Bağışıklığın en büyük destekçisi: Arı ekmeği nedir?

Uzmanlar, son zamanlarda vitaminlerin yerini almaya başlayan arı ekmeğinin sindirim sistemi sağlığı açısından önemini vurgulayarak, düzenli tüketilmesini öneriyor. Arı ekmeğinin alt solunum yolları için antibakteriyel etkinlik gösterdiği biliniyor.

Yayınlanma: 24.06.2021 - 00:00
Bağışıklığın en büyük destekçisi: Arı ekmeği nedir?
Abone Ol google-news

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının etkisiyle, bağışıklık ve bağışıklığı yüksek tutmak son derece önem kazandı. Bu konuda son zamanlarda sentetik vitaminlerin yerini almaya başlayan arı ekmeği, bağışıklığı kuvvetlendirici en güçlü besinlerden biri olarak gösteriliyor. Uzmanlar, arı ekmeğinin sindirim sistemi sağlığı açısından önemini vurgulayarak, düzenli tüketilmesini öneriyor.

Arı ekmeğinin doğal bir arı ürünü olduğunu vurgulayan Fitoterapi Uzmanı Doç. Dr. Engin Celep, “Arılar bitkilerin tozlarını (tohumlarını) toplayıp kovana getirir, kendi enzimlerini katar ve petek gözlerinde depolar. Bu ürüne polen denir. Petek gözlerinde depolanan polen arıların enzimleri sayesinde zamanla fermente olur ve arı ekmeğine dönüşür. Yani arı ekmeği, polenin dış zarının arının kendi enzimleriyle sindirilmesi sonucu, besin içeriği açığa çıkmış fermente halidir. Enzimlerle polenin dış zarının parçalanması bir fermentasyon işlemi olup, bu fermentasyonda yararlı bakteriler gelişmektedir” dedi.

YÜZDE 35 DOĞAL PROTEİN İÇERİYOR

Dr. Celep ayrıca, “Arı ekmeği, bileşiminde bulunan Lactobacillus bakterileriyle doğal probiyotik bir gıdadır. İçeriğinde doğal olarak lipitler, antioksidanlar, aminoasitler, enzimler, A, D, E, K, C ve B grubu vitaminlerini ve magnezyum, demir, selenyum, çinko, potasyum, kalsiyum minerallerini bulundurur. Ayrıca yaklaşık yüzde 35 oranında doğal protein içerir” diye konuştu.

ANTİBAKTERİYEL ETKİSİ TESPİT EDİLDİ

2011 yılında Tokyo Üniversitesi’nde yapılan bilimsel bir çalışmada, arı ekmeğinin, antibakteriyel etkinliğinin araştırıldığını belirten Celep, “Arı ekmeğinin, üst ve alt solunum yolları ile üriner sistem için oldukça patojen olan bakteri türlerine karşı, güçlü antibakteriyel etkinlik gösterdiği tespit edilmiştir. Bu nedenle arı ekmeğinin antibakteriyel etkisi ile mevcut tedavilerde antibiyotik kullanımını azaltabileceği ve tedavi süresini kısaltabileceği düşünülmektedir.  Ayrıca antibiyotiklere dirençli bakterilerin geliştiği vakalarda da etkin bir doğal bir destek olarak kullanımı önerilmektedir” diye ekledi.

DOĞAL BİR PROBİYOTİK

Sindirim sistemi için günde 1-2 tatlı kaşığı arı ekmeği tüketilmesini tavsiye eden Gıda Yüksek Mühendisi Aslı Elif Tanuğur ise “Arı ekmeği, mide ve bağırsak sağlığı açısından değerli bir arı ürünüdür. Sindirim sistemi fonksiyonlarını düzenleyici etkileri bulunmaktadır. Arı ekmeğinin en önemli özelliklerinden biri de doğal bir probiyotik olmasıdır. Probiyotikler, bağırsak florasını dengeleyip, sağlığı olumlu yönde etkileyen canlı mikroorganizmalardır. Yani mide ve bağırsak sağlığımız için oldukça kıymetli dost bakterilerdir. Arı ekmeği de bileşiminde bulunan Lactobacillus bakterileriyle doğal bir probiyotik kaynağıdır ve sindirim sistemini düzenlemeye ve bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olur” dedi.

YETİŞKİNLER GÜNDE 1 TATLI KAŞIĞI, ÇOCUKLAR İSE 1 ÇAY KAŞIĞI TÜKETMELİ

Tanuğur, “Tüm bu özelliklerinden faydalanmak için çocukların günde en az 1 çay kaşığı, yetişkinlerin ise günde en az 1 tatlı kaşığı tüketmesi gerekmektedir. 1 tatlı kaşığı arı ekmeğinde 5-6 farklı çeşit ve en az 10 milyon probiyotik bakteri bulunur. Günde 1 tatlı kaşığı arı ekmeği tüketerek günlük probiyotik ihtiyacınızın tamamını almış olursunuz. Bu doğal ürünlerin bahsedilen faydalarından yararlanmak için her gün düzenli tüketilmesi çok önemlidir” ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler