Altın Çilek Karadeniz'de yetişecek

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünce bir yıldır sürdürülen çalışmada, Güney Amerika'da İnkalarca And Dağları'nda yetiştirilen ve süper meyve olarak adlandırılan altın çileğin Karadeniz Bölgesi'nde yaygınlaştırılması amaçlanıyor.

Yayınlanma: 29.08.2011 - 08:36
Abone Ol google-news

OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çelik, yaptığı açıklamada, fakültenin araştırma ve uygulama çiftliğinde bir yıldır deneme amacıyla altın çilek yetiştirdiklerini belirtti.

Altın çileğin dünya tarihinde ilk kez Güney Amerika'da İnka uygarlığınca And Dağları'nda yetiştirildiğine işaret eden Çelik, bu meyvenin yüzyıllardır var olmasına rağmen modern tarım teknikleri altında yetiştirilmesinin ve tarımsal sanayide kullanımının yeni olduğunu söyledi.

Karadeniz Bölgesi'nin dağlık ve engebeli arazileri ile düz arazilerinde alternatif ürün olarak altın çilek yetiştirilebileceğini kaydeden Çelik, altın çilek yetiştiriciliğinde başarılı sonuçlar aldıklarını belirtti.

Prof. Dr. Çelik, ''Giresun ve Samsun'da altın çilek üretim çiftlikleri kurduk. Yaklaşık 300 bin fide ürettik. Beklentimizin üzerinde oldukça başarılı sonuçlar aldık. Şimdi bütün Karadeniz Bölgesi'nde yetiştirilmesi için çalışıyoruz. İnsanları bilgilendiriyoruz. İnsan yaşantısında sayılamayacak kadar yararı olan süper meyvenin bölgemizde yetiştirilmesini yaygınlaştırıyoruz'' diye konuştu.
Altın çileğin gerek sağlık gerekse kullanım özellikleri bakımından en önemli meyvelerden olduğuna işaret eden Çelik, şunları kaydetti:

''Süper meyve olarak isimlendirilen altın çilek, meyve suyu endüstrisi için bulunmaz bir nimettir. Altın çileğin meyve özünden, tohumlarından hatta posasından elde edilen yağlar zayıflama rejimleri için gerekli olan K vitamini, esansiyel yağ asitleri ile karotenoitler bakımından son derece zengindir. Birçok hastalığa karşı kullanılmaya başlanan bitkisel ilaçlar sektöründe altın çilek mükemmel bir meyvedir. Altın çilek, taze meyve olarak tüketildiğinde cildi gererek güneş zararına karşı korumaktadır. Yaşlanmayı engellemekte, kan şekerini düşürmekte, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmektedir. Ayrıca ağrıları gidermekte, ateşi düşürmekte, astım, alerji, boğaz ağrısı, bağırsak parazitleri ile deri hastalıkları üzerine olumlu etkiler yapmaktadır. Akciğer, karaciğer ve meme kanseri hücrelerini öldürmektedir. İçerdiği bitkisel steroidler sayesinde bağışıklık sistemi hastalıkları ile alerji ve organ nakilleri sonrasında önemi artmaktadır. Araştırmalarda bütün bu özellikleri ispat edilmiştir. Böyle bir meyve insan sağlığı için çok önemlidir. Bu nedenle bölgemizde alternatif ürün olarak geliştirilmesini ve üretilmesini arzuluyoruz.''
Çelik, meyvenin yaprakları, gövdesi, kökleri ve öz suyunun ilaç ve gıda sanayisinde kullanıldığını belirtti.

Altın çileğin taze meyve olarak, konserve, reçel, marmelat ve sos olarak kullanılabildiğini ifade eden Prof. Dr. Çelik, ''Yaş pastalarda pasta süsü olarak değerlendirilen taze altın çilek meyveleri pudinglerde, baharatlı salça, turta, tatlı ve dondurmalarda da kullanılmaktadır. Meyve kokteyli, meyve salatası, bal ile tatlandırılarak tatlı şeklinde, çikolata kaplı meyve olarak değerlendirilmektedir'' dedi.

Altın çileğin en çok Mısır, Güney Afrika, Hindistan, Yeni Zelanda, Avustralya, Peru, Şili, Arjantin ve Kolombiya'da yetiştirilerek ihraç edildiğini belirten Çelik, Karadeniz Bölgesi'nde birkaç yıl içinde altın çilek üretiminin kivide olduğu gibi yaygın hale geleceğini ve üreticilere iyi bir gelir sağlayacağını ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler