Almanlar, sınırdaki bilgileri Türkiye'ye sansürleyerek verecek

Almanya'nın Tornado keşif uçaklarıyla toplayacağı bilgileri, Türkiye'ye sansürleyerek vereceği iddia edildi.

Yayınlanma: 04.12.2015 - 14:47
Abone Ol google-news

IŞİD’e karşı savaşa Suriye’de destek vermek için 6 Tornado keşif uçağı, bir yakıt ikmal uçağı, bir fırkateyn ve 1200 askerlik mürettebat gönderecek Almanya’nın, Tornado’larla toplayacağı bilgilerin, NATO partneri Türkiye’ye sansürleyerek verileceği ileri sürüldü. Spiegel dergisi, ulaştığı gizli belgelere dayanarak verdiği haberde, Berlin’in Ankara’ya güvenmediği için IŞİD’e karşı yürüteceği askeri misyon çerçevesinde toplayacağı bilgileri Ankara ile kısmen paylaşacağını bildiriyor. Tornadolar yüksek çözünürlüklü kamera ile topladıkları bilgileri uydu üzerinden, ABD’nin öncülüğünde hava saldırılarını düzenleyen koalisyona aktarabilecek. Ancak Spiegel, toplanan bilgilerin paylaşımı konusunda son günlerde Alman Ordusu’nda yoğun tartışmalar yaşandığı ve sonuçta, toplanan bilgilerin Türkiye’ye sansürlenerek verilmesinin kararlaştırıldığını yazdı.

 

2 nedeni var

Güvensizliğe ise Türkiye’nin şimdiye kadar IŞİD ile mücadeledeki tutumu gerekçe gösteriliyor. Alman askeri uzmanlar, Tornadoların Suriye’de topladığı bilgilerin Ankara ile paylaşılması halinde, Türkiye’nin bunu, IŞİD ile mücadelede ABD’nin karadaki partneri olan YPG ve PKK’lı milisleri bombalamada kullanabileceği endişesinin hakim olduğunu aktardı. Bilgilerin NATO partneri Türkiye tarafından Kürtlere karşı kullanılmasını engelemek amacıyla keşif sitemine “red card holder” programları yüklendiği ve istenmeyen bilgilerin Ankara’ya aktarılmasının bu sekilde engellenmesinin mümkün olacağı belirtiliyor. Bunu da Katar’daki merkezde görevlendirilecek Alman askeri kontrolcülerin yapacağı kaydediliyor.

 

Erdoğan’la görüştü

Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’la İncirlik’in kullanımı için Ankara’da görüşen Federal Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Türkiye’nin adını anmadan, sadece hedeflenen sonuçlar elde edildiğinde bilginin koalisyonda yer alan küçük bir grupla paylaşılacağını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler