Arıtman'dan hükümete PKK eleştirisi

CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, New York'ta ABD'deki dernek temsilcileriyle biraraya geldi. Arıtman, hükümeti eleştirerek ''Sen devlet olarak orada o kepengi indirtme, bak bakalım PKK orada kalıyor mu, kalmıyor mu?'' diye konuştu.

Yayınlanma: 02.06.2009 - 08:56
Abone Ol google-news

CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, aralarında Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) Başkanı Kaya Boztepe'nin de bulunduğu kimi dernek temsilcileri ve basın mensuplarıyla New York'un Derviş Restoranında buluştu ve onlarla Türkiye'nin gündeminde olan bazı konular hakkında görüş alışverişinde bulundu.

Konuşmasında terör örgütü PKK tarafından tehdit edilen Kürt asıllı vatandaşların can ve mal güvenliğinin sağlanması ve ticaret yapan esnafın özellikle korunması gerektiğini belirten Arıtman, hükümeti eleştirerek, ''Sen devlet olarak orada o kepengi indirtme, bak bakalım PKK orada kalıyor mu, kalmıyor mu?'' diye konuştu. 

Arıtman, laiklik konusuna değinirken, Türkiye'nin İslam dünyasında laik ve demokratik rejime sahip tek ülke olduğunu vurguladı. ''Eğer laiklik varsa demokrasi olur, eğer laiklik varsa insan hakları olur'' diyen Arıtman, ancak Türkiye'ye ''ılımlı İslam'' modelini uygun görenlerin bulunduğunu savundu. Arıtman, ''Dünya barışı ve bölgesel barış için, Orta Doğu ve Kafkas bölgesindeki istikrar ve barış için Türkiye'nin laik devlet olması, ulus-devlet olması vazgeçilmezdir'' dedi.

ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyaretine de değinen Arıtman, ''Obama'nın ziyaretinde kullandığı bazı argümanlarla aslında Türkiye'yi hiç anlamadığını, hiç bilmediğini, danışmalarının ona Türkiye'yi doğru anlatmadığını anladım'' diye konuştu. Arıtman, ABD yönetiminin Türkiye'deki ABD düşmanlığını değiştirmek istediğini, ama bu fırsatı kaçırdığını söyledi.

Arıtman, ABD'deki Türk toplumunun Türk halkını ve beklentilerini Amerikalılara daha iyi anlatmaları gereğine işaret etti.

Ermenistan ile ilişkilerle ilgili bir soru üzerine ise Arıtman, Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sinin Ermenistan'ın işgali altında olduğunu, bu işgal ortadan kalkmadan sınırları açmanın söz konusu olamayacağını kaydetti.  Ermenistan'ın Türkiye ile sınırlarını tanımadığını ve Türkiye'yi 1915 olaylarına yönelik iddialarla suçladığını hatırlatan Arıtman, bu durum devam ettiği sürece sınırların açılmaması gerektiğini söyledi.

 

"Saylan için her türlü yasal yola başvurabilirim"

CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, TBMM Onur Ödülü ve Üstün Hizmet Ödülü için ÇYDD'nin müteveffa Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan'ın aday gösterilmesinde yasal olarak hiçbir engel bulunmadığını kaydederek, Saylan'ın değerlendirme dışı bırakılması durumunda her türlü yasal yola başvuracağını bildirdi.

TBMM Onur ve Üstün Hizmet Ödülü'nün bu yıl Prof. Dr. Türkan Saylan'a verilmesini öneren CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, ısrarını sürdürüyor. Arıtman yaptığı açıklamada, "TBMM Onur Ödülü ve Üstün Hizmet Ödülü Verilmesi Hakkındaki Yönetmelik"te ödülün kimlere ve hangi şartlarda verileceği açık bir şekilde düzenlendiğini ifade ederek, yönetmeliğin hiçbir yerinde ölmüş kişilere ödül verilemeyeceği hükmünün yer almadığını hatırlattı.

Arıtman, "Bilakis ölmüş kişilerin ödüle hak kazanması durumunda ödülün yasal mirasçılarına verileceği açık bir şekilde belirtilmiştir. Bu şartlar altında ÇYDD'nin müteveffa Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan'ın aday gösterilmesinde ve ödül verilmesinde kanuni hiçbir engel yoktur. Yönetmeliğin açık hükümlerine rağmen bazı zorlama yorumlarla ödüle aday gösterdiğim Prof. Dr. Türkan Saylan'ın değerlendirme dışı bırakılması durumunda her türlü yasal takibata başvuracağımı şimdiden yetkili makamlara ve kamuoyunun bilgisine sunarım. Halkımız yağmur gibi yolladıkları e-mail ve fakslarla ödülün Prof. Dr. Saylan'a verilmesini TBMM Başkanlığından talep etmektedir. Milletimizin bu talebini Türkiye Büyük Millet Meclisinin göz ardı etmesi kabul edilemez. Türkiye Büyük Millet Meclisi Türk milletinin meclisidir. TBMM'nin adını aldığı ve temsilcisi olduğu Türk milletine karşı duyarlı ve saygılı davranacağı inancı içerisindeyim" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler