Aslı Erdoğan için hapis istemi

Kapatılan Özgür Gündem gazetesi yayın danışma kurulu üyesi Aslı Erdoğan ve yazar Necmiye Alpay'ın da aralarında bulunduğu 9 sanığın yargılandığı davada savcılıkça hazırlanan mütalaada, Eren Keskin, İnan Kızılkaya ve Kemal Sancılı'nın, "örgüt üyeliği" suçundan onbeşer yıla, Aslı Erdoğan ve Bilir Kaya'nın da "propaganda" suçundan 10 yıl dokuzar aya kadar hapisle cezalandırılması istendi. Aslı Erdoğan soruşturma kapsamında 136 gün cezaevinde kalmıştı.

Yayınlanma: 13.01.2020 - 13:26
Abone Ol google-news

Kapatılan Özgür Gündem Gazetesi'nin yönetici ve yazarlarına yönelik aralarında yazar Aslı Erdoğan, dilbilimci-yazar Necmiye Alpay'ın da bulunduğu 9 sanığın yargılandığı davada savcı mütalaasını açıkladı. Mütalaada, 5 sanık için hapis cezası istenirken; 2 sanık için beraat ve 2 sanığın dosyasının ayrılması talep edildi. Savcı, yazar sanık Aslı Erdoğan ve bir dönem Genel Yayın Yönetmeni olan sanık Bilir Kaya'nın "Terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 1 yıl 9 aydan 9 yıl 4 aya kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti. Bir dönem gazetenin Genel Yayın Yönetmeni olan sanık Eren Keskin ile Keskin'den sonraki Genel Yayın Yönetmeni İnan Kızılkaya ve İmtiyaz sahibi Kemal Sancılı hakkında ise "Silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istendi.

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nde duruşmaya, tutuksuz sanıklar Necmiye Alpay ve Eren Keskin ile sanık avukatları katıldı. Duruşmada, savcı Hakan Gökalp Uçan esas hakkındaki mütalaasını açıkladı.

Mütalaada, sanık Aslı Erdoğan'ın "Terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 1 yıl 9 aydan 9 yıl 4 aya kadar hapisle cezalandırılması istendi. Aslı Erdoğan'ın "Silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan ise beraati talep edildi.

Bir dönem gazetenin genel Yayın Yönetmenliğini yapan sanık Bilir Kaya'nın da "Terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 1 yıl 9 aydan 9 yıl 4 aya kadar hapisle cezalandırılması istendi. Sanık Kaya'nın "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma" ve "Terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından ise beraati talep edildi.

EREN KESKİN VE İKİ SANIĞA "ÖRGÜT ÜYELİĞİNDEN" CEZA İSTENDİ

Sanık Eren Keskin, Özgür Gündem Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü ve Genel Yayın Yönetmeni olan İnan Kızılkaya ve Özgür Gündem Gazetesi İmtiyaz sahibi Kemal Sancılı hakkında "Silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Sanıklar hakkında "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma" suçundan beraatleri istendi. Sanıklar hakkında "Terör örgütü propagandası yapmak" suçundan ise üyelik suçunun sübut bulduğu belirtilerek karar verilmesine yer olmadığı belirtildi.

İKİ SANIĞA BERAAT TALEBİ

Özgür Gündem Yayın Danışma Kurulu üyeleri olan sanık Necmiye Alpay'ın "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma", "Terör örgütü propagandası yapmak" ve  "Silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçlarından ve sanık Bilge Aykut'un da "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma" ve "Silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçlarından beraatleri talep edildi.

İKİ SANIĞIN DOSYASININ AYRILMASI İSTENDİ

Mütalaada, savunması alınmayan sanıklar Filiz Koçali ve Ragıp Zarakolu'nun dosyalarının ise ayrılması istendi.

EREN KESKİN SAVUNMASINI YAPMAK İÇİN SÜRE TALEP ETTİ

Mütalaaya karşı sözleri sorulan sanık Necmiye Alpay, "Doğru bir mütalaa. Ekleyecek bir şeyim yok. Mütalaaya katılıyorum" dedi. Sanık Eren Keskin ise "Esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yapabilmek için süre isteyeceğim. Çünkü iddia makamı tarafından, silahlı örgüt üyesi olarak adlandırılıyorum. İddia makamının benim hakkımda ve diğer sanıklar hakkında ceza istemesi Türkiye'nin kendi iç hukukuna da aykırı olduğunu düşünüyorum. Bu bir süredir uygulanan düşman hukuku. Ben insan hakları savunucusuyum. 30 yıldır insan hakları mücadelesi verdim. Bu gazete baskı gördüğü için dayanışma amacıyla hâlâ savunuyorum. Bugüne kadar olmadığım bir şey olarak bir savunma hazırlayacağım. Sayın mahkemenizin de bu mütalaayı doğru değerlendirmesini istiyorum" diye konuştu.

MAHKEME SON SAVUNMA İÇİN SÜRE VERDİ

Diğer sanıkların avukatları da esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yapabilmek için süre talep etti. Mahkeme heyeti, sanıklara savunmalarını hazırlamaları için süre vererek duruşmayı erteledi.




  


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler