Amerika’yı karıştıran sınır dışı

Mahkeme 24 yıldır ABD’de yaşayan PKK’li İbrahim Parlak’ın sınır dışı edilmesini erteledi.

Yayınlanma: 25.12.2015 - 07:46
Abone Ol google-news

ABD, 23 yıl önce siyasi iltica tanıdığı PKK’li İbrahim Parlak hakkındaki sınır dışı kararının uygulanmasını 90 gün erteledi. Michigan eyaletinin Harbert kentinde Kafe Gülistan adlı bir restoran işleten Parlak hakkındaki karar, 11 Eylül saldırıları sonrası “terörle mücadele” ruhuyla alınmış, Senatörlerin girişimleriyle on yıldır uygulanamamıştı.

‘Kendine ülke bul’

Avukat Robert Carpenter, ABD İç Güvenlik Bakanlığı’nın önceki gün açıklanan erteleme kararını BM İşkenceyi Önleme Sözleşmesi çerçevesindeki başvurusuna istinaden aldığını belirtti. Sözleşmenin 3. maddesi, taraf devletlerin bir şahsı işkenceye tabi tutulacağı kanaatini uyandıran başka bir devlete iade etmelerini yasaklıyor. Carpenter, erteleme kararına rağmen Türkiye’nin yıllar önce vatandaşlıktan attığı Parlak için seyahat belgeleri hazırlayıp ABD’ye ilettiğini öne sürdü.

ABD’nin PKK’yi terör örgütü listesine almasının ardından Parlak’ın Yeşil Kartı 1999’daki vatandaşlık başvurusu sırasında iptal edilmişti. Parlak 2002’de iltica başvurusunda da “bir terör örgütüne mensup olduğunu gizlemekle” suçlandı. Parlak ise başvurusunda PKK’li olduğunu beyan ettiğini savundu.

2004’te gözaltına alınıp 10 ay hapis yatan Parlak, mahkemede PKK’yi hâlâ desteklediğini söyleyince hakkında sınır dışı kararı verildi. Kendisini kabul edecek bir ülke bulması da söylendi. Ancak arkadaşları ve müşterilerinin başlattığı ‘Free Ibrahim’ (İbrahim’e özgürlük) kampanyası New York Times Magazine’e kapak olacak kadar büyüyünce Michigan Senatörü Carl Levin, kararın ikişer yıl ertelenmesi için iki kez karar çıkarttı. Ancak Levin geçen yıl emekli oldu, kararın süresi de dün akşam doldu.

NYT’ın ulaştığı Parlak, erteleme kararından memnun olmasına karşın kendini güvende hissetmediğini, ABD’den ‘terörist’ damgası yediği için 80’i aşkın ülkenin iltica talebini geri çevirdiğini belirtti.

İbrahim Parlak kimdir?

1988’de dağda yakalandıktan sonra bir ay işkence gördüğünü söyleyen İbrahim Parlak (52), Suriye sınırından Türkiye’ye geçerken girdikleri çatışmada iki askeri öldüren PKK’li grupta yer aldığı iddiasıyla 16 ay hapis yattı. Polise bir cephaneliğin yerini göstererek erken tahliye edildi. Korku duyduğunu söyleyen Parlak, 1991’de 28 yaşındayken sahte pasaportla ABD’ye gitti. Parlak’ın ABD’li eşinden 1997’de bir kız çocuğu oldu. Parlak’ın adı, eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın yazışmalarında da yer alıyor. Clinton, 2009 yılında Parlak’la ilgili haber içeren bir e-postayı “Bu davayı takip ediyorum” notuyla bir bakanlık çalışanına yönlendirmiş.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler