Anadolu Ajansı İstanbul’a taşınıyor

Hükümet, Anadolu Ajansı’nın genel müdürlüğünü Ankara’dan İstanbul’a taşımayı planlıyor. 6 Nisan 1920’de Halide Edip Adıvar ve Yunus Nadi’nin öncülüğünde Ankara’da kurulan ve kuruluş genelgesini Atatürk’ün imzaladığı Anadolu Ajansı’nın İstanbul’a taşınma gerekçesi ise “tüm gazete ve televizyonların İstanbul’dan yönetilmesi”.

Anadolu Ajansı İstanbul’a taşınıyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 21.03.2017 - 21:44


Anadolu Ajansı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışından 17 gün önce 6 Nisan 1920’da kuruldu. “Bir ajans teşkilatının” kuruluşuna karar veren Cumhuriyet Gazetesi’nin kurucusu Yunus Nadi ile Halide Edip, ajansın adı için üç seçenek üzerinde durdu. “Türk”, “Ankara”, “Anadolu” seçenekleri arasında Anadolu Ajansı ismine karar verdiler. Mustafa Kemal Atatürk’ün karargahı olan Ziraat Mektebi’nde Anadolu Ajansı’nın kurulması gündeme getirildi ve ajans Atatürk’ün imzasının bulunduğu bir genelge ile kuruldu.

Mustafa Kemal Paşa imzalı genelge

Mustafa Kemal Paşa imzalı kuruluş genelgesinde, “İslamın canevi olan Osmanlı Saltanatı merkezinin düşman işgaline geçmesi, bütün ülke ve ulusumuzun en büyük tehlikeyle karşılaşması sonucu olarak bütün Rumeli ve Anadolu'nun giriştiği ulusal ve kutsal savaşım sırasında, Müslüman kişilerin iç ve dış en doğru havadisle aydınlanmalarının zorunlu bir gereksinme olduğu önemle göz önüne alınmış, bunun sonucu, burada en yetkili kişilerden oluşan bir özel kurul yönetiminde, ‘Anadolu Ajansı’ adı altında bir kurum kurulmuştur” ifadeleri kullanıldı.

İlk bürosu karargah

Milli Mücadelenin karargahı Ziraat Mektebi’nde ajans için bir büro oluşturuldu. 12 Nisan 1920’den itibaren ilk haberler, Ajansın bu ilk bürosundan servis edildi. Mustafa Kemal Paşa, 18 Nisan 1920’da yayımladığı genelgede, Anadolu Ajansı’nın haberlerinin iletilmesinde doğabilecek kusurlarıns “vatan suçu” oluşturabileceğini vurguladı.

97. yaşında İstanbul’a

Hükümetin, “Ankara” isminin dahi düşünüldüğü Anadolu Ajansı’nın Ankara’dan taşınması planları üzerinde durduğu öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, TRT’nin İstanbul’daki birimleri ile birlikte Anadolu Ajansı genel müdürlük yönetim birimi ile editöryal kadronun, kapatılan Zaman Gazetesi’nin Yenibosna’daki binalarına taşınması da konuşulan iddialar arasında. Buna göre, Ajans’ın Ankara merkezinin de bölge müdürlüğü seviyesine düşürüleceği ifade edilirken, özellikle bakanlıkları takip eden muhabirlerin görevlerinde ve sayılarında bir değişiklik yapılmayacağı ifade edildi. Ajansın taşınma işleminin gerekçesi “tüm gazetelerin ve televizyonların yönetim yerinin İstanbul’da bulunması”na dayandırıldı. Ajansın bazı genel müdür yardımcılarının haftanun büyük bir bölümünde İstanbul’da çalıştığı bilgisi verildi.

Referendumdan sonra

Sözkonusu taşınma planı uzun yıllardır dile getiriliyordu. Ancak edinilen bilgiye göre bu yıl ajansın toplu iş sözleşmesine bu yönde kayıt düşüldü. Anadolu Ajansı ile Hak-İş’e bağlı Medya-İş Sendikası arasında 2016-2018 yılları 3. dönem toplu iş sözleşmesi, Ocak ayı başında Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un da katıldığı bir törenle imzalandı. Sözleşmenin 12. maddesinde, “AA Genel Müdürlüğü’nün İstanbul’a taşınma planı göz önünde bulundurularak, İstanbul’a yapılacak görevlendirmeler hariç olmak üzere, Medya-İş üyesinin çalıştığı il değiştirilemez” ifadeleri yer aldı. Taşınma sürecinin referandumdan sonra başlatılacağı, ilgili hukuksal altyapının da henüz oluşturulmadığı ifade edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler