AYM kararına karşı bildiride imzalar azalıyor!

“Anayasa Mahkemesi Terörü Meşrulaştıramaz” başlıklı bildiriyi imzaladığı belirtilen 1071 akademisyen arasında gösterilen Dr. Şerif Eskin, Prof. Dr. Ercan Eyüboğlu ile Dr. Anıl Özgüç söz konusu bildiriyi imzalamadığını açıkladı. 2 kişinin imzası ise iki kez atıldığı belirlendi. Bildiride ayrıca, geçtiğimiz günlerde gazetecileri fişleyen SETA'nın kadrosundan 15 isim yer alması dikkat çekti.

Yayınlanma: 30.07.2019 - 09:16
Abone Ol google-news

Dr. Şerif Eskin, Prof. Dr. Ercan Eyüboğlu ve  Dr. Anıl Özgüç isimlerinin imzacılar arasında bulunduğu “1071 akademisyenleri” arasında yer almadıklarını açıkladılar. 

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzalayan akademisyenler için verdiği hak ihlali kararına karşı, çeşitli üniversitelerden akademisyenlere üniversite yönetimleri tarafından 28 Temmuz Pazar günü “Anayasa Mahkemesi Terörü Meşrulaştıramaz” başlıklı bildiri gönderilmişti.

Ağrı İbrahim Çeçen, İstanbul Aydın, Medeniyet’in de bulunduğu üniversite rektörlükleri, dekanlıklara; dekanlıklar da bölüm başkanlarına söz konusu bildiriyi akademisyenlerin imzalaması için Whatsapp mesajı ile göndermişti. 

1071 imzası azalmaya başladı

Metnin 1071 akademisyen tarafından imzalandığının ve imzacıların listesinin dün kamuoyuyla paylaşılmasının ardından ilk itiraz akademisyen Dr. Şerif Eskin’den geldi. Bildiriden haberi olmadığını, ismini izinsiz kullananlar hakkında hukuki haklarını kullanacağını belirten Eskin, Twitter üzerinden şu açıklamada bulundu:

“Bugün yayınlanan bir bildiride imza verenler arasında benim adım da var. Fakat ne böyle bir bildirinin hazırlandığından haberim var, ne kimse bana imza atıp atmayacağımı sordu, ne de kimseye imza verdim. Onayım olmadan ismim/imzam kullanılmış. Ayıptır. Sayısız yerde yayınlanmış imza listesi. Hangi bir yerde düzelttireyim şimdi? Nasıl oluyor da bana sormadan imzam kullanılıyor yahu? Bu bildiriyi hazırlayıp rızam ve haberim dışında ismimi kullananlar her kimse ya bu hatayı düzeltsinler ya da hukuki haklarımı kullanacağımı beyan ediyorum.”

 

Eyüboğlu'nun da "imzalamadım" demesiyle 1069'a düştü

Adı imzacılar arasında geçen Prof. Dr. Ercan Eyüboğlu da şu mesajı paylaştı:

"Merhaba arkadaşlar, hayır, o ben olabilir miyim sizce? Bir ketempereye getirilmişti ki, düşman başına! Üniversitemiz 'AYM terörü meşrulaştırılamaz' diye bir bildiri gönderdi, imzalamk isteyen tıklasın butonuyla. Ve sabah ne göreyim, 1071 imzacı arasında ben de görünüyorum. İsyan, infial, öfke. Benim böyle bir metni imzalamış olabileceğimi düşünen dostlarıma kocaman bir yuh ve teessüf! Şimdi Rektörlüğe düzeltme talebimle bir dilekçe yazıyorum, gelişmeleri bildirmek üzere... Acaba olabilir mi... Sakın, siz de duyurun, paylaşın lütfen, ve sen, Sevgili Hakan Yücel, Füsun hocaya sevgilerimle geçmiş olsun dileklerimi ileti ver. Selamlar, sevgiler. "

Özgüç: Kesinlikle buna onayım yok

Öte yandan T24’te yer alan habere göre,  İstanbul Aydın Üniversitesi’nden Dr. Anıl Özgüç de bildirinin kendisine çalıştığı üniversite tarafından pazar günü gönderildiğini ve bu metni onaylamadığını belirterek, “Kesinlikle buna onayım yok” dedi. Üniversite yönetiminin, “Teknik bir hata olmuştur, inceliyoruz” şeklinde bir açıklama yaptığını ancak bunu ‘samimi bulmadığını’ belirten Özgüç, İstanbul Aydın Üniversitesi’ne noter kanalıyla bir ihbarname çekerek iradesinin bu olmadığını belgeyle de kayıt altına almak istediğini ve istifa edeceğini söyledi.

İsmini dün yayınlanan bildiride görmesinin ardından 'bir şok yaşadığını' ifade eden Özgüç, "Üniversitede acaba benzer durumda olan başka öğretim üyeleri var mı diye çevremi bir yokladım. Birkaç kişinin daha isminin böyle kullanıldığını gördüm" dedi. 

İki kişinin adı ikişer kez yazılmış

Öte yandan “1071 imzacı" arasında bulunan Dr. Fatih Bayram ve Doç. Dr. Mustafa Yılmaz'ın isimlerinin de ikişer kez yer aldığını belirtildi. Böylece imzacı sayısı 1066 oldu.

SETA AĞIRLIĞI

AYM kararının ardından 1071 ‘akademisyen’in imzaladığı bildiride SETA’cıların ağırlığı dikkat çekti. Bildiride, üst düzey kadroları başta olmak üzere SETA kadrosundan 15 isim yer alıyor.

Geçen haftalarda yabancı basın kuruluşlarının Türkiye servislerinde çalışan gazetecileri fişleyen bir rapor yayınlamasıyla dikkat çeken SETA’nın kadrosundan imza veren isimler ve görevleri şöyle:

Burhanettin Duran – Genel Koordinatör (Aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi)

Hasan Basri Yalçın – Strateji Araştırmaları Direktörü

İsmail Çağlar – Medya ve Toplum Araştırmaları Direktörü

Murat Yeşiltaş – Güvenlik Araştırmaları Direktörü

Enes Bayraklı- Avrupa Araştırmaları Direktörü

Atilla Arkan – Eğitim ve Sosyal Politikalar Araştırmaları Direktörü

Yusuf Özkır – SETA’nın dergisi Kriter’in Yayın Koordinatörü

Talip Küçükcan – SETA’nın dergisi Insight Turkey Editörü

Ramazan Yıldırım – SETA’nın Arapça dergisi Ru’ye Türkiye Editörü

Ali Aslan – Medya ve Toplum Araştırmacısı

Mevlüt Tatlıyer – Ekonomi Araştırmacısı

Turgay Yerlikaya –Toplum ve Medya Araştırmacısı

Veysel Kurt – Strateji Araştırmacısı

İsmet Kesen –Eğitim ve Sosyal Politikalar Araştırmacısı

Merve Seren – Güvenlik Araştırmacısı



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler