Aydın'da yapılmak istenen jeotermal enerji santrallarına karşı direniş sürüyor

Türkiye’nin hava kirliliği sıralamasında 8. sırada yer alan Aydın’da yeni yapılmak istenen jeotermal enerji santrallarına karşı STK’ler, çevreciler ve yurttaşların direnişi devam ediyor.

Yayınlanma: 29.08.2019 - 15:21
Abone Ol google-news

Efeler’de yaşayanların jeotermallerin çıkardığı zehirli gazdan ne kadar etkilenip etkilenmediğini tespit etmek için cihaz alacaklarını söyledi.

‘Ölçüm cihazı alacağız’

Cumhuriyet Gazetesi Ege Bölge Temsilcisi Tuncay Mollaveisoğlu, Efeler’e giderek doğayı kirleten jeotermal tesisleri yerinde inceledi. Tele1 ekranlarında yayımlanan “Anında Manşet” programına katılan Efeler Belediye Başkanı Fatih Atay, jeotermallerin çıkardığı gazlar nedeniyle insanları zehirlediğini anlattı.

Havadaki hidrojen sülfür oranını ölçecek yeni bir cihaz alacaklarını kaydeden Başkan Atay, “Seçim zamanı herkese söyledim ben elektrik üretimine karşı değilim, jeotermallerin çıkardığı gazlar nedeniyle hayatımızı zehirlemesini engellemek için bu gücümü, bu makamımı halkın çıkarı için kullanmaya söz verdim. İlk gelir gelmez Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nü kurduk. Bu müdürlüğümüzün ek bütçesi ile yeni bir cihaz alacağız. Hidrojen Sülfür zehirli bir gazdır. Havada insan sağlığını tehdit eder boyutta var olduğuna inanıyoruz. Her gün havamızda ne kadar hidrojen sülfür zehirli gazının olduğunu Efeler halkı öğrenecek. Hepimiz aynı havayı soluyoruz. Hiçbir siyasi ayrım, mesleki ya da ideoloji ayrımı olmaksızın hepimizin temiz bir havayı soluma hakkı var” dedi. Atay, gazı ölçecek cihazı 10 gün içinde satın alacaklarını da anlattı.

Kirliliğin nedeni jeotermal

Aydın Tabip Odası da yaptığı açıklamada, “Aydın’daki bu fazla kükürt dioksit düzeyinin sebebi jeotermal santrallerdir. Hava kirliliği insanda erken doğumdan, solunum ve kalp hastalığına, kronik bronşitten kansere kadar pek çok hastalığa sebep olmaktadır. Aydın’da toprak kirliliği sebepleri, sanayi kaynaklı atık boşalımı, jeotermal sular, vahşi depolanan evsel katı atıklar, aşırı gübre ve tarım ilacı kullanımı, plansız kentleşme, madencilik ve hayvancılık atıklarıdır” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler