Amatörde futbol unutulunca

İstanbul 1. Amatör Ligi’nde iki hafta önce oynanan Karadolapspor ile Zeytinburnuspor karşılaşmasında yaşananlar futbol dünyasında farklı algılara neden olurken, siyasi kimlikler bir kez daha ön plana çıktı.

Yayınlanma: 02.01.2015 - 19:30
Abone Ol google-news

Yaşanan tribün olayları ve taciz nedeniyle maçı 4-2 kazanan Karadolap, Z.Burnu’na 3-0 hükmen yenilmekle kalmayıp, sezon sonuna kadar da sahasında maç oynamama cezası aldı.

Peki ne olmuştu? Bu soruyu olayı yaşayanlara sorduk. Öncelikle hedefteki ekip, Eyüp-Alibeyköy arasında sıkışan bir semtin takımı. 40 bin kişinin yaşadığı Karadolap, solcu gelenekten gelen Alevilerin yoğun olarak yaşadığı bir yer. Gezi şehitlerine sahip çıkan, ötekileştirmeye direnen mahallenin değerleri takıma da yansımış. Soma faciasına koydukları tepki ve Feriköy deplasmanından ayrılırken Berkin’in mezarını ziyaret etmeleri sempati yaratmış. Semtte, esnafı da, futbolcuyu da, kulüp yöneticisini de dinliyor, bin ah işitiyoruz.

Anafikir bildiğimizden farklı değil. Futbola siyaset karıştırmayın” diyenler, tuhaf bir şekilde tam olarak bunu yapıp kendisi gibi düşünmeyenleri sistem dışına itiyor. Kulüp Başkanı Çayan Dursun, kulübün yapısını, Karadolapspor-Zeytinburnuspor maçında yaşananları ve bunların nedenilerini bandı biraz geri sararak anlatıyor:Toplumsal meselelere karşı söyleyecek sözümüz, bunlar karşısında farklı duruşumuz var. Sadece federasyonla değil yerel yönetmle de sıkıntılıyız. AKP’li Eyüp belediyesi bizden başka herkesi destekliyor. Duruşumuz nedeniyle her deplasmanda, ırkçı tezahüratlara maruz kalıyoruz. İlk maçta da benzerleri oldu. Bu nedenle iç sahadaki maça mahalleli yoğun ilgi gösterdi. Aslında her maçta yaşanan şeylere benzer bir durum vardı. Polisin durduk yere biber gazı sıkması, olayları ateşledi. Muştalar, pompalı silahlar, namlular... Gerginlik yaşandığını kabul ediyoruz ancak maç yarım bile kalmadı. Karşılaşmanın ardından da rakip takımın oyuncularını kulüp yöneticileri olarak uğurladık.”

Mahalle sakinlerinin anlattıkları da kulüp yöneticilerinden farklı değil. Mahallede yıllardır kahvehane işleten Ali Çanga da basına yansıyan ‘mühimmat’ın konuk ekibe ait olduğunu savunuyor.

Esnaf böyle derken iddialara göre Zeytinburnuspor takımının stada gelmesiyle birlikte Karadolapspor’un taraftarları pompalı tüfek ve kurusıkı tabancalarla havaya ateş açtı, rakip futbolculara ağza alınmayacak küfürler etti. Yine iddiaya Zeytinburnusporlu futbolcular sahaya çıkarken Karadolapspor taraftarlarının fiziki saldırılarına maruz kalmış. Bu sırada oyuncuların çeşitli yerlerine demir muştalarla vurulmuş. Bunlar Z.Burnu cephesinden yansıyanlar.

Ve son söz TFF’nin yetkili ağzı Ali Düşmez’de. Yıllarını amatör futbola veren Düşmez, amatör kümenin bu tip bir haberle gazetelere çıkmasına üzülmüş. “Sporu spor gibi görmeyice böyle oluyor. Zeytinburnu da Karadolap da sıkıntılı yerler. İşi siyasi boyuta çekince bu tip olaylar yaşanıyor. Keşke 2 maçta da mahallelerin durumuna göre özel önlem alınsaydı. Maç sahada bitmiş sonraki kararı hukuk kurulu ve ceza kurulu vermiş” demekle yetinse de, bu tip olayların Türkiye’nin tüm sıkıntılı bölgelerinde yaşandığına dikkat çekiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler