Alevilerden CHP'ye Mansur Yavaş tepkisi

Alevi örgütleri, CHP'nin Ankara büyükşehir belediye başkan adaylığına MHP'li Mansur Yavaş'ı göstereceği iddialarına tepki gösterdi. Alevi örgütlerinin açıklamasında, isim vermeden Mansur Yavaş eleştirilirken "Türkiye'nin başkentinde MHP liderliğine soyunmuş, bu kimliğini koruyan bir şahsiyetin CHP merkezinde aday olarak konuşuluyor olması bile son derece vahim bir durumdur" denildi.

Yayınlanma: 14.12.2013 - 19:32
Abone Ol google-news

Aralarında Alevilerin en büyük örgütü olan Alevi Bektaşi Federasyonu ile Alevilik Araştırmaları Merkezi, Çankaya Cemevi Yaptırma Derneği ve Hüseyin Gazi Derneği'nin de bulunduğu örgütler Maraş Olayları'nın 35. Yıldönümü nedeniyle ortak yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, isim verilmeden MHP'li Mansur Yavaş'ın CHP'den aday gösterilme kararı eleştirildi:

"Maraş katliamının acısı dinmedi"

"Maraş katliamının bundan tam 35 yıl önce gerçekleştiği" anımsatılan açıklamada, "Maraş katliamının acısı dinmedi, yarası kanamaya hala devam ediyor. Aralık 1978'de Maraş'ta insanlık tarihinin gördüğü en vahşi katliamlardan birini gerçekleştiren asıl failler ne yazık ki yakalanmadı, yargılanmadı, hak ettikleri cezalara çarptırılmadı, yani adalet yerini bulmadı. Maraş'ın faillerinin MHP çevreleri olduğu, mahkeme tutanaklarında tarihsel bellekte yerini almış bulunuyor" denildi.

"Dünün katliamcı zihniyetinin bugünün iktidarında Aleviliğin asimilasyonu, red ve inkarı, hak ve hukukunun yok sayılmasıyla devam ettiği" savunulan açıklamada, "Dün Maraş'ta Aleviler katledilmişti, bugün ise katledilmek istenilen Aleviliktir. Alevilerin yarası tüm toplumun yarasıdır. 35 yıl sonra bu yara ancak tam demokratik, insan haklarına dayalı, baskı ve sömürünün olmadığı, insanların insanca yaşadığı bir Türkiye'de sarılabilir" denildi.

Mart ayında yapılacak yerel seçimlerin Türkiye için son derece önemli olduğu vurgulanan açıklamada, "Önümüzdeki yerel seçimler ülkemiz ve insanlarımız için bu açıdan son derece yaşamsaldır. Yerel seçimler aydınlık bir Türkiye için başlangıç olacaktır" değerlendirmesi yapıldı. Açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

"Aydınlığın anahtarı demokratik, sol, halkçı bir siyasal anlayışı yerel yönetimlerde hâkim kılmaktır. Var olan zalim ve vicdansız iktidarın karanlığından kurtuluşun yolu asla sağcı, geçmiş ve şimdiki siyasal kimliği ile Alevilerin yarasını kanatacak olan adaylarla seçimlere gitmek olamaz. Sağdan oy almak demek sağcılığı tescilli şahsiyetleri meydana sürmek demek değildir. Türkiye'nin başkentinde MHP liderliğine soyunmuş, bu kimliğini koruyan bir şahsiyetin CHP merkezinde aday olarak konuşuluyor olması bile son derece vahim bir durumdur. Acıdır ve Alevi toplumunu acıtmaktır. Tek seçenek yüzünü halka ve gerçeğe dönmektir."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler