Amasya Genelge'sinin 91. yıldönümü

Amasya Genelgesi'nin yayımının 91. yıl dönümü dolayısıyla, o dönemde 5. Kafkas Fırkası Karargahı olan tarihi Saraydüzü Kışlası'nın bulunduğu bölgede tören düzenlendi.

Yayınlanma: 22.06.2010 - 08:46
Abone Ol google-news

Törende, Atatürk Anıtı'na çelenk konulduktan sonra saygı duruşunda bulunuldu ve 15. Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı Bandosu eşliğinde İstiklal Marşı okundu.

Daha sonra törende, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından gönderilen mesaj okundu.
Gül mesajında, Amasya Genelgesi'nin yayımlanmasını, Erzurum ve Sivas kongrelerinin toplanması ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılması, ülkenin kurtulması ve bağımsız yeni bir devlet kurulmasını amaçlayan sürecin en önemli kilometre taşları olarak nitelendirdi.

Amasya Genelgesi'yle Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlük iradesinin, vatanına sahip çıkma kararlılığının, tüm dünyaya en güçlü şekilde ilan edildiğini bildiren Gül, Amasya Genelgesi'nin yıl dönümünde, Cumhuriyet'in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, dava ve silah arkadaşlarını, Amasya'da alınan tarihi kararlara imza atanları, tüm şehit ve gazileri saygı ve rahmetle andığını bildirdi. Gül, 1919 yılında Atatürk ve silah arkadaşlarını büyük bir sevgiyle bağrına basan Amasyalıları da saygı ve şükranla yad ettiğini kaydetti.

Amasya Genelgesi'nin okunmasının ardından, temsili milli mücadele ateşinin yakılması ile tören sona erdi. Törene, Vali Halil İbrahim Daşöz, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mustafa Canatan, Belediye Başkanı Cafer Özdemir ile askeri ve sivil erkan katıldı.


Amasya Genelgesi

Ulusal Kurtuluş Mücadelesi'ne giden yolda en önemli adımlardan biri olarak bilinen Amasya Genelgesi (Tamimi), o dönemde 9. Ordu Müfettişi olan Mustafa Kemal Paşa tarafından hazırlandı. Mustafa Kemal'in arkadaşları Rauf Bey (Orbay), Ali Fuat Paşa (Cebesoy) ve Albay Refet Bey (Bele) tarafından da imzalanan Amasya Genelgesi, başlıca şu noktaları kapsıyordu:
''Vatanın bütünlüğü, milletin istiklali tehlikededir. İstanbul hükümeti, üzerine aldığı sorumluluğun gereklerini yerine getirememektedir. Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır. Milletin durumunu gözden geçirmek, hak isteyen sesini bütün dünyaya duyurmak için her türlü etkiden ve denetimden uzak milli bir kurulun varlığı gereklidir.

Anadolu'nun her yönden en güvenli yeri olan Sivas'ta milli bir kongrenin acilen toplanması kararlaştırılmıştır. Bunun için bütün illerin her sancağından, halkın güvenini kazanmış üç delegenin, olabildiğince çabuk yetişmek üzere hemen yola çıkarılması gerekmektedir. Her ihtimale karşı bu durum milli bir sır gibi tutulmalı ve delegeler gereken yerlere kimliklerini gizleyerek gelmelidirler.

Doğu illeri adına 10 Temmuzda Erzurum'da bir kongre toplanacaktır. Diğer illerin temsilcileri, bu tarihe kadar Sivas'a geleceklerinden Erzurum Kongresi'nin üyeleri, belirlenecek zamanda genel toplantıya katılmak üzere Sivas'a hareket edecektir.
Askeri ve sivil kuruluşlar hiçbir suretle kaldırılmayacaktır. Vatanın herhangi bir tarafına yeniden yapılacak düşman işgal hareketleri bütün orduyu ilgilendirecek ve meydana gelen duruma göre memleketin savunmasına birlikte girişilecektir.
Silah ve savaş malzemesi kesinlikle elden çıkarılmayacaktır.''

 

Kılıçdaroğlu'ndan Amasya Tamimi mesajı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Amasya Tamimi'nin yayınlanışının 91.yıldönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda "Dün olduğu gibi bugün de milletin makus talihini yine milletin azim ve kararı yenecektir" dedi. Kılıçdaroğlu, Amasya Tamimi'nin yayınlanışının 91.yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Gazi Mustafa Kemal'in bağımsızlık savaşını başlatmak için seçtiği en önemli kilometre taşlarından biri olan Amasya Genelgesi'nin, milletin makus talihini kırmak ve özgürlüğüne sahip çıkmak iradesi olduğunu belirterek "Amasya Tamimi'nde milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır denilmiştir. 91 yıl önce söylenen bu söz günümüzde de geçerlidir. Dün olduğu gibi bugün de milletin makus talihini yine milletin azim ve kararı yenecektir. Bu duygu ve düşüncelerle, Amasya Tamimi'nin 91. Yıldönümünü gururla kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bağımsızlık mücadelesinin kahramanlarını saygıyla, sevgiyle selamlıyorum" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler