlamak bakımından çok yararlı olduğunu vurguladı.
Açılım süreci ve çalıştayları, ''Devletin Alevi vatandaşlara ilişkin tarihsel hafızasını gözden geçirme hatta yeniden oluşturma konusunda bir milat'' olarak niteleyen Başbakan Erdoğan, bu süreç sonunda ülkedeki her bir vatandaşın kendini daha özgürce ifade edebileceği, milli birlik ve bütünlüğün daha da güçleneceği yönündeki inancını dile getirdi.
Devlet Bakanı Çelik'i de bu süreç dolayısıyla kutlayan Başbakan Erdoğan, yayınlanan tutanakların devlet vatandaş buluşmasının önemli unsurları arasında yer alacağını kaydetti.
''Metinler, vazgeçilmez bir arşiv niteliği taşımaktadır"
Devlet Bakanı Çelik ise çalıştay sürecini değerlendirdiği yazısında, değişik mahfillerde dillendirilen ve yer yer sert unsurlarla takviye edilen söylem ve çıkışların soğukkanlı bir şekilde ele alınması için olayın belli başlı taraflarını kademeli olarak bir araya getirmek ardından da ulaşılan diyalog zemininde gerçek ve sahici çözümleri devreye sokmak gerektiğini belirtti.
Çalıştayların, mevcut durumun netlik kazanmasında bir hayli verimli olduğunu ifade eden Bakan Çelik, toplumsal birlik ve kardeşlik düzeyinde yeni fırsat alanları yaratan müzakere süreçlerinin, karşılıklı anlayış, hoşgörü ve diyalog alanındaki beklentileri de çoğalttığına işaret etti.
Yayınlanan tutanakların, hem devlet hem de toplum nezdinde yaygın kabul gören Alevi algısı açısından ciddi bir referans değeri taşıdığını vurgulayan Çelik, şunları kaydetti:
''Yaklaşık 500 kişinin aktif katılımını yansıtan bu çalıştaylarda hemen herkesin üzerinde uzlaşacağı görüş ve düşünceler olduğu gibi pek çok kişiyi pekala rahatsız edebilecek görüş ve düşünceler de olmuştur. Bu vesileyle dile getirilen yaklaşımların, niteliği ne olursa olsun, bunların hiçbirinin ilgili Bakanlığımızı bağlamadığını bu vesileyle belirtmek gerekir.
Sorunun ele alınışında ortaya çıkan görüşlerin ılımlı, agresif, sıradışı, fantastik ya da makul olmaları tartışma kültürümüzün sınırlarını yansıtması açısından dikkatle incelenmeyi gerektirmektedir. Buna karşılık Bakanlığımız, çalıştaylar sürecinde ilerde bu toplantılarda neler olup bittiği konusunda ortaya çıkabilecek polemiklere meydan vermemek için, sorumluluğunun bir gereği olarak bu verileri kamuoyuyla paylaşma kararlılığını her fırsatta dile getirmiştir. Aslında bu metinler, konunun mahiyetini öğrenmek ve çözüm noktasında gelinen noktaları görmek için vazgeçilmez bir arşiv değeri de taşımaktadır.''
Bakan Çelik, Alevilerin sorun ve taleplerinin doğrudan değerlendirildiği çalıştaylar sonucunda hazırlanan raporun, Alevi taleplerinin ele alınıp karşılanması konusunda bir yol haritası işlevi göreceğini ifade etti.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti